Turkano-folket er vandets campister

Familiehygge og ture er omdrejningspunktet
for Kanoklubben PUST

(Artikel bragt i Magasinet Kano og Kajak, februar 2012)

Hygge, mad, ture og kano er de fire nøg­leord for Kanoklubben PUST, som ligger i Radio Bugten ved Bagsværd Sø. For klub­ben er nemlig en ren kanotur- og fami­lieklub. Ikke noget med kaproning – eller kajakker for den sags skyld. Det er de store turkanoer, der fylder både i medlemmernes bevidsthed og i bådhuset. Og sådan har det altid været, fortæller klubbens formand gennem de seneste 13 år, Willy Jørgensen.

– Det er sammenholdet i klubben, glæ­den ved at tage på ture sammen med ven­ner og familie og fornøjelsen ved at bygge kanoer, der er det helt centrale i klubben. Og i dag er kanoerne nærmest små husbå­de, hvor nogle har lagt alt lige fra rindende vand, lys og sideskabe ind i båden. Så man kan godt kalde os for campister til vands, når vi gør holdt og så at sige camperer med vores kanoer til lands, siger han.

turkano 1

To klubber blev til en

PUST blev stiftet i 1978 og er en fusion af de to gamle kanoklubber PUK og STRØMMEN, som i 60’erne lå ved den såkaldte Radio Bugt ved Bagsværd Sø, hvor der var et væld af helt små kanoklubber på den tid. Klub­husene var små primitive hytter, som den daværende borgmester i Gladsaxe, Erhard Jacobsen, så sig sur på med bemærkningen om, at de lignede negerhytter, som han ville have fjernet. Han havde i stedet en plan om at lave et stort flot kanocenter i området, men den idé modsatte Danmarks Naturfredningsforening sig.

I stedet blev det sådan, at de to små klubber PUK og STRØMMEN gik sammen og dannede Kanoklubben PUST i 1978. Klubbens første formand, Torben Fussing, husker tydeligt de første år med PUST.

– Vi begyndte at spare penge sammen til at bygge et nyt klubhus. For vi fik lov til at leje grunden af kommunen og bygge et klubhus, som blev tegnet af en arkitekt, så det klubhus og klubhusene fra andre naboklubber kom til at se ens ud, forkla­rer Torben Fussing sådan lidt overordnet fortalt.

Så i 1982 kunne Kanoklubben PUST indvie deres nye flotte klubhus under stor festivitas.

– Helt fra starten var vi enige om, at det skulle være en ren turkanoklub, som havde fokus på at bygge turkanoer, at hygge og at arrangere ture og familiearrangemen­ter. Ikke noget med kap og kajakker, siger Torben Fussing, der i dag stadig er medlem af PUST og som nu er ved at lære sine bør­nebørn glæden ved at komme på kanotur.

turkano 2

Komfortable turkanoer

Udover hygge, ture og samvær er det at bygge kanoer den helt store aktivitet – især i vinterhalvåret, hvor der bygges og findes på i det store og veludstyrede værksted, som ligger i forbindelse med klubhuset og bådhuset.

Der er plads til 76 turkanoer i bådhuset – og så et par enkelte kajakker, som nogle af medlemmerne bruger for sjov. Klubben tæller i dag 76 medlemmer, men fordi PUST lægger vægt på familieliv, får man et familiemedlem­skab, når man melder sig ind.

Mange af kanoerne er købt hos Freddy, der er indeha­ver af Kano- og Kajakværkstedet ved Furesøen. Freddy har skabt en helt speciel form for turkano med oversejl fortil, hvor der er plads til oppakning, plads til madras i midten, hvor børn og lillemor som regel opholder sig og så plads til far, der ror kanoen bagi – den såkaldte Furesøkano lavet af glasfiber.

– Men de basiskanoer, som mange af os køber hos Freddy, dem udvikler vi selv videre på. For det der er kunsten, er at pakke en turkano rigtigt og få plads til så meget som muligt, der vejer og fylder så lidt som muligt. Og så må der også gerne være noget komfort som eksempelvis strøm fra batterier, sideskabe og andre små finurligheder, forklarer Willy Jørgensen, og tilføjer at de gode idéer ofte bliver luftet, når medlemmerne er på tur sammen.

