Hypotermi - Den stille dræber
SIKKERHED
Hypotermi er en tilstand, hvor kroppens kernetemperatur falder farligt lavt som følge af langvarig eksponering for ekstrem kulde. Hypotermi er ekstrem farligt pga. den glidende overgang fra en tilsyneladende harmløs kuldefornemmelse til alvorlige symptomer som forvirring og udmattelse.
Vi har i al uvidenskabelighed lavet en lille quiz, hvor du kan teste din viden om vinterroning af. Flere af svarene fremgår af indholdet her på siden. Du bestemmer naturligvis selv om du vil tage testen før eller efter du har læst – eller om du overhovedet vil tage testen 😁
Mennesket har i hjernen indbygget en termostat, der er sådan indstillet, at kroppen og især hjernen altid har en temperatur på 37℃. Når vi trues af kulde, det vil sige når temperaturen i legemets indre dele og helt specielt i hjernen falder blot omkring 1/10 ℃ under det niveau termostaten er indstillet til, så træder kroppens forsvarsmekanismer i aktion.
Symptomer ved faldende legemstemperatur
Det er ikke muligt at angive nøjagtigt hvornår, i hvilken rækkefølge og ved hvilken indre temperatur de enkelte symptomer optræder. De fleste anser, at død som følge af kulde skyldes hjertestop eller hjertekrampe. Disse tilstande synes at true ved en legemstemperatur omkring 20 – 25℃. Men der er mange stadier inden da:
Kulderystelser
Kulderystelser er kroppens måde at skabe varme i musklerne, men kulderystelser er energikrævende. Kulderystelser synes at ophøre omkring en legemstemperatur på ca. 33 – 35℃. En person med denne legemstemperatur har brugt alle sine reserver. Især vil vedkommende have et meget lavt blodsukkerniveau. Det viser sig typisk ved kramper og svingende bevidsthedstilstand.
Hukommelsestab
Ved en hjernetemperatur omkring 30 – 33℃ optræder der hukommelsestab. Det betyder, at den underafkølede (= den hypoterme) ofte ikke kan fortælle, hvad der skete, medens legemstemperaturen var lav. I nogle tilfælde vil vedkommende heller ikke kunne huske, hvad der skete inden temperaturen faldt.
Nedsat førlighed
Et fald i legemstemperaturen medfører næsten omgående en nedsættelse af temperaturen i arme og ben. Herved nedsættes funktionen i takt med den faldende temperatur. Det får ganske hurtigt alvorlige, praktiske konsekvenser.
Afkølingen i arme og ben kan lede til fuldstændig invaliditet. Den kolde person kan ikke længere gå. Vedkommende kan kun sidde eller ligge og derved åbnes der for yderligere afkøling. Den hypoterme kan ikke hjælpe sig selv. Opholder vedkommende sig i koldt vand, vil det være umuligt at holde fast i en tovende, hjælpe sig selv op ad en redningsstige eller op i en redningsflåde.
Redningsvest frem for svømmevest
Overlevelsen er nu afhængig af, at redningsvesten kan holde luftvejene oven vande – og det er kun en redningsvest, fordi den har krave – der har muligheden for at gøre dette. En svømmevest har ingen krave og kræver derfor, at man selv kan medvirke til at holde sig på ret køl og holde hovedet oven vande. Når kulden tager førligheden i arme og ben, vil man vende rundt på maven og drukne, hvis man kun er iført en svømmevest.
HYPOTERMI = underafkøling
Kroppens blodgennemstrømning styres af nogle særlige blodkar (kaldet AVA’er) i fingre og tæer. Når de er åbne, strømmer varmt blod fra arterierne gennem disse blodkar over i de overfladiske vener, hvor blodet holder underarme og ben oppe på normal temperatur.
Kroppens reaktioner på afkøling er de samme, uanset hvordan afkølingen sker.
Når kroppen trues af afkøling, lukkes der for blodgennemstrømningen i hænder og fødder. Temperaturen vil falde med samme hastighed, som hvis man lukker fuldstændigt for blodgennemstrømningen ved at anlægge et knebelpres om armen.
Blodtilførslen til huden, specielt i hænder, underarme, fødder og underben nedsættes så meget, at disse dele af legemet ikke længere holdes varme. Temperaturen her falder ned mod omgivelsernes. Der kommer tiltagende muskelspænding, hvorved varmeproduktionen i musklerne øges. Fortsætter afkølingen, det vil sige at kroppens temperatur falder yderligere, så indtræder kulderystelser og begyndende hypotermi.
Læs hele folderen
DKF har, i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, lavet en publikation. Her kan du læse mere om:
-
- Overlevelse i koldt vand
- Forbyggelse af kuldeskader
- Redning af kuldeskadet person
.