Til Kano-Kajak.dk ↩

Hvilke hemmeligheder gemmer din 500 meter på?


GREJ/TRÆNING


[ TEKST & Foto: Peter Nagy ]
25. juni 2024
Peter Nagy er træner i Nybro Furå Kano og Kajakklub, og arbejder til dagligt med Paddlemate systemet

Klik hvis du vil dele!

Nybro Furå Kano og Kajak Klub har for nyligt investeret i et nyt værktøj kaldet Paddlemate. Det er et præstationsmålingssystem, der er specielt udviklet til padle- og rosport for objektivt at kunne måle og forbedre atleternes præstationer. Læs med og bliv klogere på, hvordan du måske også kan bruge systemet.

Paddlematesystemet fungerer ved at integrere en måleenhed, den såkaldte POD, på padlen/pagajens skaft. Når enheden synkroniseres med GPS-data fra en smartphone, er den i stand til at optage en detaljeret graf over hvert tag. Derudover korrelerer den hastighed, puls og frekvens i løbet af træningssessionerne, hvilket giver en omfattende indsigt i atletens præstation.

På vores kanoteam bruger vi Paddlemate-systemet i løbet af året til at evaluere tests på distancerne 200, 500 og 1000 meter og i alle bådkategorier C-1, C-2 og C-4. Paddlemate-systemets særlige evne til at måle hver atlets ydeevne og romønster i en mandskabsbåd er særligt fordelagtigt. Denne funktion gør det muligt, for os som trænere, at opdage og tage hånd om uregelmæssigheder – for eksempel ved at finde ud af, om en atlet halter bagefter eller starter sit tag for tidligt.

I denne artikel vil jeg gerne præsentere, hvordan vi bruger dette system i virkeligheden. Den grundlæggende opsætning er, at vi optager disciplinen (C-2 500 m i dette eksempel) på flere måder:

  • Paddlemate installeret på begge atleters padler
  • HR-sensor tilsluttet PaddleMate-systemet
  • Video optagelse af 500 meter

Tilbage i klubben, kan vi evaluere den træning, først med Paddlemate-webappen, hvor vi kan få det første billede af præstationstendenserne. Når vi åbner webappen, bliver vi præsenteret for graferne for hele træningen, og vi kan fokusere netop på det udsnit, vi vil analysere:

Her ses det, hvordan hastigheden varierer gennem testen, og hvordan deres puls steg individuelt. (Da GPS-dataene kommer fra deres telefon, kan der forekomme uregelmæsssigheder)

Man kan også se, hvordan de enkelte tag så ud under træningen

I denne visning er der ikke meget at analysere, men der er en trend, hvor atleten markeret med rødt trak med større kraft i begyndelsen og med mindre kraft i anden halvdel af træningspasset. Atleten med blåt var mere stabil over hele testen.

Webappen giver os mulighed for at zoome ind på hvert enkelt tag og analysere deres kraftmønstre:

Denne funktion er et unikt værktøj, som kan hjælpe med at fastligge årsagen til at den røde atlet trækker mindre i sidste halvdel af træningspasset. Det kan naturligvis være misvisende udelukkende at fokusere på kraftmønstret, og derfor er vi nødt til at tjekke videoen af testen for at identificere problemet (balanceproblem, problem med den tekniske udførelse, forkert kropsholdning)

Romønstrene træder tydeligt frem

I figuren ovenfor ses ro-mønstrene for de to atleter. Hver ”bølge” er et tag, venstre side af bølgen viser taget før padlen sættes i vandet, max-punktet er det øjeblik padlen er i vandet, og på højre side af ”bølgen” er det det faktiske træk i vandet. Vi kan også se, at der er en svagere stigning efter minimum i højre side, hvilket indikerer, hvor padlen tages op af vandet og føres frem.

Fra data til virkelighed

På billedet herover kan du se, at atlet 2 (markeret med rødt) havde et lidt andet mønster end atlet 1 (markeret med blåt), da højre side af deres træk ikke overlapper hinanden. Årsagen til forskellen kan være styring (atlet 2 er bagerst i båden) eller et balanceproblem.

For at løse dette er vi nødt til at tjekke videoen af testen og se de faktiske tag. Heldigvis er vi i stand til at finde det nøjagtige tag med det tidsstempel, som systemet leverer. Når vi ser på videoen, kan vi bedre forstå årsagen til problemet, og i dette tilfælde var årsagen et teknisk problem, som vi kunne identificere og fokusere på at løse.

Identificer de kritiske øjeblikke

For at få en fuldstændig detaljeret analyse, var vi nødt til at lave en anden visualisering af data. Som træner er man meget interesseret i at undersøge atleternes split over intervaller på 50 eller 100 meter. At få indsigt i det kritiske øjeblik, hvor en atlets præstation begynder at falde, er afgørende for at kunne udvikle en effektiv løbsstrategi.

I overensstemmelse med udviklerne har vi konstrueret følgende dashboard for at se disse data:

Når man gennemgår rapporten, bliver det tydeligt, hvor manglerne ligger inden for 500-meter- segmentet. Det blev observeret, at det langsomste 100-meter-interval fandt sted mellem 300- og 400-meter-mærkerne, hvor der blev identificeret en forsinkelse på to sekunder i forhold til de andre 100-meter-splits. Analysen indikerer, at holdet forsøgte at øge deres tempo ved at øge frekvensen, men kraften var der ikke til at understøtte det.

Den indlysende årsag er, at de allerede var meget trætte, og deres laktatniveauer var skyhøje, men det er her, vi (som hold) skal fokusere, for hvis de er i stand til at holde deres hastighed på samme niveau, vil de kunne ro 2 sekunder hurtigere. Det er naturligvis meget nemt at sige, men det er meget sværere at opnå, og det er det, vi vil fokusere på i fremtiden.

INFO OM FORFATTEREN

Ungarnske Peter Nagy blev medlem af Nybro Furå kano og kajakklub i efteråret 2022. Hurtigt stod det klart at vi havde fået et nyt medlem med en stor kapacitet indenfor kanosporten, så det var med stor forhåbning, at vi ansatte Peter som træner for vores U23 kano hold.

Peter har været aktiv kano roere i mere end 20 år og var en del af det ungarnske landshold i 13 år. Peter har mange medaljer og store sejre på CV’et, bl.a er Peter 3 x verdensmester på både Marathon og sprint distancer og i 2005 og igen i 2009 blev han kåret til årets atlet i Ungarn.

Peter går til træner jobbet med stor entusiasme og grundighed, han planlægger træningen minutiøst og har stor fokus på motivation og at det skal være fedt at være en del af holdet.

Atleterne har allerde gjort store fremskridt, det så man i 2023, hvor flere af dem nu ligger inden for top 10 i U23 klassen, vi glæder os til at se hvad 2024 bringer! Vores ambition er at succes for vores kano atleter kan inspirere andre unge, så vi igen kan få en masse kanopadlere på vandet.

Klik hvis du vil dele!