Kompetenceprofil af DKFs bestyrelse
DKFs bestyrelse sammensættes af medlemmer med kompetencer inden for politik, strategi, ledelse, relationer, kommunikation og økonomi. Bestyrelsesmedlemmerne skal have en generel idrætsfaglig indsigt, viden om og erfaring med frivilligt arbejde samt en stor interesse for kano og kajak i bredest mulig forstand.
Da ingen mennesker kan alt, så har DKFs bestyrelse prioriteret disse kompetencebehov fra A-C med A som det højeste niveau. Bestyrelsen er en helhed, derfor er det også den samlede bestyrelse, der skal rumme de samlede kompetencer på det ønskede niveau.
I dette dokument er opdelt i fire hovedområder: Politik, Strategi, Ledelsesansvar og Økonomi.
POLITIK
DKF skal være relevant, markant og synlig på den idrætspolitiske scene i forlængelse af vision og strategier. DKF vil være den nationale organisation, der samler alle kano- og kajakaktiviteter under én hat for derigennem at skabe synergi, vidensdeling og inspiration på tværs af discipliner, alder og organisationsform.
Bestyrelsen skal besidde relationelle kompetencer (A niveau)
Det betyder, at bestyrelsen skal kunne skabe og vedligeholde relationer internt og eksternt. Bestyrelsesmedlemmerne skal kunne navigere i kompleksitet og håndtere diversitet, så forbundet taler med én stemme. De skal have gode samarbejdsevner og trives i både formelle og uformelle møder og samtaler. Bestyrelsens medlemmer skal have politisk tæft. Det dækker over forståelse for forskellige samarbejdspartneres interesser, timing samt evner og vilje til at finde fælles løsninger.
Bestyrelsen skal besidde kommunikative evner. (C niveau)
Bestyrelsen skal kunne formidle en dagsorden nationalt (indadtil og udadtil) og internationalt. Formidle DKFs mærkesager og kernetilbud. Bestyrelsesmedlemmerne skal selv kunne kommunikere deres holdninger og have en forståelse for organisationens samlede kommunikative indsat. Der skal være en grundlæggende forståelse for og udvises en interesse i at få kendskab til nye og andre digitale kommunikationsmuligheder. (C niveau)
Bestyrelsen skal kende til DKF’s idrætslige forhold. (C niveau)
Bestyrelsen skal have forståelse for, hvorledes klub- og foreningsliv virker. Særligt hvilke værdier og vilkår der former kano og kajaksporten. De vilkår som frivillighed giver skal bestyrelsen kunne agerere indefor. De specifikke sportslige og idrætslige forhold fylder mindre i en strategisk arbejdende bestyrelse så kano og kajak faglige kompetencer er nødvendige, men ikke det højest prioriterede.
STRATEGI
Bestyrelsen skal i samarbejde med Årsmøde, klubber, arbejdsgrupper og personale sætte kursen for forbundet med vision og strategi.
Bestyrelsen skal kunne forklare valgte strategier inklusiv til- og fravalg (A niveau)
Det betyder, at bestyrelsesmedlemmerne skal have konkrete erfaringer med at arbejde strategisk. Bestyrelsen skal kunne beskrive koblingen mellem indsatser og mål og medvirke til at vælge evalueringsmetoder.
Bestyrelsen skal være visionær og helhedsorienteret (B niveau)
Det betyder, at bestyrelsesmedlemmerne skal kunne se langt frem og gerne have erfaring med at gå forrest. Alle skal evne at sætte sig ud over egne idrætslige interesser og kunne træffe helhedsorienterede valg for hele Dansk Kano og Kajak Forbund.
LEDELSESANSVAR
Bestyrelsen skal varetage den overordnede og strategiske ledelse af forbundet.
Bestyrelsen skal kunne træffe beslutninger og implementere strategien (A niveau)
Bestyrelsen skal være i stand til at kunne træffe både vanskelige og komplekse beslutninger. Det betyder, at bestyrelsesmedlemmerne skal spille hinanden gode og kunne samarbejde. De skal kunne forstå andres perspektiver og sammen arbejde sig hen til fælles løsninger.
