Uden Filter:
Sanne Flade Larsen
PORTRÆT
[ TEKST: ULLA PEDERSEN FOTO: SANNE FLADE LARSEN ]
25. juli 2023
Sanne Flade Larsen er en ægte fighter. Hun har kæmpet i “Alene i Vildmarken” to gange og kæmper nu med kajak-angst trods mere end 40 års erfaring på vandet. Hun har valgt at være ærlig, autentisk og leve livet fuldt ud. Sanne er ikke bare en dedikeret kajakroer i Sorø Kajakklub, hendes arbejde som pædagog er en inspiration for børnene i 0. klasse. Hendes historie er en påmindelse om, at selv når vi står over for frygt og usikkerhed, kan vi finde styrken til at fortsætte og bevare vores lidenskab.
Med sin vilje til at udfordre sig selv og kæmpe mod sine indre dæmoner er Sanne et levende bevis på, at intet er umuligt, når man er villig til at kæmpe for det. Hun er en fighter både i og uden for kajakken og en inspiration for alle, der står over for deres egne kampe og ønsker at følge deres lidenskaber uden at give op.
Sanne Flade Larsen er en 56-årig uddannet pædagog, som har roet kajak i mere end 40 år. “Jeg var glad for boldsport som barn, men jeg blev træt af mine holdkammeraters fjollerier. Jeg ville selv have indflydelse på om jeg vandt og ikke være afhængig af kammeraternes indsats”, fortæller Sanne, “jeg ser stadig kajakroning som en social sport, men konkurrencedele giver mig en følelse af ansvar for mit eget resultat”.
“Jeg er ofte yderst selvkritisk, hvis jeg ikke opnår de resultater, som jeg har sat mig for”, forklarer Sanne.
Foto: Niels Lindqvist
Alene i Vildmarken
“Første gang jeg var med i “Alene i Vildmarken” var i sæson 2 i 2017. “Jeg havde set de amerikanske udgaver af Alone, og det var vildt fascinerende, at det kun handler om en selv, så jeg besluttede mig for, at hvis det kom til Danmark, så ville jeg være med”, fortæller Sanne.
“Jeg lavede en optagelsesfilm, hvor jeg løb, mens jeg fortalte om mig selv og mine kajakkonkurrencer”, forklarer Sanne og fortsætter: “Jeg tog et valg om primært at vise den side af mig, som er et hardcore konkurrencemenneske og lade den mere følsomme Sanne være mere i baggrunden”.
“Det kom bag på mig, hvor meget jeg savnede mennesker i programmet”, fortæller Sanne, “men jeg har efterfølgende brugt naturen som en kilde til helbredelse, hvor jeg begyndte at tage min hængekøje med ud i skoven. Det har været en sjælerensende oplevelse for mig og en måde at koble af og genoprette energien”.
“25 dage og en andenplads blev det til i første program, så selvfølgelig skulle jeg da prøve igen, da jeg blev spurgt”, griner Sanne, “det sådan ligesom Tour de Gudenå i gamle dage med 125 km, hvor man har usigeligt ondt i rumpen bagefter, men så alligevel gør det igen året efter”.
“Jeg var nødt til at tage derop (red. Norge) for at finde ud af, hvad jeg manglede at finde og få det afsluttet ordentligt. Denne gang ville jeg gerne derfra med hele Sanne.”
“Men hvad de ikke viser anden gang er, at jeg faktisk i mange af mine enetaler kommer frem til, at konkurrence-Sanne ikke hører til i “Alene i Vildmarken”. Hun hører kun til i kajakken, så derfor vælger jeg at stoppe på præcis samme antal dage, som i det første program. Man kan sige, at hvis jeg skulle have siddet der udelukkende for at vinde, så skulle jeg lukke mine følelser og savn ned, og det er jo netop følelserne, der hører hjemme i mit outdoor univers”.
Sanne Flade Larsen
· 56 år
· Uddannet pædagog og arbejder i en SFO og i en 0. klasse
· Roet kajak i mere end 40 år – 20 år i Sorø Kajakklub
· I bestyrelsen og frivillig i mange år
· Startede i Hvidovre Kajakklub i 1981
· Ambassadør for VM2023 i Jels
· Skal forhåbentlig ro både K1 og K2 til VM i Jels
Kajak-angst
Sanne har altid været en person, der nyder udendørslivet og at være i naturen. Hun elsker at opleve elementernes skiften, selvom det kan være udfordrende, især når der er kastevinde eller is på vandet, selv om is absolut ikke er Sannes favorit.
