Til Kano-Kajak.dk ↩

Sansegården - Valhalla - Et åndehul midt i naturen


PÅ VANDET ER VI ENS


[ TEKST & BILLEDER: Silas Kraul  ]
16. april 2024

Klik hvis du vil dele!

I hjertet af et grønt og fredeligt område i Stenløse finder man et enestående projekt, der bringer ny betydning til begrebet “værested”. Skabt som et fristed for børn og unge med autisme, fusionerer dette sted pædagogiske metoder med passionen for friluftsliv og sport, og i centrum for dets succes ligger kajakroning.

De to stiftere, tidligere elitekajakroere Martin og Louise Lammert Ljungberg, har valgt at udleve deres drøm om at skabe et værested for børn og unge med autisme.

På dette unikke værested bliver den traditionelle opfattelse af en institution udfordret og omdannet til et dynamisk uddannelses- og udviklingssted.

Med fokus på naturen og højt til loftet tilbyder Martin og Louise et miljø, hvor de unge kan finde ro, grounding, og low arousal – essentielle tilstande for personlig vækst og velvære for autister.

Projektets rødder kan spores tilbage til initiativtagerne Martin og Louise, og deres længsel efter at tilbyde mere end blot midlertidige løsninger for de udfordringer, der ofte møder unge med særlige behov. Gennem erfaringer fra arbejdet i nogle af landets mest udfordrede bosteder voksede idéen om at skabe et sted, der ikke bare reagerer på akutte behov, men aktivt arbejder for at udvikle de unges potentiale på langt sigt.

Kajakroning bliver et centralt element i værestedets aktivitetstilbud. Martin og Louise har tidligere samarbejdet med Hvidovre Kajakklub om at tilbyde de unge sikre og tilgængelige rammer til at bruge kajak som behandlingsform. Kajakroning bidrager ikke kun til fysisk velvære ved at styrke kroppen og forbedre balancen, men har også en bemærkelsesværdig beroligende effekt på sindet.

De har erfaret at tid brugt i kajakken, hvor man er ét med vandet og naturen, fremmer en tilstand af low arousal og hjælper de unge med at blive mere opmærksomme på deres krop, balance og vejrtrækning. Dette, kombineret med den taktile stimulation fra vandet, giver en dyb følelse af ro og tilstedeværelse. Disse øjeblikke af fred og selvforståelse er uvurderlige især for de unge, som dagligt navigerer i en verden fuld af sensorisk overload og sociale udfordringer.

Resultaterne taler for sig selv. De unge oplever forbedret søvnkvalitet, øget selvtillid og et stærkere fundament for læring og personlig udvikling. Gennem kajakroning og andre friluftsaktiviteter får de værktøjer til bedre at kunne håndtere hverdagens udfordringer, hvilket også afspejles i deres udvikling og sociale liv.

Dette projekt demonstrerer kraften i at kombinere passionen for friluftsliv med en dybfølt forpligtelse over for at støtte unge med særlige behov. Ved at udnytte kajakroningens terapeutiske potentiale skabes der en unik mulighed for at inspirere og støtte en ofte overset gruppe af unge, samtidig med at de indvies i kajakroningens verden og værdsætter naturens helende kræfter.

FAKTABOKS

Sansegården Valhalla ligger i Stenløse og har en række tilbud til børn og unge med autisme. På Sansegården vil de på sigt have en række tilbud til børn og unge med autisme, heriblandt Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU), aflastningstilbud og dagtilbud.

Aktivitetstilbuddet spænder fra en sansesti og dyreterapi til keramik og kajakroning. Martin og Louise har også planer om at oprette en forening, hvor familier kan komme og bruge sansegårdens faciliteter.

Links:
Hjemmeside
Facebook

Klik hvis du vil dele!