Er Tixi vejen til flere kajakbørn?
BØRN & UNGE
[ TEKST & FOTO: ANDERS KRINTEL ]
11. juli 2023
Når vi er blevet spurgt, hvor gammel man skal være for at ro kajak, har svaret hidtil været noget i retning af, at det ikke så meget er alderen, men at man skal være stor nok til at håndtere udstyret. Denne grænse er, med den nye Tixi børnekajak, blevet flyttet markant. En Tixi er under tre meter lang og vejer kun ca. seks kilo og er dermed væsentlig mindre end andre børnekajakker.
Tilbage i marts måned døde den navnkundige kajakbygger Jens Juul Therkildsen, som stod bag enmandsfirmaet Gudenaa Bådene. Man skal ikke være den store kajakkender for at have hørt om de to legendariske både Tiki og Zenith, som Juul producerede til især Kajakcentrum i omegnen af 25 år.
Efter Jens Juuls bortgang, fik Erik Adriansen, der i dag ejer Kajakcentrum, mulighed for at købe den kajakrelaterede del af boet. Her viste der sig at ligge en sand lille perle, nemlig formen og en prototype af en meget lille børnekajak, som Juul havde døbt Tixi, men aldrig havde fået sat i en egentlig produktion. En lille kajak der allermest ligner en miniudgave af den i forvejen ikke ret store Tiki (Se Magasinet #2 2021 )
Nu har Kajakcentrum så fået produceret at antal Tixier hos SUB Kayaks i Ungarn (subkayak.com), og d. 13/6 havde Kano- & Kajakklubben Vejle Ås børnetræner, Nikolaj, sammen med Kajakcentrum arrangeret en tixiprøvedag. Det var første gang de nye Tixier skulle på vandet, og ingen vidste, sat lidt på spidsen, om bådene overhovedet kunne flyde. Der var mødt en håndfuld forventningsfulde unger op, som uden videre kastede sig ud i prøveturene med Nikolaj og en af mødrene, Anette, soppende rundt ude i åen.
Og jeg må sige, at jeg som tilskuer var aldeles begejstret. Børnene nød det i fulde drag. Båden var ikke for nem, og dermed formentlig heller ikke kedelig i længden, og den kostede da også et par enkelte ture i vandet. Men ungerne kunne sagtens håndtere den og beviste på kort tid, at Tixien har sin berettigelse.
Simpel konstruktion
Miniaturebåden har ikke noget rorsystem (kun en lille fast finne) og interiøret, fodstøtte og sæde, er bygget sammen som en samlet ”konsol”. Pinden, som gør det ud for et egentligt fodspark, flyttes nemt i en række huller. Et af børnene var lidt for stor til kajakken og løsningen blev bare at pille hele sædekonsollen ud, og så var pladsproblemet løst.
Imidlertid gik snakken meget på ungernes højde. En af børnene var for stor til at prøve, og måtte over i en Neumann-børnekajak, så ungerne skal nok ikke være meget over 1,35-40 meter. Kajakcentrum arbejder på en lille pontonanordning til Tixen, som kan monteres uden brug af værktøj, men min vurdering er, at ungerne nok skal klare sig uden. Til gengæld bliver førstegangsoplevelsen forsimplet, hvis man prøver til med den lille uskivede pagaj som kan fås i længderne 120, 130 og 140 cm.
Prisen på 7.500 kr. kan synes i den høje ende for så lille en båd, men det er ikke et stykke legetøj, men en seriøs miniaturekajak, som meget nemt kan blive en fast del af bådparken i klubber, der vil noget med børneroning, og som et skønt tilbud til medlemmer der gerne vil introducere børn og børnebørn til kajakroning.