Sanne har haft nogle dårlige oplevelser med vand tidligere i sit liv, der pludselig her meget senere i livet har ført til en form for kajak-angst. Angsten blev tydelig under DM i 2022, hvor rooplevelsen ikke var sjov længere. “Under DM i maraton i 2022 blev min angst så slem, at jeg måtte hentes ind fra søen”, forklarer Sanne, “Det var virkelig, virkelig ubehageligt og i starten meget uforståeligt”.
Sanne har arbejdet sammen med en terapeut for at lære at håndtere sin angst. Nu er hun mere opmærksom på, hvordan hun har det, og om hun har det mentale overskud til at udfordre sig selv og tage kampen op imod vind og vejr i kajakken. “Jeg arbejder med at finde den rette balance for at overvinde min frygt”, fortæller Sanne, “der er mange som siger, at jeg skal arbejde på balancen i kajakken, men det er altså ikke den form for balance, men min mentale balance”.
Angst er tabu
Selvom Sanne ejer sin egen letvægts-maratonkajak, som kun vejer 8 kg, tør hun i øjeblikket ikke bruge den. “Angst er for mange et tabu emne, men jeg har valgt at tale åbent om det i kajakklubben”, fortæller Sanne, “Jeg har fået en fantastisk støtte og forståelse fra Sorø Kajakklub. Alle klubbens medlemmer ved, hvorfor jeg pt. foretrækker at ro i en bredere bådtype. Hvis jeg har overskud til at tale om det, så kan jeg gøre og hvis ikke, så er det okay at sige “ikke i dag”. På den måde er der ikke nogen, som forsøger at presse mig tilbage i min smallere kajak”
“Jeg er taknemmelig for den åbenhed, jeg har mødt, da mange andre syntes, det er flovt at tale om angst,” siger Sanne, “Jeg har talt med flere, som har fortalt mig om deres angst, fordi jeg taler åbent om det”.
Foto: Niels Lindqvist
Fra angst til VM i 2023 – Måske
Sanne har deltaget i mange konkurrencer og opnået gode resultater, men hun har også oplevet nedture og tvivl om sin egen identitet. Hun har konfronteret spørgsmålet om, hvem hun egentlig er, når hun har været på sit laveste med sin angst. Til trods for hendes personlige kampe og udfordringer har Sanne ikke givet op. Hun er ærlig og autentisk, og viser verden hvem hun er. Sanne har besluttet sig for at være et kajakkonkurrencemenneske og stræber efter at blive bedre. Hun ønsker at sidde i sin kapbåd, men det er vigtigt for hende, at det fortsat er sjovt og ikke næres af hendes angst.”Jeg skal nok komme tilbage i min kapbåd, men det er vigtigt, at det tager den tid, det nu skal tage, så jeg ikke får tilbagefald. Det er så vigtigt, at kajakroning er sjovt”, siger Sanne med et alvorligt smil.
“Jeg har lært at være tålmodig og acceptere mig selv som jeg er. Jeg har erkendt, at jeg skal leve livet, mens jeg har det, og det indebærer at være både den sejrende kajakroer og den bløde Sanne, der føler og oplever i kajakken”, siger Sanne.
Sannes ultimative ønske er at fortsætte med at ro i mange år fremover. Hun tænker på fremtiden og ser frem til den dag, hvor hun og hendes ro-makker Claes, begge vil elske at ro – også når de er over 60 år. For Sanne handler det om en livslang kærlighed til sporten og aldrig at give op.
Få en snak med fairplayeren Sanne
Det bliver en fairplayer konkurrenterne møder, i Sanne, til VM. “Jeg ror ikke folk ind i sivene, men jeg giver hellere ikke ved dørene”. Hvis du vil møde Sanne til VM, så er der masser af muligheder for at se hende både i enerkajak om mandagen og i toerkajak om tirsdagen. Men du kan også møde hende til en snak om kajak, outdoor og selvdisciplin torsdag og fredag. Følg med her på Facebook for at høre mere om muligheden.
Tilmeld dig til VM for Masters
Hvis du vil deltage i VM i Kano og Kajak Maraton på Jels Sø, så læs mere og tilmeld dig her: canoemarathon.dk/registration