Lav dit eget træningscenter for få penge
TRÆNING
I kølvandet på coronanedlukningen er der kommet meget brugt træningsudstyr på markedet. Måske er det ved at være tiden, hvis du skal indrette kælderen, tørreloftet eller garagen som dit eget fitnesscenter. Jeg ved godt, at mange klubber har egne fitnesslokaler, men der er noget særligt ved, at kunne træne derhjemme, lige når det passer én
Helt tilbage i 2012 lavede jeg en artikel til magasinet om min garage, men der er sket meget siden, og jeg vil derfor dele nogle af ideerne med jer. I ved hvordan I selv gerne vil træne, så det er mere de små løsninger, der måske kan inspirere, som det handler om.
I min garage er der kommet et stativ til bænkpres og squat, som har kostet nyprisen, men derud over har jeg være meget heldig at gøre nogle gode ”coronafund”, der iblandt en masse vægtskiver, stænger og håndvægte, og garagen bliver flittigt brugt af venner, børn og naboer.
Kropshævninger
Kropshævninger laver vi i en stang der er skruet op mellem et par spær, så ens hoved har masser af plads oppe i ovenlyskuplen. For at alle kan være med, har vi et udvalg af lange træningselastikker, som man kan få hjælp af, ved at sætte en fod ind i. Ved siden af hænger et godt eksempel på min brors særlige hang til at lave udstyr at VVS-dele. De er fantastiske at holde i, og for at gøre dem lidt kajakagtige, bliver de selvfølgelig forsynet med kulfiberhåndtag fra aflagte pagajskafter. Med disse håndtag i forskellige vinkler kan man variere sit greb.
Kongeøvelsen
Hvis ikke kropshævninger er kano- og kajakroernes kongeøvelse, så er det nok ”træk til bryst”. Jeg har hængt et gammelt pagajskaft op godt 85 cm over gulvet, og så hviler ens hæle på en taburet. Så er det ellers bare om at trække brystet op til skaftet. En slags omvendte armstrækkere. En øvelse, der er tæt på at være den bedste af dem alle.
Armstrækkere
Armstrækkere laver vi i disse håndtag, lavet af nogle træklodser og et støvsugerrør. Det er rart for håndleddene og man kommer dejlig langt ned hver gang. Det river godt i brystmusklerne og er en fremragende erstatning for bænkpres. Jeg testede en dag med hænderne på en badevægt, at trykket på armene ligger omkring 55 kilo i øvelsen (Jeg vejer 82), hvilket svarer til, ja, 55 kilo i bænkpres, så det er ikke nogen dum erstatning.
Det tidligere tørrestativ
Ud fra væggen hænger to jernstænger, der vist stammer fra et gammelt tørrestativ. De bruges til to øvelser, nemlig bryst- skulder- og tricepsøvelsen ”dip” og øvelsen benløft.
Dip er en fantastisk øvelse, og har man ikke lige noget, der kan bruges, vil jeg anbefale at man overvejer at investerer i et stativ der kan benyttes til begge øvelser.
Bold + Elastikker
Ud over benløft træner vi maven på en træningsbold. Men for at give lidt ekstra modstand trækker vi i nogle aflagte elastikker fra et kajakergometer.
Flyers
Flyers er en fremragende bryst og skulderøvelse, og til formålet har vi et sæt gymnastikringe, der hænger et par centimeter over gulvet. Nogen bruger TRX-slynger, men skal det være billigt, så kan det klares med et par rørstykker med en snor igennem som håndtag.
“Træktårnet”
Vores ”træktårn” er en ret praktisk anordning. Den er lavet af et gammelt pallehjul skruet op på et spær, hvor dækket er skåret af, så det fungerer som trisse. Til at hæve vægte af forskellig art, havde jeg en mærkelig gammel krog liggende i gemmeren. I den kan vi hænge alt muligt så som kettebells og håndvægte. Ellers kan en bransmanshage gøre det. Vi bruger mest trissen til tricepspres og gerne i én arm med det fine lille VVS-håndtag. Snorene er selvfølgelig aflagte kajakergometersnore.
Lidt old school
Ryggen træner vi dels med enarmstræk med nogle gode tunge håndvægte, og så har vi en almindelig rygbænk, med et udvalg af vægtskiver lige til at kramme. Benene må vi klare at træne med squat og lounges, men det er også nok til, at man til tider har svært ved at gå pænt dagen efter træning. Skulle du have lyst til en rundvisning i garagen, en dag du kommer forbi Vejle, så sig endelig til.