Til Kano-Kajak.dk ↩

Jeg tager gerne sidstepladsen til VM


PORTRÆT


[ TEKST: Ulla Pedersen  FOTO: Valdemar ]
27. juni 2023

Klik hvis du vil dele!
Behøver man at være i den bedste form for at deltage i VM? Vil du gerne nyde livet uden at bekymre dig om konkurrence og præstation, men stadig have en sjov oplevelse? Så er du ikke alene! Må jeg præsentere Bjørn, en charmerende 66-årig mand, der har gjort det til sin mission at tage sidstepladsen til VM i Jels. Ja, du læste rigtigt! Han er ikke interesseret i at vinde, men i at have det sjovt, mærke fællesskabet og nyde oplevelsen.

Pippi Langstrømpe indstilling til livet

“Jeg er meget nysgerrig på det fællesskab, der er til et VM. Jeg synes, at nye mennesker og fællesskaber er spændende at opleve”, fortæller Bjørn. Det handler ikke om, om man bruger en kano eller en kajak – det handler om at have det sjovt sammen. 

“Det er fantastisk at være på vandet sammen med ligesindede, uanset om det er en flerdagestur eller bare et par timer,” siger Bjørn begejstret.

Man kan vist roligt sige, at Bjørn elsker alt, der har med kajak at gøre. Men han ror ikke for at vinde. “Ligesom Pippi, så tænker jeg også, at det jeg ikke har prøvet, det kan jeg nok”, forklarer Bjørn med et smil. “Så selvfølgelig skal jeg da have min første kajakkonkurrence-oplevelse til et VM”.

Målet er oplevelser

Bjørn deltager ikke i en typisk maratonkajak, men padler formentlig i en Arrow Nuka kajak. Det er en let model med dannebrogsfarver på dækket, og så er den designet af en dansker. Det kan også være, at han ender i sin gamle kajak en Anas Acuta (som betyder Gråand). “For mig er det vigtigere at være med i en kajak jeg føler mig hjemme i end at låne eller købe en ny og hurtigere maratonkajak”, forklarer Bjørn, “Jeg har selvfølgelig checket målene for båden, så jeg ved, at jeg holder mig indenfor reglerne”.

“Jeg er da begyndt at træne lidt til VM. Lidt styrketræning og så har jeg et træningsprogram med intervaltræning i kajak. Jeg forsøger at være på vandet de fleste dage”, forklarer Bjørn, “Jeg har ikke en træningspartner endnu, men der er et par gutter i klubben, som jeg har planer om at padle med, men det er ikke det vigtigste. Oplevelsen er vigtigst. Det bliver virkelig sjovt, det er jeg sikker på”.

Bjørn har haft nogle fantastiske oplevelser, herunder masser af øhopping i det Fynske øhav og ture i den svenske skærgård samt San Juan øerne syd for Vancouver Island. Og tit har han sin kone Susanne og med på turene.

For det, der motiverer ham til at blive bedre og bedre i både kano og kajak, er svaret enkelt: For at få flere af disse fantastiske oplevelser.

Bjørn på Deception Pass. Foto: Jesper Dahl

Tør du hygge dig?

Bjørn vil gerne opfordre alle ligesindede til at slutte sig til ham og tage del i denne fantastiske oplevelse. Det handler ikke om at vinde, men om at nyde oplevelsen og være en del af fællesskabet. Bjørn ønsker at tilskynde andre til at deltage, også selv om de (som han) ikke kommer i en klassisk maratonbåd. “Jeg glæder mig til at lykønske vinderne”, siger Bjørn.

Så hvis du er træt af altid at skulle være den bedste og ønsker at nyde livet med et smil på læben, så skal du gøre som Bjørn! Han tager gerne sidstepladsen med et stort grin og hygger sig undervejs.

Kom med og vær en del af fællesskabet – du vil ikke fortryde det!

Bjørns arbejde og fritid smelter hurtigt sammen. Bjørn har roet kajak i mere end 25 år og er en erfaren kajakinstruktør. Han er ansat i DKF (Dansk Kano og Kajak Forbund) og arbejder med tre områder: Bevæg dig for Livet, sikkerhed samt uddannelse. Bjørn underviser og vejleder også i både kano og kajak på Paul Petersen Idrætsinstitut og på Skovskolen og Københavns Universitet. Bjørn er også formand for Lejre Havkajak, en klub med over 70 medlemmer.

INFOBOKS

VM-krav til din båd

Type båd

Enerkajak

(K1)

Toerkajak 

(K2)

Kano

(C1)

Kano

(C2)

Max. længde

520

650

520

650

Min. vægt

8

12

10

14

Tilmeld dig til VM

canoemarathon.dk kan du finde alle oplysningerne om, hvordan du tilmelder dig til VM i Kano og Kajak Maraton.

Klik hvis du vil dele!