SUP BOARD

stand up paddle board

Stand up paddle, også kaldet SUP eller paddleboard er “den nye dreng i klasse”. Det er et stort surfboard, som man står ovenpå og padler. Når du padler rundt på SUP, har du en bedre udsigt, end hvis du sidder i en kajak, i og med at du står op.

FAKTABOKS SUP BOARD

Længde 

Bredde (tommer)

Volumen (L)

Allround 

2,9 – 3,5

75- 90

147L – 201L

Touring

3,4 – 5,0

70- 85

242L – 320L

Race

3,8 – 4,3

50- 70

242L – 295L 

SUP surf

2,3 – 3,1

70 – 80

85L – 160 L

SUP foil

1,3 – 2,2

50 – 80

40L – 140L

Hvad er et SUP board 

Der findes mange forskellige typer af boards. Det er både måden boardet er udformet på, men også hvilken type materiale det er lavet af.

Fx kan man få boards som er oppustelige, vha. en pumpe, i blød plastik. Man kan også få såkaldte hardboards, som kan være lavet i materiale som f.eks hård plastik, bambus, glasfiber og kulfiber (carbon). SUP-boards lavet i kulfiber er lettere, men også ofte mere skrøbelige, så man skal passe på dem.

I forhold til udformningen af boardet, findes allround boardet, som er et board som kan bruges af alle, lige fra helt nybegyndere, som skal prøve SUP for første gang, til øvede, som kan lide at lege med boardet i bølger, lave yoga el.lign. 

Touring boardet er typisk lidt længere end et allround board, og så er stævnen (forenden af boardet) mere spids, så boardet nemmere kan skære igennem vandet. 

Race boardet er typisk lidt længere endnu, end touring boardet. Det er ofte også smallere, men det kan variere. Race boards er ofte lavet i kulfiber eller glasfiber. 

SUP surf er et board der på mange punkter minder om allround boardet, dog er det ofte kortere, og kan bruges til at “ride bølger” og lave sjove turns (sving) på bølgen. 

Det nyeste board i klassen er SUP foil. Selve boardet er ret kort, men også ret tykt. Dog er den helt store forskel, at foil boardet har placeret en hydrofoil under, som gør at boardet svæver over vandet, og derved har meget mindre modstand. Typisk kan man kombinere SUP foil med en wing, så kaldes det wing foil. En wing er en slags oppustelig windsurf sejl. 

Som konkurrenceform 

Det er muligt at konkurrere på SUP i tre forskellige discipliner. 

  1. Sprint – typisk 200 m med én bøje vending.
  2. Technical – typisk 5-7 km i alt, efter at have tilbagelagt flere runder på en bane ind og ud af brændingen og et kort løbe stykke på land. Ved technical race testes i at padle ud gennem brændingen, med bølgerne ind fra siden og bølgerne med sig.
  3. Langdistance – typisk 17-20 km, hvor der kan være indlagt få bøje vendinger, men fokus er at padle en længere distance. 
  4. Desuden findes der en lang række langdistance motionsløb hvor man kan stille op i SUP side om side med kajakker og kanoer

Vigtigt at have styr på teknik og sikkerhed

SUP er de seneste år vokset eksplosivt de senere år og er kommet ind som ny sport i mange klubber. 

Derfor tilbyder mange klubber under DKF et grundigt kursusforløb, hvor man både lærer at ro og lærer om sikkerhed på vandet. Du kan læse om vores uddannelse her

profilbillede af konsulent Silas Kraul

Udviklingskonsulent

Silas Kraul

E-mail sk@kano-kajak.dk

Tlf.: +45 2871 7572