Til Kano-Kajak.dk ↩

Ocean Race er ikke kun for de få og rå


OCEAN RACE


[ TEKST: Jacob Norris / Niels Kliim  FOTO: Jacob Norris ]
30. maj 2023

Klik hvis du vil dele!
Det er spektakulært hver eneste gang startskuddet lyder til et ocean race. Her er det ikke kun råstyrke, det handler om. Roerne skal også kunne tackle bundforhold, strømforhold, bølger og vindretning – alt sammen på en gang! D. 25. juni går startskuddet til dette års DM i ocean race, som samtidigt er kajaksportens debut ved DM-ugen.

DM i ocean race markerer kano- og kajaksportens indtrædelse i DM-ugen

Kender du ikke til DM-ugen, er der måske ikke så meget at sige til det, da det er et helt nyt fænomen i den danske sportsverden. DM-ugen er et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund og de enkelte sportsgrene om at afholde deres DM samlet på et sted og på samme tid for på den måde at skabe en kæmpe sportsfest for både atleter og tilskuere.

Den første DM-uge blev afholdt i 2022 i Aalborg, og udviklede sig til en kæmpe succes, og den følges nu op af “den svære toer”, hvor Aalborg igen har fået værtsrollen, og hvor kano- og kajaksporten vil gøre sit til at gøre 2023 til en endnu større DM-uge fest, gennem DM i Ocean Race. Og ror du surfkajak eller havkajak er du naturligvis også inviteret til at være med. Vil du også med? – Så kan du tilmelde dig her.

Uanset om du er aktiv deltager, eller kommer som tilskuer, så husk også at lægge vejen forbi Aalborg Centrum, hvor du kan opleve en lang række andre fantastiske DM sportsgrene. Du kan læse mere om DM-ugen her.

Vinderen er oftest den der har disponeret kræfterne bedst

Ocean race adskiller sig fra mange andre kajakløb, ved at der er betydeligt flere faktorer, der spiller ind og kan påvirke konkurrencen.

Et centralt begreb i ocean race er “downwind.” Det handler ikke kun om at have medvind af komfortmæssige årsager. Det handler i høj grad om de bølger, der opstår på det åbne vand, som udgør en af nøgleelementerne i at tackle banen perfekt. Evnen til at gribe en bølge og forblive på den for at maksimere hastigheden og minimere energiforbruget er afgørende for en god placering i løbet. At disponere kræfterne over en strækning på omkring 20 km i fuld fart kræver evnen til at læse vandet, strømforholdene og bølgerne bedst muligt for at nå først i mål.

Kyststrækninger, der strækker sig fra vest til øst, foretrækkes ofte, da de typisk har god vind. Med omkring 70-80% vestenvind er der ofte gode downwind-forhold selv ved svage vinde. Selvom Limfjorden, hvor DM afholdes i år, ikke er lige så vild som Vesterhavet/Nordsøen, er fjorden stadig stor og åben nok til at generere gode downwind-forhold med bølger.

Evnen til at læse vandet korrekt er derfor ofte afgørende for dit løb og gør det ekstremt spændende at deltage. Der er ikke to løb, der er ens, og heller ikke det samme løb året efter på samme bane.

Havkajakkerne deltager også ved DM i Ocean Race

Det handler i høj grad også om oplevelsen

Nogen deltager i løbet med det formål at komme på podiet, men der er også mange deltagere, der blot ønsker oplevelsen ved at udforske nyt vand, udfordre sig selv og blive bedre til at læse vandet. Det er derfor vigtigt at understrege, at løbet også er åbent for motionister, der ønsker en oplevelse.

Løbene i ocean-serien er ikke opdelt i aldersklasse, som det kendes fra andre tur- og kapkajakløb, så alle deltager i en åben klasse, opdelt i herrer, damer og mix. Både havkajakker og surfski kan stille op, og de konkurrerer naturligvis i hver sin bådklasse. De fleste surfski er hurtigere end havkajakkerne, på grund af deres udformning, hvorfor det giver god mening at opdele bådklasserne på den måde.

"Ocean Race er ikke kun få de få og rå - Alle kan være med!"

En udfordrende DM-rute

DM-ruten er i år udlagt som et 21,8 km downwind løb fra Aggersundbroen til Nibe. En let kurve mod syd på de sidste kilometer med udfordrende bundforhold kommer til at betyde noget for, hvor den bedste linje ligger, og det kan nemt betyde en forskel på op til fire km/t. 

Generelt er løbet let læst fra startstedet, da det vil være naturligt at følge langs den store gennemgående sejlrende. Men ikke hele vejen. Går man for langt ind under land, så bliver der lavt og dermed trægt at ro. Erhvervstrafikken i sejlrenden er til tider tæt, så det gælder om at lægge sin linje lige uden for, på sydsiden af sejlrenden, for at undgå trafik og vige-situationer.

DM-INFORMATION

  • Der konkurreres i følgende klasser:
    – Surfski enerkajak, damer og herrer
    – Surfski toerkajak, damer, herrer og Mix
    – EnerHavKajak, damer og herrer
  • Du kan stadig nå at tilmelde dig, og det gør du her.
  • Det er Nibe Roklub, der står bag DM- arrangementet.

DM-UGEN

OCEAN RACE FUN FACTS

  • Surfskien kommer oprindeligt fra Australien, hvor den primært havde sin anvendelse som kystredningsfartøj.
  • De fleste surfski-roere anvender wingpagaj, som ellers typisk kun ses i flatwater-kajakroeres hænder.

Klik hvis du vil dele!