Til Kano-Kajak.dk ↩

Det startede som genoptræning


PROFIL


[ TEKST: Ulla Nygaard Pedersen  FOTO: Dusi Fotoevent ]
16. maj 2023
Hun startede med at ro kajak i 2018, og hendes mål er medaljepodiet til VM 2023 for masters. Hvis du kender lidt til masterroere i Danmark, så ved du, at jeg taler om Susan Lützner.

Jeg har allerede skrevet og talt med Susan mange gange allerede før EM i 2022, hvor hun meldte sig som frivillig til at hjælpe med at tiltrække masterdeltagere fra udlandet. Så da jeg spørger hende, om hun vil være ambassadør for VM, svarer hun: “Jamen, det er jeg jo allerede”. For sådan er Susan. Hun hjælper der, hvor hun kan. Titel eller ej.

Ror kajak for at være smertefri

Susan er 49 år og bor i København. Til trods for hun ikke har roet så længe, har hun allerede deltaget i flere ikoniske løb rundt om i verden og ror efter eget udsagn så mange kajakløb, som hun kan komme til. “Første gang jeg sad i en kajak var på en seks ugers ekspedition på Antarktisk, hvor jeg prøvede at ro kajak for første gang. Roturene gav mig færre og færre smerter i skulderen. Jeg har et kronisk løst kraveben, som kræver en stærk ryg/skulder for at kompensere. Det var faktisk meningen, at jeg skulle opereres, når jeg kom hjem fra Antarktis, men jeg begyndte i Hellerup Kajakklub og aflyste efterfølgende min operation.”

4 hurtige om Susan

1. Susan er bedstemor til en lille pige.

2. Susan arbejder med grøn energi-investering syd for Sahara.

3. Susan er forsanger i et band.

4. Susan er valgt som ambassadør for VM i Kano og Kajak.

Foto: Privat

Konkurrence, fællesskab og natur

“Jeg kommer ikke udenom, at jeg er konkurrencemenneske, men det er lige så meget naturoplevelsen og fællesskabet, som jeg elsker”, fortæller Susan, og fortsætter med et af de smittende grin, som også kendetegner hende: “Altså, jeg har faktisk en uofficiel verdensrekord i Quad-rulleskøjteløb – som ikke engang de danske mænd kan slå. Det er fordi jeg har finpudset min dobbelt push-teknik, som er rigtig svær at lære.”

Jeg er ikke i tvivl om, at Susan går op i kajak med hud og sjæl, på samme måde som rulleskøjteløb en gang var hendes store passion. “VM er ikke det vigtigste for mig. Jeg er meget mere interesseret i fællesskabet og naturoplevelserne i kajak rundt om i verden, men når det er sagt, kæmper jeg til stregen og håber på podieplads til Master-VM i år”, smiler Susan.

Og Susan går altid efter at få så meget ud af kajakløbene som muligt og stiller derfor også op i toerkajak. Forhåbentlig sammen med makkeren Annemette Mortensen. Og selvfølgelig også i toerkajak for mix, men her er den mandlige partner ikke på plads endnu. For Susan ror hele tiden, som hun siger. “Jeg mangler en træningsgruppe, så jeg bruger faktisk meget konkurrencerne som træning. Og jeg snupper også en trail-konkurrence i ny og næ”.

De fedeste oplevelser i kajak

Susan går efter så mange fede oplevelser i kajak som muligt. Kort tid efter hun var begyndt til kajak, læste hun en artikel i Magasinet Kano & Kajak om Dusi Canoe Marathon. Et løb som mange kajakroere har på deres drømmeliste og enkelte på deres bucket list. Susan endte med at skrive en besked til ham, som artiklen handlede om, nemlig Martin Møller Friedrichsen. Han skrev tilbage til Susan, at selvfølgelig skulle hun også deltage i Dusi. “Jeg var jo nybegynder, så det virkede lidt over mål, men han endte med at give mig et lokalt sydafrikansk netværk med Dusi-roere. Og sørme efter 2,5 år i en kajak, roede jeg Dusi for første gang”, fortæller Susan. “Det er helt fantastisk at ro det løb”.

“Min træning er ikke specielt rettet mod maratonløb, men mere mod foss-oplevelsesløb som Dusi, hvor den mest ideelle træning i Danmark er at ro min kapkajak i bølgerne på Øresund, så det er ikke den mest typiske træning, jeg har eller får op mod VM på Jels Sø”, forklarer Susan. “VM for mig handler om at møde de andre nationer og ro mod andre på min egen alder – altså at konkurrere på mit eget niveau.”

Derfor ror jeg kajak

Jeg elsker at være i ét med vinden, bølgerne, naturen sammen med kajakken. At føle vandet, farten og balancen går op i en højere enhed og så giver kajakken mig adgang til nogle helt fantastiske rejser.

Foto: Flemming Wagn Jensen

Ingen er for langsomme

“Jeg håber, at mange tør overvinde den samme angst, som jeg havde, da jeg skulle ro mit første VM. Nemlig angsten for at være for langsom. Angsten for at de andre ville grine af mig, når jeg kom i mål. Men der er ingen, der griner. Alle er en del af fællesskabet ,og vi nyder at være flere”, forklarer Susan.

INFOBOKS

Vil du høre mere om, hvordan DU også kan deltage til VM i Kano og Kajak Masters, så svarer Susan rigtig gerne på spørgsmål på email: Susan@Lutzner.dk