Friluftsrådet ønsker at få kortlagt de faktorer der skal til, for at der skabes bedre og flere stier i Danmark. Det var en behagelig overraskelse, at der blev tænkt på de blå ruter, som kano- og kajakroere benytter sig af, og hvordan faciliteterne langs vandløbene kunne forbedres og synliggøres.
På vegne af Friluftsrådet har Københavns Universitet og BRAK Rådgivning stået for to udviklingfsworkshops, hvor Danmarks fremtidige stier og ruter blev drøftet. Mange oplever, at de danske stier og ruter af af for ringe kvalitet, især hvis vi sammenligne os med lande som Holland, Irland og England.
Det er svært at kvantificere (samfunds)værdien af ruterne og det gør, at etablering og drift af stier i naturen kan ryge sidst på den politiske dagsorden i en hårdt presset kommunal økonomi. Dette samt manglende incitament for private lodsejere til at få øget færdsel på deres arealer gør, at der er mange områder, hvor sejlende gæster ikke kommer.
Friluftsrådets mål er
– at kortlægge brugernes behov, når de bevæger sig ud i naturen.
– at samle viden om stiernes samfundsværdi, også fra en turistperspektiv
-at skabe mere synlighed via forskellige online friluftsguider, bedre skiltning fra vandsiden m.m.
– at udvikle flere støttefaciliteter som bl. andet roerne kan have glæde af
– at udvikle samarbejdsmodeller på tværs af interessegrupper (lodsejere, staten, kommuner og brugere) i etablering af ruter
Som en mulighed for at skabe bedre oplevelser for brugerne, blev mulighed for at bruge udenlandske certificeringsordninger drøftet. Dette kunne bidrage til at sikre ensarthed i skiltning og kvalificeret viden om, hvad man kan forvente af roturen, og på den måde gør ruten tilgængelige for flere brugere.
Workshoppene var start på en langvarig proces, og DKF glæder sig til at følge med i projektet.