De to landstrænere er klar til OL: "Vi skal sørge for, at vi ikke behandler atleterne som maskiner"
OL PARIS 24
Det er to erfarne landstrænere, der i disse dage følger kajakatleterne til OL i Paris. Og ifølge dem selv er det en styrke, at de har været professionelle roere. Det har givet dem en forståelse for, hvad atleterne går igennem.
Hele syv kajakroere repræsenterer i år Danmark ved de Olympiske Lege i Paris, og mens de fleste af dem er OL-debutanter, har andre prøvet kræfter med turneringen før.
Det gælder også de erfarne landstrænere Zoltan Bako og Kim Wraae, som begge har været eliteroere og selv har deltaget i OL. De seneste år har de haft til opgave at træne atleterne og forberede dem såvel fysisk som mentalt på de olympiske lege.
Og spørger man Zoltan Bako, som har fungeret som træner for kajaklandsholdet de seneste 10 år, er det en fordel, at han selv har prøvet kræfter med legene som sportsudøver.
– Jeg tror og håber, at det skaber en god forbindelse mellem mig og atleterne. Da jeg selv har prøvet det, forstår jeg, hvordan de tænker og føler. Det handler ikke kun om det fysiske aspekt, men også om det mentale pres, der opstår op til en stor turnering, siger Zoltan Bako.
Jobbet er en livsstil
Når man som Zoltan Bako har arbejdet med kajak på eliteniveau i 58 år, kan det være svært helt at adskille sit arbejdsliv og privatliv. Og det at være træner er på mange måder mere end bare et job.
– Gennem årene har jeg lært, at jeg er 100 procent til stede, når jeg er til træning, og når jeg har fri, så holder jeg fri. Men det er ikke bare et job. Det er en livsstil, og det er også min hobby, siger han og fortsætter:
– Det er ikke et særligt familievenligt job, men jeg bliver hele tiden inspireret af atleterne og deres resultater.
"Vi bliver målt på vores resultater, og det er klart, at jeg er spændt på at se, hvilket resultat vi kan levere. Men jeg er ret sikker på, at vi er, hvor vi skal være" - Kim Wraae, cheflandstræner
Det betyder dog ikke, at den 72-årige ungarer springer ferierne over. Lufthavne og hoteller har han dog fået nok af, så han vender snuden mod sit hus i Ungarn til september.
– Jeg kobler af ved at fikse ting derhjemme, slå græs, se min familie og venner og ligge på sofaen. Så det er planen, siger Zoltan Bako.
Mennesker før medaljer
Også Kim Wraae mener, at hans tid som eliteroer er brugbar i jobbet som landstræner. Det har givet ham en forståelse for, at atleterne også har behov for at lave andet end at ro kajak.
– Vi skal sørge for, at vi ikke behandler atleterne som maskiner. Vi har med eliteidræt at gøre, så selvfølgelig skal vi levere resultater, men samtidig prøver vi at understrege, at vi vil holdet, og vi vil den enkelte atlet, siger han.
Han understreger, at trænerduoen sætter mennesker før medaljer.
Også for Kim Wraae har de mange år i branchen påvirket familielivet. Særligt da hans børn var små, var de skæve arbejdstider og de mange rejser en udfordring.
– Min hustru og jeg har levet med det i de 22 år, vi har været sammen, og da børnene var yngre, var det en kæmpe udfordring. Men det er selvfølgelig blevet lettere nu, hvor de er voksne og selvstændige, siger han.
Psykologisk tryghed
Selvom der venter en tiltrængt ferie på den anden side af sommerens mange stævner, forsøger Kim Wraae at fokusere på det, der skal ske nu og her.
Han ser først og fremmest frem til OL, og sommeren har stået i forberedelsens tegn. Men ifølge Kim Wraae er der gennem flere år sket fremskridt såvel fysisk som socialt på landsholdet.
– Vi har forbedret os sindssygt meget i forhold til, hvordan vi kommunikerer med hinanden – både i bådene og internt på holdet. Vi kan godt være uenige, og det er vi 100 procent også nogle gange. Men der er psykologisk tryghed til, at man kan sige, hvad man mener, uden at man skal frygte et møgfald. Den positive udvikling kan tydeligt mærkes på humøret, siger Kim Wraae.
Gode chancer – tæt konkurrence
En ting er de fysiske forberedelser, noget helt andet er det mentale pres, OL kan føre med sig. Men også her er der ifølge Kim Wraae ro på bagsmækken:
– Vi bliver målt på vores resultater, og det er klart, at jeg er spændt på at se, hvilket resultat vi kan levere. Men jeg er ret sikker på, at vi er, hvor vi skal være. Helt forsimplet er det fuldstændig ligegyldigt, hvad de andre både laver. Det er uden betydning for vores præstation.
Han erkender dog, at det som atlet er “møgsvært” ikke at lade sig påvirke.
Også Zoltan Bako har ro i maven op til de olympiske lege. Han mener, at de danske atleter har gode chancer for at nå langt:
– Men det er svært at sige, for det plejer at være en meget tæt konkurrence, og der er også mange gode roere fra andre lande. Jeg er ikke så interesseret i at tale om medaljer. Jeg ønsker bare, at atleterne gør det bedste, de kan.