TURKAJAK

Elsker  du følelse af en kajak er glider lydløs hen over den helt blanke sø en sommeraften mens naturen og dyrene gør klar til natten.

Turkajakken er den klassiske kajaktype, der kom til Danmark for over 100 år siden. Oprindeligt lavet i træ og lavet til at kunne færdes på søer, åer og fjorde og langs kyststrækninger, både som trænings og rekreationel padling.

FAKTABOKS TURKAJAK

Længde: 5,20 meter

Bredde: ca 50-60 cm

Vægt: 10-20 kg (typisk 13-15 kg)

Turkajakken er en god båd at lære at ro i, den er ikke så tung, nem at håndtere – du er hurtigt på vandet til træning eller hyggetur.

Trænger du til at træne på en anden måde end du er vant til – fra fx løb eller badminton, så skal du da ud i en turkajak. Du skåner dine knæ, opøver balance og får frisk vind i håret. Du kan ro programmer og evt. deltage i løb rundt om i landet, hvor du møder andre kajakglade typer.

Men du kan, i det rette farvand og under de rette vejrforhold, også bruge turkajakken lidt ligesom andre bruger havkajakken – altså til at glide stille gennem vandet og komme tæt på naturen. Pagaj, vest og sprayskirt er alt du behøver til din aftentur. Faktisk har nogle turkajakker også en luge, så du kan tage madpakke med.

Hvad er en turkajak?

Turkajakken er den klassiske kajaktype, der kom til Danmark for over 100 år siden. Oprindeligt lavet i træ og lavet til at kunne færdes på søer, åer og fjorde og langs kyststrækninger. En alsidig kajaktype lavet til både trænings -og rekreativ padling. 

Turkajakken er designet til at være både hurtig og stabil – den slanke stævn giver den en god fart, mens det brede agterparti giver den stabilitet. Ikke til de vildeste vover, hvor havkajakken er selvskrevet, men til roning på søer, åer og fjorde. Er du en øvet roer, klarer turkajakken sig også i vind og bølger, men den er ikke som sådan lavet til kryds og langtur. Der findes efterhånden utroligt mange modeller, så det er lidt for enhver smag.

I mange kajakklubber er turkajakken den første båd, man bliver introduceret til. For nogle er den så et springbræt til at komme over i en kapkajak, som er en smallere og hurtigere båd, men er du fx en ‘voksen’ begynder, kan det være, du har lyst til at blive i turkajakken og udfolde dens muligheder. I mange klubber er der træningsfællesskaber og klubkonkurrencer, hvor turkajakken er genial. 

Turkajakken styres med et ror – styrepinden sidder mellem fødderne (der går liner om bagtil, hvor roret sidder).

Pagajer

Pagajer til turkajakroning varierer lidt i design og materialer – men langt de fleste ror med en wingpagaj, der som regel er lavet i glasfiber eller kulfiber. En wingpagajs blade ligner lidt møllevinger – deraf navnet. Nogle ror med en europagaj – ligesom havkajakroerne. Her er bladene mere flade.

En pagaj vil typisk være ‘skivet’ forstået på den måde, at bladene er vinklet ifht hinanden – fx 60 grader. Dette for at lette modstanden på det øverste blads passage gennem luften, samt for at give et bedre isæt, der mindsker belastningen på håndleddet.

Når du skal vælge pagaj

Der findes flere bladstørrelser og længder – som skal passe den enkelte roer. Det er både et spørgsmål om styrke og gearing.

Hvis du er et barn, skal du ro med små blade, hvis du er stor og stærk, skal du ro med store. Hvis du skal ro langt, skal du måske ro med mindre blade end hvis du vil ro kort og hurtigt. Også længden betyder noget for momentet. 

Det handler altsammen om fysik og også om personlige præferencer. Hvilken kraft vil/kan du overføre til vandet. Det nytter ikke at vælge en pagaj, der ikke passer til en – det kan derfor være en god idé at prøve forskellige typer pagajer, før du køber, for at finde den, der passer bedst til dine behov.

Turkajakkens udformning

I helt generelle termer,  jo smallere en kajak er, jo mere vandlinje den har, des mere levende og hurtig er den. Skrogformen har dog også noget at sige for stabiliteten og hastigheden. 

Når du skal vælge en kajak

Udover skrogform og bredde/længdeforhold, skal man også overveje materiale.

De fleste turkajakker er lavet i glasfiber, men fås også i kevlar og kulfiber – eller i en kombination.

En glasfiberbåd er den tungeste type, men glasfiber er nemmere at lave, hvis der går hul i den.

Kulfiberbåde er meget lette og stive, men er også en hel del dyrere end både kevlar og glasfiber.

Men når du skal vælge kajak, er form, bredde samt sædehøjde og -udformning nok det vigtigste. Det er vigtigt, at man sidder godt i sin båd.

Vigtigt at have styr på teknik og sikkerhed

Ønsker man at komme igang med turkajak er det oplagt at tage kontakt til din lokale kajakklub og spørge dem til råds. De kan vejlede og uddanne i alt fra teknik og sikkerhed til kajakvalg og udstyr, samtidig med at du får mulighed for at teste de forskellige kajakkermodeller og typer og få et netværk som du kan nyde kajaksporten med. 

Du kan finde de lokale klub her

Dansk Kano og Kajakforbund har et grundigt et grundigt kursusforløb, hvor man både lærer at ro og lærer om sikkerhed på vandet. Du kan læse om vores roeruddannelse her

profilbillede af konsulent Silas Kraul

Udviklingskonsulent

Silas Kraul

E-mail sk@kano-kajak.dk

Tlf.: +45 2871 7572