Til Kano-Kajak.dk ↩

Lasses rejse ind i økologi


MILJØ


[ TEKST: Lasse Svith og Irene Lauridsen  FOTO: Lasse Svith ]
xx. xxxx 20xx

Klik hvis du vil dele!
“Find den økologiske vinkel på kano i spændet mellem natur og aktivitet,” lød Lasses næste studieopgave på friluftsuddannelsen, da han stod veludhvilet op en mandag morgen. Hvad Lasse ikke vidste, var, at opgaven ville føre ham ad veje, han ikke vidste eksisterede.

Vi er alle sammen i læring …

“What” tænkte Lasse mens han sank sin morgenkaffe. Hans forståelse af økologi omhandlede fødevareproduktion og landbrug, så Lasse var lidt på herrens mark i forhold til at kæde økologi, kano og aktivitet sammen.

Stadig usikker på oplæggets vinkel begyndte han at søge på ord som kano og
bæredygtighed på Chat GPT til inspiration. Resultatet satte en masse tanker i gang, men gav ikke en konkret vinkel på sagen.

Men i hans søgen på nettet snublede Lasse over kano-kajak.dk og efter en telefonsamtale med forbundet var han klædt på med aktiviteter og materiale til oplægget.

…og så bliver vi lærerne!

Nu skulle Lasse oplære og inspirere andre. Bevæbnet med viden om bæredygtighed på vandet og 10 citronmåner (DKFs tilskud til forplejning for affaldsindsamlinger), besluttede Lasse at starte en eksperiment: han samlede affald langs klassens obligatoriske kanotur og afventede reaktionerne.

Da studenterholdet den aften slappede af omkring bålet ved Avnsø, kom spørgsmålene fra gruppen og endelig kunne Lasse dele kagerne ud og fortælle alt, hvad han havde lært om bæredygtighed, roernes ansvar over for naturen og glæden for at gøre en forskel.

Det bedste ved hele projektet (næsten lige så godt som et stykke citronmåne efter hvad det føltes som 1000 km i kano!) var at det startede en god snak om skrald, affald og diverse ‘fund’. Hans underviser gav også den feedback, at han synes det havde været inspirerende at se hans student rode rundt i vandet efter et stykke skrald eller to.

At være rollemodel havde hele tiden været tænkt i Lasses eksperiment, men at det var set og noteret var en dejlig følelse for egoet. Han blev så glad, at han så de andre også samlede skrald og affald – især når de gik den ekstra mil for at få fat i et stykke skrald på søbunden.

kano-kajak-affaldsindsamling
affaldsindsamling -kano-kajak
kano-affaldsindsamling -kajak
kano-affaldsindsamling-kajak

Kan du også inspirere dine romakkere til bæredygtige aktiviteter?

Så ring til os i forbundet og høre, hvordan vi kan gøre jeres ture til en anderledes oplevelse.

Vi har et stort tilbud til dem, der vil være med til at skabe en bedre og bæredygtig sport!

KORT OM TUREN

  • 26 friluftsvejledere studerende og 3 undervisere fra Friluftsvejleder uddannelse VIA i Viborg.

  • Vi er i modulet friluftsaktiviteter og er ved at uddanne os til kano instruktører på niveau 2.

  • Turen gik fra Ry til indelukket i Silkeborg fra fredag middag til søndag eftermiddag.

  • Vi sejlende i grupper af 3, hvilket vil sige 4 kanoer sammen om en underviser.

  • Vi skiftes til at være turledere og skulle planlægge oplæg om natur, kultur, lokalområdet, og/eller lege, samt føre vores kano gruppe sikkert videre på turen. 

Klik hvis du vil dele!