TURKAJAK
Elsker du følelsen af en kajak, der glider lydløst hen over den helt blanke sø en sommeraften, mens naturen og dyrene gør klar til natten?
Turkajakken er den klassiske kajaktype, der kom til Danmark for over 100 år siden. Oprindeligt lavet i træ til at kunne færdes på søer, åer og fjorde og langs kyststrækninger, både til trænings- og rekreativ padling.
FAKTABOKS TURKAJAK
Længde: 5,20 meter
Bredde: ca 50-60 cm
Vægt: 10-20 kg (typisk 13-15 kg)
Turkajakken er en god båd at lære at ro i, den er ikke så tung og nem at håndtere – du er hurtigt på vandet til træning eller hyggetur.
Trænger du til at træne på en anden måde, end du er vant til – fra f.eks. løb eller badminton, så skal du ud i en turkajak. Du skåner dine knæ, opøver balance og får frisk vind i håret. Du kan ro programmer og evt. deltage i løb rundt om i landet, hvor du møder andre kajakglade typer.
Men du kan, i det rette farvand og under de rette vejrforhold, også bruge turkajakken lidt ligesom andre bruger havkajakken – altså til at glide stille gennem vandet og komme tæt på naturen. Pagaj, vest og sprayskirt er alt, du behøver til din aftentur. Faktisk har nogle turkajakker også en luge, så du kan tage madpakke med.
Hvad er en turkajak?
Turkajakken er den klassiske kajaktype, der kom til Danmark for over 100 år siden. Oprindeligt lavet i træ til at kunne færdes på søer, åer og fjorde og langs kyststrækninger. En alsidig kajaktype lavet til både trænings -og rekreativ padling.
Turkajakken er designet til at være både hurtig og stabil – den slanke stævn giver den en god fart, mens det brede agterparti giver den stabilitet. Ikke til de vildeste vover, hvor havkajakken er selvskrevet, men til roning på søer, åer og fjorde. Er du en øvet roer, klarer turkajakken sig også i vind og bølger, men den er ikke som sådan lavet til kryds og langtur. Der findes efterhånden utroligt mange modeller, så der er lidt for enhver smag.
I mange kajakklubber er turkajakken den første båd, man bliver introduceret til. For nogle er den et springbræt til at komme over i en kapkajak, som er en smallere og hurtigere båd, men er du f.eks. en ‘voksen’ begynder, kan det være, du har lyst til at blive i turkajakken og udfolde dens muligheder. I mange klubber er der træningsfællesskaber og klubkonkurrencer, hvor turkajakken er genial.
Turkajakken styres med et ror – styrepinden sidder mellem fødderne, hvorfra der går liner om bagtil, hvor roret sidder.
Pagajer
Pagajer til turkajakroning varierer lidt i design og materialer – men langt de fleste ror med en wingpagaj, der som regel er lavet i glasfiber eller kulfiber. En wingpagajs blade ligner lidt møllevinger – deraf navnet. Nogle ror med en europagaj – ligesom havkajakroerne. Her er bladene mere flade.
En pagaj vil typisk være ‘skivet’ forstået på den måde, at bladene er vinklet i forhold til hinanden – f.eks. 60 grader. Dette for at lette modstanden på det øverste blads passage gennem luften samt for at give et bedre isæt, der mindsker belastningen på håndleddet.
Når du skal vælge pagaj
Der findes flere bladstørrelser og længder, som skal passe den enkelte roer. Det er både et spørgsmål om styrke og gearing.
Hvis du er et barn, skal du ro med små blade, hvis du er stor og stærk, skal du ro med store. Hvis du skal ro langt, skal du måske ro med mindre blade, end hvis du vil ro kort og hurtigt. Også længden betyder noget for momentet.
Det handler alt sammen om fysik og også om personlige præferencer. Hvilken kraft vil/kan du overføre til vandet? Det nytter ikke at vælge en pagaj, der ikke passer til en – det kan derfor være en god idé at prøve forskellige typer pagajer, før du køber, for at finde den, der passer bedst til dine behov.
Turkajakkens udformning
I helt generelle termer: Jo smallere en kajak er, jo mere vandlinje den har, des mere levende og hurtig er den. Skrogformen har dog også noget at sige for stabiliteten og hastigheden.
Når du skal vælge en kajak
Udover skrogform og bredde/længdeforhold skal man også overveje materiale.
De fleste turkajakker er lavet i glasfiber, men de fås også i kevlar og kulfiber – eller i en kombination.
En glasfiberbåd er den tungeste type, men glasfiber er nemmere at lave, hvis der går hul i den.
Kulfiberbåde er meget lette og stive, men er også en hel del dyrere end både kevlar og glasfiber.
Men når du skal vælge kajak, er form, bredde samt sædehøjde og -udformning nok det vigtigste. Det er vigtigt, at man sidder godt i sin båd.
Vigtigt at have styr på teknik og sikkerhed
Ønsker du at komme i gang med turkajak, er det oplagt at tage kontakt til din lokale kajakklub og spørge dem til råds. De kan vejlede og uddanne i alt fra teknik og sikkerhed til kajakvalg og udstyr, samtidig med at du får mulighed for at teste de forskellige kajakmodeller og -typer og få et netværk, som du kan nyde kajaksporten med.
Du kan finde din lokale klub her.
Dansk Kano og Kajak Forbund har et grundigt kursusforløb, hvor man både lærer at ro og lærer om sikkerhed på vandet. Du kan læse om vores roeruddannelser her.
UdviklingskonsulentSilas Kraul E-mail sk@kano-kajak.dk Tlf.: +45 2871 7572 |