Sportschef Lars Robl: VM i verdensklasse af de danske roere
Emma Astrand Jørgensen viste sin verdensklasse ved at rejse sig fra skuffelsen over en B-finale i 500 meter enerkajak med sin VM-sølvmedalje over 200 meter ved de netop afsluttede mesterskaber i Montemor-o-Velho i Portugal.
Samme verdensklasse viste René Holten Poulsen i 1.000 meter enerkajak med bedste tid i semifinalerne, så selv om sort uheld og et mistet tag i pagajen i finalen kostede ham drømmen om medalje, så var han tilbage i verdenseliten på samme niveau som tidligere. Det så man senere i 5.000 meter finalen med VM-sølv.
Verdensklasse viste toerkjakken med selvsamme René Holten Poulsen og Morten Graversen med en VM-femteplads, for slet ikke at tale om damernes firerkajak, som i to sæsoner har arbejdet fokuseret på at nå en mesterskabsfinale og lykkedes med det i Portugal med et fremragende indledende heat og en direkte finale via en tredjeplads. I finalen blev det til en flot ottendeplads.
– Det har været et rigtig godt VM, hvor roerne kun har fået styrket troen på vejen mod OL i Tokyo. Tag bare pigernes firerkajak. For to dage siden var OL en drøm, som Pernille, Line, Julie og Bolette arbejdede hen imod. Med pigernes flotte resultat – på baggrund af en lang og målrettet træningsindsats – er drømmen nu ændret til realistisk målsætning. Det betyder rigtig meget for det arbejde, der udestår de næste to år. For pigerne var det også en forløsning, som skabte vild glæde og fælles fodslag om, at der nu skal arbejdes endnu hårdere og mere stålsat frem mod OL-kvalifikationen, siger Dansk kano og Kajak Forbunds sportschef, Lars Robl, der betegner de syv roeres præstationer i Portugal som værende i verdensklasse og et godt afsæt at bygge videre på.
– Præstationerne og resultaterne kan kun aftvinge respekt. Efter de svingende resultater ved World Cups og EM, besluttede vi at sadle om med en anden struktur omkring træningen og pålagde samtidig roerne at tage ansvar for egen udvikling. Det er kun to måneder siden, så roerne har – sammen med de to trænere – virkelig formået at tage ansvar med en imponerende fremgang på så kort tid, siger Lars Robl.
Det gode eksempel er herrernes toerkajak. Efter EM besluttede man at sætte Morten Graversen sammen med René Holten Poulsen, og trods den korte tid sammen, lykkedes det for debutanterne at ro sig i VM-finalen og slutte med helt fremme som femmer.
– Det var en svær og nødvendig beslutning at træffe midt i sæsonen, men Morten valgte at bide til bollen vel vidende, det pres og de forventninger, der blev stillet til en så ung og forholdsvis uerfaren roer på det her niveau. Men det hjalp også, at René tog det til sig at vise ansvar, som den erfarne og rutinerede samtidig med, at han havde fokus på sin enerkajak. Begge opgaver har han løst flot, og ikke mindst i enerkajakken, hvor han efter det skuffende EM med en B-finale satte sig ned og kiggede indad for at erkende, at der skulle ske noget andet. At han nu er tilbage til den gamle René, fik han vist til VM, siger Lars Robl, der også er lutter lovord over Emma Aastrand Jørgensens præstation.
– Jeg er sportspsykolog, så jeg ved, hvor svært det er for mange at vende skuffelse og vrede til positiv energi. Men, det kan Emma. Hun var naturligt både skuffet, vred og ked af, at hun ikke kom i VM-finalen over 500 meter, men som kun ganske få er i stand til, så fik hun vendt det til positiv energi i 200 meter-finalen med en suveræn præstation og en sølvmedalje. Det er imponerende, og det bliver kun bedre, når hun til vinter bliver færdig med sin uddannelse og derefter kan træne for fuldt frem mod OL-kvalifikationen, siger Lars Robl.