BØLGE- PUSHEREN FRA THY
SURFKAJAK
Fra “learning by burning” til “cool, calm and collected” – Jesper Tilsted har været med hele vejen i bestræbelserne på at få et surfkajak-miljø til at blomstre i Danmark. Der er stadig noget at gøre, men vi har farvandet – så det er bare med at komme ud at lege i surfkajakken.
Jesper sidder på værkstedet og venter på sin bil inden han skal videre på vandet – en smuk og ret kold morgen i starten af marts. Han har dog lige tid til en telefonsnak med magasinets udsendte om surfkajak i Danmark, og Jesper brænder virkelig for sporten, så der er nok at fortælle. Jeg forsøger at følge med.
Jespers baggrund
Jesper slog sine tidlige folder som spejder og tog siden en uddannelse som skovarbejder, så udelivet har altid haft en stor plads i hans liv. I 2004 uddannede han sig så også til friluftsvejleder, hvor han blev introduceret til havkajak og bølgende vand siden så han sig ikke tilbage. Som Jesper udtrykker det, så giver havkajakken og surfkajakken mulighed for at opleve de vide horisonter i Danmark. Man behøver ikke rejse udenlands.
Er havet farligt – eller herligt?
Som de fleste andre er Jesper vokset op i en kultur, der siger, at “havet er livsfarligt” – og der er andre historier, der under- streger, at det er godt at have respekt
for elementerne, men Jesper, der hele sit liv har levet ved og med det voldsomme vand, vil gerne slå et slag for, at det også er sjovt og livgivende, bare man ved, hvad man gør.
Derfor har Jesper brugt det meste af sin frie tid på at uddanne sig og på at uddanne andre. At se folks skuldre falde ned på plads, når koden knækkes og angsten erstattes med fryd, at høre kursister fortælle, at fra at være bange for en havneudsejling, så opsøger de den nu, “bare fordi, der står nogle spændende søer” det er det hele værd, siger Jesper.
Ligesom det, at få nogen at lege med, tæller højt jo flere der kommer i sporten, jo dygtigere bliver alle og jo sjovere er det. En personlig bonus for Jesper er også, at han via sin sport styrker ryggen, som han har brækket ved en arbejdsulykke.
Hvorfor surf og bølgeleg?
Inspirationen til at gå i gang med netop surfkajakken og blive god til det kom flere steder fra. Blandt andet fra de historier, Jesper hørte om kuldsejlede forsøg på at nå Danmark rundt i kajak (Det rød-hvide bånd) roere gik fra Vadehavets trygge favn til tårer og landgang ved Blåvandshuk fordi der brækkede jo bølgerne og hvordan overkommer man dem og kommer videre? Det satte Jesper og kammeraterne sig for at blive gode til. Koden skulle knækkes. Tidligere bestyrelsesmedlem i DKF og havkajaknørd, Peter Unold, greb fat i Jesper til et surfsymposium i 2006, fordi Jesper var stedkendt
– derfra voksede sporten i Klitmøller. I starten med mange r..ture til følge det, Jesper kalder “learning by burning” – siden med uddannelse, erfaring og større overblik, som så også gjorde det muligt for Jesper og vennerne at kunne formidle videre til andre.
Bredde og elite
Surfkajakudøvere er en minoritet på det danske kajaklandkort, så både bredden og eliten tæller overordnet set ikke mange. Men bølgeglade kajakroere har muligheder for at prøve sporten af ved diverse surfsymposier, hvor instruktører stiller sig selv og også både til rådighed.
Det er dog ikke en aktivitet, det er nemt at opdyrke juniorer i, netop fordi mange har respekt for det kolde og bulede vand i Danmark er surfvejret bare bedst om vinteren. Men der er kajakfamilier, hvor frø bliver sået. Jesper mener, at det snarere er en kultur end en teknik- og sikkerhedsudfordring, man kæmper med, når man skal have de unge ud i surfkajakken.
På trods af det lille vækstgrundlag, klarer danske surfkajakroere sig allerede godt ved VM og andre konkurrencer. Jesper fortæller, at man håber på at kunne stille fuldt landshold ved VM i Cornwall slut september 2022. Et fuldt hold består af to juniorer (her håber man på nogle tilrettede årgange, da corona har “snydt” nogle juniorer for at kunne deltage, mens de var det), fire herrer, to kvinder, to mastere.
Grej
Der er ikke mange klubber, der har surfkajakker, så det er en god idé at møde op til et surfsymposium, hvis man vil prøve, før man køber. Man skal dog som regel selv stille med udstyr – våddragt eller tørdragt, pagaj samt en hjelm (nogle surf- butikker lejer ud). Det behøver ikke være dyrt og surfudstyret er langt bedre end de gammelkendte neoprendragter til kajak, der niver ved ærmerne.
Meld jer til
Hvis du går med en bølgehaj i maven, der vil ud, så opsøg de næste surfsymposier – og tag oftere ud sammen med dine romakkere i vejr, der udfordrer jer lidt det kan gøres flere steder i landet, som forberedelse til en tur til Klitmøller. Eller meld dig til et kursus for at kommer sikkert i gang – check kalender og nyhedsbreve. Jesper og vennerne står klar til at indvi flere i deres store passion for suset på bølgen.