Bestyrelsesmedlemmerne skal brænde for udvikling og forstå værdien af drift. De skal kunne udarbejde og implementere forretningsgange og procedurer og have en forståelse for, at det er med til at skabe stabilitet og fundamentet for udvikling i hele DKF. Bestyrelsen skal kunne skelne mellem driftsopgaver, der varetages uden for bestyrelsen, og politiske opgaver, der varetages af bestyrelsen, og de deraf følgende roller. De skal være lydhøre, evne at bygge bro og de skal forstå samspillet mellem alle dele af DKF.
ØKONOMI
Bestyrelsen skal varetage den overordnede økonomiske prioritering i forbundet
Bestyrelsen skal besidde viden om økonomi og ressourcestyring (B niveau)
Det betyder, at alle bestyrelsesmedlemmer skal have indsigt i og kunne gennemskue hovedlinjerne i DKF’s budget og regnskab.
De skal have forståelse for økonomistyring, således at de kan være med til at lægge budget inden for egne ansvarsområder.
De skal kunne holde strategi og økonomi op mod hinanden (“hva’ koster’ det”!) og have en rationel, realistisk og nøgtern tilgang til de økonomiske og ressourcemæssige bundlinjer og driften af forbundet. Samt have erfaring med at understøtte strategiske indsatser via økonomiske og ressourcemæssige prioriteringer.
Se i øvrigt “den økonomiansvarlige’s” uddybende kompetencebeskrivelse nedenfor.
Bestyrelsesposter, fastlagte opgaver og særlige kompetencebehov
Post |
Vedtægterne beskrivelse |
Uddybende kompetencebeskrivelse |
Formand |
Ledelse af bestyrelsen. |
Skal kunne lede frivillige (bestyrelsen) og ansat (direktør). Arbejde med relationer nationalt og internationalt. (A niveau). Skal være lyttende. Skal kunne arbejde med strategiudvikling og strategiske partnerskaber. (A niveau) |
Næstformand |
Stedfortræder for formanden. |
Skal være særlig skarp på vision, strategi, implementering og evaluering. (A niveau) Specielt fokus på kommunikation og blik på helhed. (A niveau) Fungerer som sparringspartner for den øvrige bestyrelse. Kunne være forbundets repræsentant i udvalgte sammenhænge. |
2. næstformand/ økonomiansvarlig |
Ansvarsområdet dækker, at der udarbejdes budgetter, regnskab og opfølgning derpå. |
Skal kunne formidle økonomiske sammenhænge både internt i bestyrelsen og til frivillige uden regnskabsmæssig indsigt. (A niveau). |
Bestyrelsesmedlem for landshold og elite |
Ansvarsområdet dækker alle landshold og aktiviteter, der udvikler og driver elitearbejdet. |
Skal i særlig grad kunne arbejde med prioriteringer og formidling af disse. (A niveau) Relationer til en lang række interessenter skal kontinuerligt bearbejdes. Skal kunne håndtere personspørgsmål og personlig kritik. (A niveau) Økonomisk kompetence er ligeledes jævnligt i spil. (B niveau) |
Bestyrelsesmedlem for klubaktiviteter og motion |
Ansvarsområdet dækker DKF’s klub- og motionsarbejde samt ikke-konkurrence aktiviteter. |
Skal være velbevandret i foreningslivet og kunne arbejde med relationer i og uden for foreninger. Skal i særlig grad kunne rumme og formidle diversitet. (A niveau) |
Bestyrelsesmedlem for konkurrence |
Ansvarsområdet dækker DKF’s nationale konkurrencearbejde, herunder danmarksmesterskaber. |
Skal kunne kommunikere med og lede frivillige. (A niveau). Der skal derudover være en kano og kajak faglighed på et vist niveau (B niveau). |
Bestyrelsesmedlem for facilitet og miljø |
Ansvarsområdet dækker DKF’s arbejde med forbedring af faciliteter lokalt, regionalt og nationalt samt sikring af DKF’s adgangsret til rovand og adgangsforhold. |
Der er særligt behov for at kunne formidle helheden og diversiteten af kano og kajaksporten (A niveau). Derudover er det vigtigt at kunne arbejde visionært, strategisk og langsigtet (B niveau) samt at kunne arbejde med eksterne relationer på højeste niveau. (A niveau) |