Til Kano-Kajak.dk ↩

Mesterskabernes mester takker af efter 49 år


PORTRÆT


[ TEKST: Anders Krintel Foto: Anders Krintel & Bjørn Thomsen ]
5. marts 2024

Klik hvis du vil dele!

Da der tilbage i september 2023 blev afviklet VM maraton i Jels, blev der under mændenes K2-løb afholdt en ceremoni, hvor Lau Larsen pludselig måtte en tur på præmieskamlen for at modtage den såkaldte Jørn Cronberg-pris, der gives for en særlig indsats for maraton. Alle, der kender Lau, ved, at HAN netop har ydet en særlig indsats for vores sport. Derfor syntes magasinet, at vi ville tage en snak med hovedpersonen for at høre, HVOR særlig denne indsats egentlig har været.

57 år med Strømmen

Jeg mødtes med Lau i hans klub, Kajakklubben Strømmen, i Middelfart, hvor han har været medlem siden 1967, altså i snart 57 år. Da Lau som 13-årig fik lyst til at ro i robåd, blev han bremset af en aldersgrænse på 16 år i den lokale roklub. I kajakklubben kunne han imidlertid godt komme ind, og derfor blev det kajakken.

I kajakklubben var Laus mellemnavn, Knopp, allerede kendt for noget godt, da Laus mor, Lili Knopp, havde været en god kajakroer. Når man nu bare kender lidt til Lau, undrer det heller ikke, at han meget hurtigt blev engageret i driften af klubben. Det startede med, at han simpelthen cyklede rundt til medlemmerne og opkrævede kontingenter.

Dengang lå Strømmen nogle kilometer fra den nuværende placering i et fint lille hus på Sildemarken. Vi kørte selvfølgelig lige derhen for at forevige Lau på verandaen, inden huset desværre snart skal jævnes med jorden. Det gamle klubhus blev bygget helt tilbage omkring 1935, hvor det blev opført af det træ, der var blevet brugt til en tribune, da Kong Christian den 10. indviede den første Lillebæltsbro.

Lau Larsen ved Strømmens første klubhus i Middelfart Lau Larsen ved Strømmens første klubhus i Middelfart

Da Lau kastede sig over kajakroningen, var det for fuld damp, og de små graverede kilometersølvplader på væggen i klubben vidner om, at han allerede året efter sin start, var den, der roede mest i klubben. Hele seks gange blev navnet Lau Larsen graveret mellem 1968 og 76.

Nu er det over 20 år siden, Lau selv har siddet i en kajak, og han mener heller ikke, at det kommer til at ske i fremtiden, selvom pensionisttilværelsen godt kunne indbyde til det.

Fra aktiv roer til æresmedlem

Strømmen var ikke nogen stor bedrift i de år, hvor Lau roede meget, og da han som 17-årig indtog rollen som formand, var det for en klub med kun otte medlemmer. Men på et tidspunkt fandt han og de andre på at invitere nogle skoleklasser til at komme og prøve, og det fik kickstartet klubben. Da lokalerne blev for trange, begyndte Lau at arbejde for et nyt klubhus og en anden placering. Efter 13 års arbejde, i 1983, lykkedes det at få tildelt den nuværende grund og få bygget et nyt hus. Det hus er der ikke meget tilbage af, for Strømmen blev for få år siden totalt moderniseret, men placeringen i Marinaen er den samme. Hen over årene har Lau været formand i omkring 30 år over tre forskellige omgange. En indsats, der for længst har gjort ham til æresmedlem i klubben.

Lau Larsen ved siden af sine præmier

Lau blev også i 2017 udnævnt til æresmedlem i Dansk Kano og Kajak Forbund. På daværende tidspunkt havde Lau siddet i DKF’s bestyrelse og idrætsudvalg i 43 år. Alle, der har siddet i bare en almindelig klubbestyrelse, ved hvor meget arbejde det kan kræve, men Lau har formået både at være klubmenneske, en del af Fynskredsen, i Tour de Gudenaa-komiteen og i DKF – i perioder oven i købet på samme tid.
Man kan ikke lade være med at undre sig over, hvorledes dette rent tidsmæssigt har kunnet lade sig gøre, men Lau Larsen har været heldig at have nogle meget fleksible stillinger i ”det civile”, mest som sælger, så det har været muligt at få det hele til at passe sammen.

I de første mange år var DKF’s konkurrenceudvalg delt i tre: senior sprint, ungdom sprint og maraton. Her blev maratondelen Laus ”ting”. Derfor ærgrede det ham også, at man i 1989 lagde det hele sammen i et eliteudvalg, fordi maraton kom til at stå i skyggen af sprintdisciplinerne – eller kortbane, som det hed dengang. Men engagementet blev ikke nedjusteret, og som den, der havde ansvaret for de nationale konkurrencer, har Lau således været med ved alle DM’er i sprint og maraton siden 1980. Fra begyndelsen af 90’erne som chefdommer.

Dommer alverdens steder

Lau er uddannet dommer i ICF-regi i både sprint og maraton, så det har været hans opgave at have det idrætslige ansvar ved et utal af stævner og løb. Ud over DM har det også været Tour de Gudenaa og alverdens andre stævner, herunder også de efterhånden mange EM’er og VM’er, der har været afholdt på dansk grund.
Ja, og så var Lau også lige dansk holdleder ved OL i Sydney.

I november 2023 ved DKF’s årsmøde takkede Lau så af efter 49 år i DKF. Jeg skriver det lige igen: 49 år!

Nu er der således en ubegribelig stor mængde erfaring og viden, der trækker sig tilbage, men Lau lover, at han nok skal hjælpe alle efterfølgerne til de mange opgaver med at fylde skoene ud.

Klik hvis du vil dele!