Emma Aastrand Jørgensen, Nybro-Furå Kano og Kajakklub
200 m og 500 m enerkajak
Trods sine blot 26 år, har Emma Aastrand Jørgensen, der, for et par år siden, skiftede barndomsklubben Maribo Kajakklub ud med Nybro-Furå Kano- og Kajakklub, slået sit navn fast, som en af historiens største danske kajakstjerner.
Ved OL i Tokyo føjede hun to bronzemedaljer over 200 og 500 meter enerkajak til den sølvmedalje, hun vandt i 500 meter enerkajak i Rio i 2016. Desuden blev det til en ottendeplads i firerkajakken i Japan.
Til den støt voksende medaljesamling hører også dobbelt guld ved årets EM over de to distancer i enerkajak.
Emma Aastrand Jørgensen fik sit internationale gennembrud som junior, hvor hun to år i streg vandt både EM og VM over 200 og 500 meter enerkajak. Det indbragte hende titlen, som årets juniorroer hos World Paddle Awards, padlesportens svar på Oscar. Op til legene i Rio blev hun kåret til Olympisk Håb.
Til VM i Halifax koncentrere Emma sig om 500 meter enerkajak.
Bolette Nyvang Iversen, Hellerup Kajakklub
500 m toerkajak, 500 m firerkajak
Trods status af reserve til den firerkajak, der kvalificerede sig til OL i Tokyo, fortsatte, nu 25-årige, Bolette Nyvang Iversen fra Hellerup Kajakklub med at ro sin chance for at komme med til legene og fik den, da båden fik et afbud.
En forsmag på OL fik Bolette Nyvang Iversen i øvrigt allerede som 17-årig, hvor hun blev udtaget til at repræsentere Danmark ved IOC’s ungdoms-OL i kinesiske Nanjing. Dengang for Holte Roklub, i dag ror hun for Hellerup Kajakklub.
Siden præsterede hun en stribe internationale topresultater. Blandt resultaterne kan næves EM-sølv i firerkajak for juniorer, EM-bronze i toer- og firerkajak for U23, VM-bronze i 200 og 500 meter enerkajak for U23 og en ottendeplads ved VM senior i firerkajak.
Fotokredit: ICFMEDIA
Frederikke Hauge Matthiesen, Lyngby Kanoklub
500 m toerkajak, 500 m firerkajak
21 årige Frederikke fik sit bedste resultat sidste år, da hun blev U23 verdensmester i 200 meter enerkajak i Portugal. Og ikke nok med det. Til samme U23 VM vandt Frederikke også bronze i 500 meter enerkajak. Og 2021 var virkeligt Frederikkes gennembrudsår, for det var i samme år hun vandt sin første internationale medalje, som var i 200 meter enerkajak ved U23 EM.
Pernille Brandstrup Knudsen, Vand Sport 20
1000 m toerkajak, 500 m firerkajak
En skade satte en stopper for 26-årige Pernille Brandstrup Knudsens drøm om at repræsentere Danmark i firerkajakken til OL i Tokyo.
Internationalt har Pernille Brandstrup Knudsen skabt mange store resultater siden juniortiden, hvor hun blev verdensmester i firerkajak og europamester i 500 meter enerkajak. Som senior har hun blandt andet været i en VM-finale i 500 meter toerkajak med en sjetteplads til følge sammen med Julie Frølund Funch og var med til at kvalificere firerkajakken til OL i Tokyo.
Sara Corfixsen Milthers, Hellerup Kajakklub
1000 m toerkajak, 500 m firerkajak
20-årige Sara Corfixsen Milthers fra Hellerup Kajakklub havde sin karriere sat på kurs mod OL i Paris i 2024, da hun efter en skade til Pernille Brandstrup Knudsen, fik sæde i den olympiske firerkajak i Tokyo, hvor det blev til en OL-finale og en ottendeplads.
Allerede som 15-årig lod hun sit store talent ane, da hun roede en bronzemedalje i hus over den olympiske 500 meter enerkajak ved European Youth Olympic Festival, og året efter fik hun den internationale kajakverden til at spærre øjnene op, da hun som blot 16-årig blev en sensationel europamester for U18 i den olympiske toerkajak over 500 meter.
Samme år vandt hun ligeledes guld i den olympiske toerkajak over 200 meter ved Olympic Hopes Regatta.
I 2019 roede hun yderligere fire topresultater til samlingen ved at vinde sølv ved europamesterskaberne og blive firer ved VM i den olympiske toerkajak over 500 meter for U18. Desuden blev det til sølv og bronze for U17 i den olympiske enerkajak over henholdsvis 200 og 500 meter ved Olympic Hopes Regatta.
René Holten Poulsen, Maribo Kajakklub
1000 enerkajak, 500 m toerkajak
Til VM skal René ro sin favoritdisciplin, 1.000 meter enerkajak, og 500 meter toerkajak sammen med Victor Gairy Aasmul fra Lyngby Kanoklub.