Idéen med sideskabe i kanoerne kom på banen efter et medlem fra klubben havde været i Venedig og sejlet i Gondol. De er nemlig udstyret med små sideskabe,

der også fungerer som et lille bord, hvor gæsterne kan sætte et glas fra sig – og det er jo en smart idé også i en turkano.

– Det er sådan nogle gode idéer, som vi tager til os. Den seneste idé er at udskifte bundbrædderne i kanoen ud med hule nedløbsrør. Det smarte er, at man kan have ting som marmeladeglas, øl- og sodavandsdåser i hulrummet – ting, der er gode at have lige ved hånden og samtidig få udnyttet noget plads, forklarer Willy Jørgensen.

Sådan går medlemmerne i klubben og finder på og hjælper hinanden med at ombygge kanoerne – og de hygger sig med det. For det gælder om at få udnyttet pladsen bedst muligt.

turkano 3

Nyt turudvalg

Siden klubben blev stiftet har ture altid været på programmet, men det er ligesom der de seneste år har været en mathed blandt de ældre medlemmer på det område. Derfor er Willy Jørgensen også glad for, at der er begyndt at komme nye og yngre medlemmer til klubben, som de seneste par år har mærket en stor søgning. Så stor, at der i dag er en venteliste på 30.

– Jeg tror, den store søgning skyldes, at mange savner den fred og ro, det er ikke at have kaproning i klubben. Vi, der gerne ville gå og hygge os med at arrangere ture og

bygge kanoer, har nogle helt andre behov end de, der dyrker kapkajak. Og her i klubben får man fred og ro til at koncentrere sig om masser af hygge, tur- og sjove familiearrangementer, forklarer han.

Et af de nye medlemmer, som kom til klubben for to år siden, er den nye formand for turudvalget, Kim Folmer Andersen. Han er med sine 31 år kommet med en masse

ungdommens gå-på-mod og en masse gode er til ture og arrangementer. Han har også en turkano, der virkelig har alle former for moderne komfort lige fra strøm, rindende vand og gode detaljer til opbevaring af udstyr og fiskegrej.

– Turkano-folket er naturelskere. Vi er en slags campister til vands, der godt kan lide at komme på land og lave mad ved åben ild, spise fisk vi selv har fanget eller svampe vi selv har plukket. Og vi kan også godt lide at komme på længere ture til eksempelvis Tyskland eller Frankrig i et par uger. Og så er det jo rart at have rindende vand og lys i kanoen, forklarer han.

Kim Folmer Andersen blev valgt som formand for det nyetablerede turudvalg sidste år. Og planen for 2012 er allerede lagt.

– Vi har fastlagt tre årlige ture, som falder på den samme dato hvert år. På den måde kan man planlægge sin ferie allerede i starten af året. Og i år kommer der en tur i sommerferien på to uger, og den kommer enten til at gå til Tyskland eller Frankrig, siger Kim Folmer Andersen.

De to andre faste årlige arrangementer er en Store Bededagstur og en sensommertur. Derudover har klubben hver onsdag grillaften i klubben i sommerhalvåret og klubdag hver anden onsdag om vinteren.

Sommerturen, som går til udlandet, starter fra klubben, hvor medlemmerne kan låne klubbens trailer til at transportere kanoerne til enten Tyskland eller Frankrig. Men traileren kan lånes hele året af medlemmerne, som også på kryds og tværs arrangerer private ture.

Klubben har også et hyggeudvalg, der arrangerer traveture i skoven, fastelavn og andre ture i klubbens regi, der udelukkende skal være hyggeligt – og ikke nødvendigvis har noget med kano at gøre. For god mad og hygge er lige så vigtigt som at komme på tur i kanoen – selvom det selvfølgelig er lidenskaben til turkano, der binder medlemmerne sammen i et fællesskab.