Til Kano-Kajak.dk ↩

Wavehunters - En Ny eventyrgruppe i Kolding Kajakklub


PÅ VANDET ER VI ENS


[ TEKST: Peter Andersen  FOTO: Anni Grøndal ]
9. juli 2024

Klik hvis du vil dele!

I Kolding Kajakklub er der skabt en ny og spændende gruppe kaldet Wavehunters. Wavehunters er et tiltag i klubben for at åbne op for og inkludere personer med særlige behov i klubben. Vi fik tilsendt denne reportage fra Peter i Kolding, som meget gerne ville dele deres erfaringer.

Flere af vores medlemmer har længe ønsket at skabe muligheder for mennesker med særlige behov, så de kan opleve naturen fra kajakkens unikke perspektiv. Med vores erfaringer og passion var det oplagt at fokusere på unge med mentale og psykiske udfordringer. To af os er fædre til voksne børn med handicap, og en af os har en baggrund inden for social- og sundhedsfag. Så her kommer vores historie og vores erfaringer. 

Den spændende begyndelse

I efteråret 2022 begyndte vi at brainstorme under vores onsdagsture på fjorden. Idéerne fløj gennem luften, og vi måtte hurtigt indse, at vi skulle fokusere vores energi. Mod slutningen af året havde vi fået kontakt med forskellige klubber og hørt om deres erfaringer. En klub, der samarbejder med et blindecenter, fortalte os om deres træning af blinde i IPP2-øvelser i svømmehallen og derefter i kajakker på vandet. Denne indsigt gav os mod på at tænke større og turde tro på, at vi kunne overkomme vores egne begrænsninger. Vi blev også inspireret af en klub, der tog børn med psykiske udfordringer ud på vandet og det var en øjenåbner hvilke muligheder kajaksporten rummer. 

Samarbejde med Kolding Kommune

Vi kontaktede Kolding Kommune og delte vores visioner. Her blev vi mødt med åbne arme og masser af opbakning. Vi besluttede at tilbyde et forløb til seks unge mellem 20 og 30 år, som skulle omfatte to gange i svømmehal og otte gange på å og fjord. Vi søgte midler fra DIF og DGIs foreningspulje til at købe våddragter, sko og anorakker, samt lidt forplejning.

Vi bookede tider i svømmehallen, trænede og bestod bassinlivredderprøven, og planlagde forløbet for de enkelte ture. De unge skulle gennemgå de vigtigste elementer fra IPP2, hvor de skulle vise, at de kunne tackle at kæntre i kajakken og få hovedet under vand. Alle skulle prøve egenredning og makkerredning. Selve teknikken var sekundær; vores hovedfokus var på sikkerheden og trygheden for de unge på vandet.

De første ture

Efter den første tur i svømmehallen fandt en af deltagerne ud af, at det ikke var noget for ham at få hovedet under vand. De resterende fem og os tre instruktører gennemførte herefter fire ture på åen før sommerferien. Vi lagde vægt på kajakroning og naturoplevelser. Vi kendte ikke de unges diagnoser og udfordringer, men stolede på vores erfaring og faglige baggrund til at håndtere eventuelle udfordringer.

Adfærden på vandet var lige så forskellig som deltagerne selv. En deltager var meget målrettet, mens en anden holdt sig tæt på en instruktør for tryghed. En tredje var nysgerrig og udforskede omgivelserne, mens en fjerde mistede koncentrationen og fascineredes vandets hvirvler og pagajen. Vi tilpassede vores tilgang og hjalp med små justeringer, som at sætte tape på pagajen for at vise, hvor hænderne skulle placeres mm. 

Sommerens udfordringer og efterårsevaluering

Efter sommerferien planlagde vi ture på fjorden, hvor der ventede nye udfordringer. De åbne vidder og små bølger kunne virke skræmmende, men vi dannede flåde og holdt “cafétid” på vandet for at skabe tryghed og fællesskab. 

Efter den sidste tur fejrede vi med pizza på klubbens altan, hvor vi nød det lune vejr og snakkede om vores oplevelser. En deltager fortalte, hvordan kajakroningen gav hende en følelse af ro, hvilket bekræftede os i, at vi havde ramt noget rigtigt. Vi blev enige om at gentage forløbet i 2024.

Fremtidige perspektiver

I efteråret evaluerede vi forløbet og besluttede at fortsætte med mere klarhed omkring vores rolle og opgave som instruktører. Vi introducerede teknik og leg i vandet og mødtes med gruppen i svømmehallen hen over vinteren for at holde forbindelsen ved lige. 

Vi lavede en konkurrence blandt kommunens handicapafdelingens kunstnergruppe hvor de skulle designe et logo og det resulterede i et flot tshirt, som både os instruktører og de unge nu med stolthed bærer.

Nye initiativer

Vi planlægger at udvide vores tilbud til mennesker med både fysiske og psykiske handicap. Et kommende initiativ vil være en kanotur fra Harteværket til klubben, støttet af midler fra Parasport Kolding. Vi overvejer også projekter for unge, der er isolerede derhjemme, og deres familier, for at give dem et frirum og bryde uhensigtsmæssige tankemønstre.

Forudsætningen for disse projekter er en klub, der stiller faciliteter og ressourcer til rådighed, samt ro kammerater med overskud og medmenneskelighed til at give andre de samme oplevelser. 

Dem har vi og dem vi selv sætter pris på. 

Wavehunters er ikke bare en gruppe, men en bevægelse mod en mere inkluderende kajakklub, hvor natur og bevægelse skaber minder og oplevelser for livet.

INFOBOKS

Koldings “Wavehunters” hold for unge med særlige behov består af 3 instruktører, Peter, Jens og Ove 

De har plads til 6 unge på holdet som næsten er fyldt op (5,/6 )  

De fik i 2023 knap 25.000 i støtte fra DKF og DGIs foreningpulje til indkøb af våddragter og udstyr, forplejning i forbindelse med kurset, og til betaling af kontingenter til de unge.  

Har du spørgsmål eller gerne vil have tips til at starte noget tilsvarede i jeres klub så skriv en mail, eller tag en telefon til Peter. De vil meget gerne dele ud af deres erfaringer. 

Du kan skrive til Peter på abehand@gmail.com eller telefon 23957621

Klik hvis du vil dele!