Internationalt brød René Holten Poulsen igennem ved OL i Beijing i 2008, hvor han vandt sølv i 1.000 meter toerkajak sammen med Kim Wraae. I 2015 blev han dobbelt verdensmester i Milano ved at vinde både 1.000 og 500 meter enerkajak.
Det dobbelte verdensmesterskab indbragte ham hæderen, som Årets Sportsnavn i Danmarks og verdens bedste seniorroer ved World Paddle Awards, padlesportens svar på Oscar.
Victor Gairy Aasmul, Lyngby Kanoklub
500 m toerkajak, 500 m firerkajak
23-årige Victor Gairy Aasmul fra Lyngby Kanoklub har så langt i sin karriere om nogen været ”holdets mand”. Internationalt opnåede han sit hidtil bedste resultat i 2019, hvor han sad med i firerkajakken, der vandt sølv ved U-VM for U23.
Siden har han udviklet sine individuelle kompetencer, hvilket førte til, at han i foråret deltog ved World Cup i Ungarn, hvor det blev til en bronzemedalje i 500 meter enerkajak. I samme finale vandt René Holten Poulsen sølv, og de to roere har nu fundet sammen i toerkajakken, hvor de, som til VM i København, skal ro 500 meter. Op til VM vandt duoen det danske mesterskab på distancen.
Ud over toerkajakken, skal Victor Gairy Aasmul ro firerkajak over 500 meter til VM. Båden er satsningsbåd til OL i Paris i 2024.
Magnus Sibbersen, Hvidovre Kajakklub
500 m firerkajak, 500 m enerkajak
21-årige Magnus Sibbersen fra Hvidovre Kajakklub sidder lige nu med i den firerkajak, Dansk Kano og Kajak Forbund satser på at få kvalificeret til OL i Paris i 2024.
Han fik sit store internationale gennembrud som juniorroer i 2019 ved at blive dobbelt europamester i 500 og 1.000 meter enerkajak. Siden blev han koblet på Elitecenteret i Bagsværd og har med stor fremgang sikret sig et sæde i firerkajakken.
Ud over at ro firerkajak til VM i København, skal han også i aktion på den korte sprintdistance over 200 meter enerkajak.
Morten Graversen, Silkeborg Kajakklub
1000 m toerkajak, 500 m firerkajak
25-årige Morten Graversen fra Silkeborg Kajakklub er en af de roere, Dansk Kano og Kajak Forbund satser på at få kvalificeret til OL i Paris i 2024.
Morten Graversens bedste internationale resultat i toerkajakken over de 1.000 meter er en femteplads ved VM i 2018, hvor han havde René Holten Poulsen fra Maribo Kajakklub med i båden.
Til Morten Graversens øvrige internationale resultater hører blandt andet EM-sølv i 1.000 meter enerkajak for juniorer samt et individuelt verdensmesterskab i maratonkajak og VM-guld maraton i toerkajak, ligeledes for juniorer.
Rasmus Knudsen, Lyngby Kanoklub
500 m firerkajak. 5000 m enerkajak
Trods sine kun 22 år, har Rasmus vundet virkeligt mange medaljer, og er indehaveren af den stående europarekord i 1000 meter enerkajak for juniorer. Desværre satte en slem skade, i 2020 en foreløbig stopper for Rasmus karriere, og det har været en lang og hård vej tilbage til toppen, med mange bump undervejs. Blandt andet blev han frasorteret til VM-holdets firerkajak.
Simon Schuldt-Jensen, Lyngby Kanoklub
1000 m toerkajak
23-årige Simon Schuldt-Jensen fra Lyngby Kanoklub mester mandskabsbåde bedre end de fleste. Allerede i juniortiden, hvor han repræsenterede Holte Roklub, slog han sit navn fast i mandskabsbåde. I toerkajakken blev det blandt andet til EM-bronze for U18 sammen med Rasmus Alsbæk fra Maribo Kajakklub.
Siden skiftede Simon Schuldt-Jensen til Lyngby Kanoklub, hvor han fik Rasmus Brandstrup Knudsen og Victor Gairy Aasmul, som træningsmakkere. Sammen med dem og Rasmus Alsbæk fik han sit hidtil bedste internationale resultat, da kvartetten vandt VM-sølv for U23 i firerkajak.
I 2019 blev han dansk mester i 1.000 meter enerkajak og begyndte herefter at ro sammen med Morten Graversen fra Silkeborg Kajakklub i en olympisk satsning på 1.000 meter toerkajak. Duoen glippede kvalifikationen til OL i Tokyo, men har nu sigtet rettet mod OL i Paris i 2024.
Trænerteam
Kim Wraa
OL sølvmedalje i Beijing 2008. Siden træner i TCH i en årrække. Fra 1 januar cheflandstræner i DKF.
Zoltan Bako
Fra Ungarn. En række år som træner i Norge for bl.a. Eirik Veraas Larsen. Dansk landstræner siden 2014.