Til Kano-Kajak.dk ↩

Kan alle ro VM for Masters?


VM MARATON MASTERS


[ TEKST: Ulla Pedersen  FOTO: Jane A. Steenberg / Mikkel Blom ]
18. april 2023

Svaret er ja – alle kan ro Masters. Mød Jane på 49 år, som skal være med til et internationalt løb for første gang. Find ud af, hvorfor du også sagtens kan være med, og hvad du faktisk kan få ud af det.

Ingen tidskrav

Når en masters roer (35+) bliver spurgt om deltagelse i VM i Kano og Kajak Maraton i Jels, så er svaret ofte: “Det tror jeg ikke, at jeg kan”.

Der er ikke et krav om, at du skal kunne færdiggøre løbet på en bestemt tid. Det er præcis det samme, som når et stort antal danskere sætter et mål om at løbe et halvmaraton. Her tænker man ikke på at skulle på podiet. I stedet sætter man en forventet tid til sig selv. Se VM som et motiverende mål, hvor du skal ro mod den tid, som du selv sætter. Og samtidig få en international stævneoplevelse i Danmark.

Startede først med at ro som voksen

“Altså, jeg lærte faktisk først at ro som voksen”, fortæller Jane Albertus Steenberg.

“Vi flyttede til Nødebo, og der så jeg en masse, der roede på Esrum Sø, og det så bare mega fedt ud, så det ville jeg også prøve. Jane fortsætter: “Der er ingen tvivl om, at det er kammeratskabet og at ro med andre i Kajakklubben Esrum Sø, som får mig i vandet lige meget vind og vejr”.

Første “rigtige” løb var Mølleåens blå bånd 2022

Fra Turkajak til Polokajak og DM i Rul og tilbage igen

“Jeg blev frigivet i turkajak men synes det var sjovt at lege i polokajak i svømmehallen om vinteren, hvor nogle af de andre trænede havkajakredninger og rul, og så lærte jeg et simpelt rul i en polokajak”.

“Året efter hørte jeg, at hvis man kunne lave 10 point til DM i rul, så var man med i lodtrækningen om at vinde en kajak. Og det kunne jeg måske godt lære, fik jeg sagt højt. Men jeg har jo ikke en kajak, så det går ikke. Men du kan låne min, var der en som sagde. Og du kan køre med mig, sagde en anden”, fortæller Jane, “og ja, så var der jo ingen undskyldning for ikke at tage afsted. Det blev til over 100 point første gang jeg deltog, og til efterfølgende DM i rul nåede jeg at få både bronze og sølv”, afslutter Jane smilende.

“I 2015 gled rulletræningen langsomt ud i sandet, da min rullemakker flyttede og i et par år var jeg bare hyggeroer og instruktør for vores begyndere. Så startede min søn også til kajak og blev med motivation fra den flinke og gode træner Uwe sendt til TCH (Talent Center Hovedstaden). Det betød, at jeg kørte min søn til en masse træning og var med ude til hans konkurrencer,” siger Jane.

Mit første maraton i 2022

Da jeg sidste år skulle med min søn til Holstebro regatta så jeg, at der var en åben klasse på 5000m og tænkte, at det kunne jeg da lige så godt prøve, når jeg nu alligevel var med derovre”, siger Jane og fortsætter smilende: “Her kom jeg til at tale med nogle virkelig søde damer, som skulle til EM og kom til at sige, at jeg desværre ikke kunne være med til EM, men jeg ville gerne med næste år til VM. Jeg mener, når de er så seje at turde, så kan jeg ikke være en kylling”, afslutter Jane med et grin.

Et træningsfællesskab der rykker

“Så nu har jeg trænet i et masters træningsfællesskab hele vinteren. Jeg har været heldig, at der er nogle garvede maratonroere, som gider lave nogle gode træningsprogrammer, og det er bare fedt at træne med en gruppe”. Og jeg har taget et par timer med teknik træning hos Mette Barfod (tidligere landstræner) for at få fif til træning, undgå skader og også gerne få lidt mere fut i båden.”

Janes mål for VM i Maraton for Masters

“Mit mål for VM?”, Jane gentager spørgsmålet og griner højt: “Jeg skal bare ikke blive nr. sidst”. Jane tænker lidt mere over det: “Tør jeg se mit mål på skrift? Ja, selvfølgelig, for det er jo det, jeg går efter. Jeg har sat et mål om at ro cirka 10 km i timen, så det håber jeg, at jeg kan. Men det kommer selvfølgelig an på blandt andet vinden. Og så er jeg stadig virkelig dårlig til at starte,  jeg er heller ikke god til bølger, og jeg kan ikke finde ud af at hænge eller hvor det er taktisk smart at ligge i feltet, så jeg har stadig meget at øve mig på, siger Jane smilende”

INFOBOKS

Jane’s gode råd til dig som hun skal ro mod til VM for Masters

  • Find nogle der også ror maraton og ro sammen med dem – og meget gerne en toer makker, så er det bare nemmere at komme afsted (og nemmere at følge med i starten).
  • Der er massere af løb hen over sommeren som alle kan være med til – prøv det af
  • Meld dig ind i Facebookgruppen “Kano og Kajak Masters Danmark”, og få gode råd og træningsprogrammer.
  • Bange for at blive overhalet? Det er vi vel alle til vores første løb, men jeg tænker, at hvis jeg bliver overhalet, så er der forhåbentlig også andre, der bliver overhalet
  • Maraton er for alle, der har lyst – så hurtigt behøver man altså ikke kunne ro!

Jane afslutter med, hvor sjovt det kunne være, hvis der var flere deltagere til alle masters maratonløb i Danmark. “Det er sjovt og giver et godt kammeratskab at være med til løb. Og det er faktisk fedt, at have et mål med min træning på vandet”.