Det gælder om at stramme grebet
UDDANNELSE
Du sidder i din kano omringet af blankt vand, gule engkabbelejer og fyrtræer. Du og din makker padler roligt frem. Først hører du den fjerne brusen, så skimter du det hvidlige skum på vandspejlet. Du nærmer dig fossen! Din krop sitrer. Du strammer grebet om padlen. Nu gælder det!
Baggrundshistorien
Af Bjørn Thomsen
For mere end 10 år siden var Kanosamrådet vært ved det første kanosymposium på dansk grund/vand – i toppen af Isefjorden ved Anneberg. Symposiet har sidenhen været en tilbagevendende aktivitet forskellige steder i landet, primært i slutningen af september.
Siden har ønsket om at lave et tilsvarende arrangement, men bare på strømmende vand, været oppe at vende mange gange.
Symposium betyder oprindelig et drikkelag, men i moderne tid er det kommet til at betyde et uformelt møde, eller et arrangeret men uformelt diskussionsforum eller konference.
Kanosamrådet er et uafhængigt samråd og netværk til fremme af sikkerheden ved
friluftsliv med kano i Danmark. Kanosamrådet består af organisationer fra den pædagogiske verden, idrætten og ungdomsorganisationer samt uddannelsesverden. Bl.a. Dansk Kano og kajak Forbund.
Link: kanosamraadet.dk
I foråret 2023 skulle det være, og valget faldt på Helgeåen i det svenske – mellem tre og seks timer fra Danmark. En overkommelig afstand i forhold til transport.
35 kanofolk fra det meste af Danmark kørte østover til tre dage med workshops og ture på forskellige niveauer af strømmende vand.
Valget faldt på store bededagsferien, for at sikre at der var vand nok i fosserne. At netop det skulle blive lidt specielt, ja det var ikke til at vide, da planerne blev født
De forskellige aktiviteter blev opdelt i begynder (med progression over dagene), let øvet og øvet, så der var noget for enhver smag – i både tandem og solo.
En flok garvede instruktører med baggrund i samrådet og andre sammenhænge havde planlagt et bredt udbud af workshops, og vi var heldige også at have besøg af to meget garvede svenske kolleger – stor tak til Per og Thorbjørn.
I dagene omkring symposiet havde jeg to praktikanter fra Paul Petersens Idrætsinstituts friluftsvejlederuddannelse, Thea og Trine, i praktik. Da en del at deres uddannelse jo også indeholder kano, med en afsluttende IPP3/Inst2, ja så gav det rigtig god mening at de tog med til Sverige og symposiet på strømmende vand.
Herunder følger deres indtryk i ord og billeder.
Kano for alvor!
Af Trine Galberg Hansen og Thea Skovgaard
– Du sidder i din kano omringet af blankt vand, gule engkabbelejer og fyrtræer. Du og din makker padler roligt frem. Først hører du den fjerne brusen, så skimter du det hvidlige skum på vandspejlet. Du nærmer dig fossen! Din krop sitrer. Du strammer grebet om padlen. Nu gælder det! Du nærmer dig den første sten og laver instinktivt et krydstag. Din makker supplerer med et rortag, og kanoen laver en eddy in. Du trækker vejret dybt ind, inden I trækker kanoen ud og opstrømsfærger forbi de næste sten, til I rammer endnu et bagvand. Du ånder lettet op, og giver din makker en highfive med padlen. Sådan kan det føles at være på strømmende vand for første gang.
Teksten fortsætter under billederne ↓
For første gang afholdt Kanosamrådet et kanosymposium på strømmende vand. Her var der mulighed for at deltage i workshops på flere niveauer.
Der blev slået lejr ved det idylliske Gustavsfors. Dette dannede base for hygge om lejrbålet, vidensdeling og en fælles interesse for kano.
Der blev delt fif og tricks til kano såvel som friluftslivet generelt. ”Man kunne mærke at det var en samling mennesker med fælles interesser”, sagde Thea. Som førstegangsdeltagere blev vi mødt med stor venlighed og lyst til at lære fra sig ”Alle var virkelig imødekommende, og selvom mange af de andre kendte hinanden i forvejen, følte man sig meget velkommen” fortalte Trine.
Venligheden kom ikke blot fra deltagerne, men også fra den svenske lokalbefolkning. Jeg havde nemlig tabt min svømmevest på rejsen til Sverige. Ved det første hus jeg bankede på, (Der lå en kano i haven) blev jeg mødt af et venligt ægtepar, som straks gennemrodede deres garage for en vest. Heldigvis var der bid. Uden spørgsmål kunne jeg låne den. Med stort smil gik jeg derfra. Min weekend var reddet!
På symposiet kunne man tydeligt mærke undervisernes høje niveau og engagement. Deltagerne delte sig ind på tre forskellige niveauer ud fra deres erfaring på strømmende vand; begynder, let øvet og øvet. Dette gjorde at alle kunne deltage på deres eget niveau, og blive udfordret hvor de var. På disse workshops blev der arbejdet med kanoteknik, sikkerhed og redninger. Inden et stykke fos blev tilgået, blev der rekognosceret og snakket om forskellige muligheder.
Vi vil klart anbefale at tage på kanosymposium, da det er et trygt sted at udvide sit niveau og for at udvide sit kendskab til kanosamfundet.
Tak til alle for en dejlig weekend – Trine og Thea.