TURKANO

Med en kano åbner der sig en verden af uendelige muligheder for dig. Der er ikke meget, der slår en langtur med oppakning, hvor du glider stille gennem sivene og slår lejr, når dagen bliver til aften. Det skulle da lige være en dagstur med familien på den lokale å eller en fisketur på den lokale sø.  

FAKTABOKS KANO

Kanoen – turkanoen har været kendt, brugt og elsket i danske farvande i mere end 100 år, men har sin oprindelse for mange tusinde år siden – helt tilbage til noget så simpelt som en udhulet træstamme. Kanoen, som vi kender den i dag, stammer primært fra Nordamerika – indianere og pelsjægernes foretrukne fartøj på de store floder i grænselandet mellem det nuværende USA og Canada. Hvem kender ikke Louis og Clarks historie om ekspeditioner på tværs af det store land.

Længde: 4-6 meter

Bredde: 75- 95 cm

Vægt: 25-40 kg

Turkanoen  – nok det mest brugbare fartøj til søer, åer og fjorde i Danmark

Nutidens kano er typisk bygget i træ, aluminium, plast eller glasfiber og er monteret med opdrift og sæder.

Turkanoen kender de fleste fra udlejning på Gudenåen og i Furesøområdet, men for dem, der har deres egen turkano, er den til mere end en søndagsudflugt. Kanoen kan være udstyret med madrasser, hynder og oversejl, der gør det muligt at overnatte i kanoen på de tilladte pladser – det er afslapning og hygge. Man padler med en paddel i kanoer, hvorimod man ror med en pagaj i kajak.

Kanoen drives frem med kanopadler i plast, aluminium eller træ. Træpadlen som det mest æstetiske…

Flere steder i Danmark er det muligt at leje en kano for én dag eller måske en hel uge – en dejlig måde at holde ferie på.

Ved mange af de store søer i Danmark findes klubber, som har turkano på programmet. Her har man mulighed for at opbevare sin kano og møde andre med samme lidenskab.

Hvis man udvider sine færdigheder i kanoen lidt, kan turene også gå til vores nabolande, hvor der stadig er mulighed for at være på tur på åer, elve og store søer i uberørt natur. Kanoen er også et fantastisk fartøj til fisketure på søer, åer og fjorde.


Kyllingetur og nattergaletur

Der bliver arrangeret ture med og uden overnatning både sommer og vinter. Her kan nævnes kyllingetur for nye medlemmer, nattergaletur – hør nattergalen synge – midsommertur, ture til udlandet hvor diverse floder og kanaler udforskes, havnetur, vintertur osv. Nogle deltager også i motionsløb, mens nogle foretrækker at ligge ude på søen og slappe af i solen eller skyggen.

Forskellige kanotyper

Turkanoen kommer i mange størrelser og modeller/faconer, lige fra ganske korte kanoer som typisk padles af én person til lange, brede familiekanoer med plads til far, mor og alle ungerne.

Turkanoen er typisk mellem 11′ og 18′ (3,3 m – 5,5 m). Nogle kanoer er indrettet med et ekstra sæde i midten, så tre personer kan padle samtidig. Det kan være lidt af en samarbejdsopgave.

I yderkanterne af kanosortimentet findes kanoer med overtræk/spraydeck, så man kan padle store fosser, uden der kommer vand ind i kanoen. Og i den anden ende er den klassiske Furesøkano, som er indrettet med telt/oversejl, bløde madrasser og endda med mulighed for at overnatte direkte i kanoen.

Turkanoens forskellige materialer

Turkanoen bliver produceret i flere forskellige materialer. Aluminium, som er forholdsvist let, slidstærk og rimelig i pris. Aluminiumskanoer er oftest monteret med opdrift under sæderne og i begge ender. Lidt kold at røre ved og larmer, når padlen rammer kanterne, når man padler.

Plastikkanonen kommer i mange udformninger, men er som regel bygget i en sandwich-konstruktion, som giver både opdrift og styrke, men det er fornuftigt at eftermontere ekstra opdrift. Den største ulempe er vægten. Plastikkanoer fås i mange prisklasser, hvor pris og kvalitet klart afspejler hinanden.

Udover ovenstående findes kanoen i glasfiber, carbon, kevlar, kulfiber, aramid m.v. Her er der tale om kanoer i den dyre ende.

Sidst, men ikke mindst, findes kanoen også i træ og træ med lærred. Begge typer er forholdsvis lette, smukke og æstetiske. Disse kanoer har bedst af at blive opbevaret i ly for vejr og vind.

Sådan vælger du den rigtige paddel

En kano padler man med en paddel, i modsætning til en kajak som man ror eller padler med en pagaj.

Padlen er et kapitel for sig og kommer i mange forskellige størrelser/længder, materialer og udformninger. Træ, aluminium, plastik med videre.
Som begynder bør man vælge en paddel, hvor bladet ikke er for stort, da det ellers hurtigt kan blive en hård tur. 

Længden er afhængig af personens højde, placeringen i kanoen med mere, men én af retningslinjerne for valg af længde er, som følger: Man stiller sig med padlen foran sig, og så skal håndtaget nå til lidt under hagen.

En anden metode er: Man knæler ned på det ene ben, vender padlen om og  sætter grebet på jorden. Man griber om “halsen” på padlen, og så skal armen være næsten strakt eller let nedadgående.

Når du skal vælge kano

At vælge en kano er en alvorlig affære, da den typisk er i familiens eje i mange år.

En sikker vej er at gå til en anerkendt forhandler og blive vejledt til det rigtige køb i forhold til anvendelse, transport og materialevalg.

Skal det være en aluminiumskano, som er let at vedligeholde, eller måske en plastikkano som kan tåle det meste, men som også er lidt tungere?

Det er også en god idé at følge med på diverse sider på nettet. Her kommer der ofte gode, brugte både til salg.

Vigtigt at have styr på teknik og sikkerhed

Sikkerhedsmæssigt bør alle i kanoen være iført en svømme- eller redningsvest.
Kanoen kan padles både som solo og tandem.

Turkano er en fantastisk vandsport hele året rundt – med den rigtige påklædning. Det meste af sommeren kan man klare sig med almindeligt friluftstøj, men i ydersæsonen bør man klæde sig efter tre-lags princippet. Når det bliver rigtig koldt, bør man anvende våd- eller tørdragt.

I Dansk Kano og Kajak Forbund har du mulighed for at tage kurser i egenfærdighed i kano, så du kan klare dig under mange forskellige forhold.

I vores uddannelsessystem har vi også et instruktørforløb, så du kan lære at formidle kanopadling på forskellige niveauer.

profilbillede af konsulent Silas Kraul

Udviklingskonsulent

Silas Kraul

E-mail sk@kano-kajak.dk

Tlf.: +45 2871 7572