KLUMME:
To år i ilden
ELITE
Efter to år i posten med ansvaret for landshold og elite i DKF’s bestyrelse har Tommas Nielsen sat sig til tasterne for at give en status på, hvad der er opnået inden for hans ansvarsområde frem til nu. Samt dele sit syn på hvordan udviklingen skal fortsætte. Klummen er et udtryk for skribentens synspunkt.
Jeg har nu siddet i bestyrelsen i to år med hovedansvaret for landshold og elite. Det har været en spændende og til tider hektisk periode, som startede med ubesatte stillinger i eliteafdelingen og ugennemskuelige processer i forhold til landsholdsudtagelser.
Der er heldigvis sket noget siden da, omend vi ikke er helt i mål endnu. Da jeg gik ind i bestyrelsen, var det med et klart mål om at skabe gennemsigtige processer og give flere en stemme i DKF. For DKF er meget mere end et sekretariat i Brøndby – det er alle os kano- og kajak-interesserede. Det er instruktører, trænere, atleter og forældre, og det er i fællesskabet, vi virkelig står stærkt.
En samling af ildsjæle
Som de fleste andre forbund i dansk idræt har vi ikke ressourcer til at bemande alle aktiviteter med ansatte, og derfor er DKF helt afhængig af det store frivillige engagement, der er kernen i vores fællesskab. Vores ”lille” kano- og kajakfamilie består af dedikerede mennesker, der hver dag gør en kæmpe forskel – om det er i klubberne, i bestyrelsesarbejdet, som trænere, eller arrangører af samlinger og stævner. Med udgangspunkt i dette engagement har vi mulighed for over de kommende år at elevere sporten til det næste niveau. Som fælles vision for denne rejse ser jeg en på sigt ambitiøs målsætning om kontinuerlig aspiration til medaljer ved VM og deltagelse ved OL på tværs af alle bådtyper. Isoleret er denne målsætning flyvsk og kan virke overdreven optimistisk, men den skal ses i lyset af klare veldefinerede målbare delmål om udvidelse af talentmasse, arbejde med mandskabskompetencer og fastholdelse af unge atleter. Men en fælles vision og særligt fælles ambitiøs vision kræver samarbejde.
"Vores ”lille” kano- og kajakfamilie består af dedikerede mennesker, der hver dag gør en kæmpe forskel"
Hvordan skaber vi så et miljø, hvor både ansatte og frivillige arbejder mod det samme mål? Det kan være en udfordring i en verden, hvor der har været tendenser mod en antagonistisk diskurs og fokus på ”os mod dem”. Mit mål er at skabe en mere samlet forståelse af, hvad DKF er, og hvordan vi samarbejder. Bestyrelsen tager ikke beslutninger isoleret – vi lytter til alle, men særligt dem, der har de faglige kompetencer. Det betyder, at landsholdsspørgsmål og udtagelser primært besluttes af vores dygtige, ansatte trænere og sportschefer. Vores rolle i bestyrelsen er strategisk, økonomisk og langsigtet, og det er her, jeg ser min vigtigste opgave: at skabe rammerne og retningen for vores udvikling. En serie af skridt mod opfyldelse af den skitserede vision går gennem involvering af hele fællesskabet, etablering af stabile sunde træningsmiljøer og fokus på udvikling af alle faser, fra ungdommens engagement i sporten og det sociale fællesskab, gennem udviklingen af ambitiøse atleter og trænere, og til vores absolutte elite og deres internationale præstationer, der er med til at samle os om vores sport og som land.
Involvering af hele fællesskabet
Det er vigtigt for mig, at vi inddrager flere i vores beslutningsproces og sikrer en relevant dialog. Vi har allerede gjort en del i forhold til nedsættelse af arbejdsgrupper, afholdelse af dialogmøder og fokusgruppeinterviews med forskellige atleter, blandt andet dem, der befinder sig mellem kraftcentre og elitecentret. At forstå behovene på tværs af vores atleter er essentielt for at kunne prioritere vores ressourcer bedst muligt. Og arbejdet fortsætter kontinuerligt i 2025.
Mod et bedre miljø
Et væsentligt kriterium for at lykkes er at fokusere på at skabe de bedste rammer for vores atleter, både i bredden og på eliteniveau. Vores ambition, som blev fastlagt i 2021, er klar: Vi stræber efter ”verdens bedste træningsmiljø”. For mig betyder det sunde og stabile træningsmiljøer, hvor både atleter og trænere har forpligtet hinanden til sammen at forsøge at skabe et miljø, hvor alle involverede føler sig trygge, tildeles opmærksomhed, og hvor der hersker en erkendelse af, at individuelle hensyn skal tillægges betydning. Især de individuelle hensyn er vigtige ved overgange fra ungdomshold til kraftcentre og fra kraftcentre til elitecentret. Her skal vi især blive bedre, og det vil være et centralt punkt i vores fremadrettede samarbejde med Team Danmark.
Fokus på udvikling i alle faser
Vi har mange klubber, der gør et stort arbejde for at udvikle børne- og ungdomsroning. For de motiverede roere tilbyder kraftcentrene et stærkt udviklingsmiljø for både atleter og trænere. De mest talentfulde atleter kan herefter arbejde sig op på elitecentret, som understøttes af Team Danmark og tilbyder adgang til eksperter og de bedste træningsfaciliteter. Vores udfordring er at skabe et udviklingsmiljø for dem, der falder mellem kraftcentre og elitecenter. Her er der et stort uudnyttet potentiale, som vi kun kan løfte i samarbejde med klubberne. Fremtiden bygger på samarbejde, og jeg tror på, at udvikling af trænere og atleter sker bedst i fællesskab. Vi skal styrke mulighederne for sparring på tværs af landet, så vi sammen kan løfte dansk kano- og kajakroning og skabe den nødvendige struktur og støtte for både vores frivillige, trænere og atleter. Dette afspejles i de tre strategiske spor, som den fremtidige TD-aftale bygger på: etablering og udvikling af Talent- og elitemiljøer, trænerudvikling for at styrke kompetencer på alle niveauer, og præstationsoptimering af eliten.
For alle med kommentarer, spørgsmål eller en lyst til at dele erfaringer og sparre, er i altid velkomne til at kontakte mig. Særligt oplagt vil det være at tage del i årsmødet d. 23+24 november, hvor der vil være tid til at gå i dybden med de fremtidige planer.