I Holstebro er der kajak på skoleskemaet: Nyt samarbejde mellem lokal folkeskole og byens kajakklub
BØRN & UNGE
Kajakklubben Pagaj i Holstebro har indgået et nyt samarbejde med en lokal folkeskole. Her har eleverne fra 5. klasse siden sommerferien fået kajakundervisning i deres idrætstimer. Og flere skoler har siden vist interesse for tiltaget.
Man kan lige så godt lære af andre klubber og låne de tiltag, som fungerer godt for dem. Og det er præcis det, Kajakklubben Pagaj i Holstebro har gjort.
Hos deres nabo – den lokale roklub – har man i flere år lavet såkaldt skoleroning for 6. klasseeleverne i deres idrætstimer. Det fik Pagaj til at overveje, om man kunne gøre noget lignende med kajak.
Siden sommerferien har klubben derfor undervist eleverne i 5. klasse på Halgaard Skole i kajak og vandsport. Og det har indtil videre været en stor succes.
– Der er allerede en håndfuld unge, der har meldt sig ind i klubben, og det betyder jo, at det har en effekt. Hvis bare der er en, der begynder i klubben, og så tager et par venner med til træning, så begynder det at virke. Så det tyder godt, siger Claus Alsøer, elitechef i Kajakklubben Pagaj.

Kajakklubben Pagaj har de seneste tre måneder samarbejdet med en lokal folkeskole om at undervise elever fra 5. klasse i kajak og vandsport i idrætsundervisningen. Foto: Kajakklubben Pagaj
Formålet med det nye skolesamarbejde har naturligvis været at gøre endnu flere børn og unge opmærksomme på kajaksporten og rekruttere nye, unge medlemmer til klubben.
En strategi for rekruttering
Foruden undervisningen arbejder Pagaj med en målrettet kommunikationsstrategi på både de sociale medier og i samarbejde med en journalist på det lokale dagblad.
– En ting er at dele brochurer ud på en skole, noget andet er at få de unge til at prøve det selv. Tanken var, at vi ville have dem ned at prøve at ro i kajak, og så kunne vi efterfølgende give dem en brochure og invitere dem til prøvetræning i klubben, siger Claus Alsøer.
Eleverne fra 5. klasse har været i gang siden sommerferien. Tanken er, at de holder pause fra kajakundervisningen i de kolde vintermåneder, og til påske starter de så op igen og fortsætter frem til sommerferien.

Skolesamarbejdet er et led i en rekrutteringsstrategi. Kajakklubben Pagaj har nemlig et ønske om, at endnu flere børn og unge fra Holstebro opdager glæden ved at ro. Foto: Kajakklubben Pagaj
– Vi har de samme klasser igennem forløbet til foråret, men de får en pause nu. Så har vi styr på sikkerheden og kan markedsføre kajaksporten i det gode vejr, siger Claus Alsøer.
Det var Kajakklubben Pagaj selv, der kontaktede skolen for at høre, om den var interesseret i et samarbejde. Og allerede fra begyndelsen blev klubben mødt af positive tilkendegivelser.
Kommunen bakker op
Men det er heller ikke kun kajak, der undervises i. Ifølge Claus Alsøer handler undervisningen også om sikkerhed på vandet og brug af søen til rekreative og sjove formål.
– Vi har lagt en del arbejde i at få kommunen til at være en del af det og få dem til at bakke op om det. Det er lykkedes rigtig godt. Det skal også hænge sammen økonomisk, fordi vi bruger trænerkapacitet på det, og fordi vi slider på vores udstyr og bruger vand og varme. Det har kommunen været med til at bakke op om, siger han.

Det er elever fra 5. klasse på Halgaard Skole, der er blevet undervist i kajak i idrætstimerne. Og nogle af eleverne har allerede nu meldt sig ind i kajakklubben. Foto: Kajakklubben Pagaj
Kajakklubbens trænere får dermed løn for at undervise eleverne, mens der indimellem også er hjælp at hente hos de frivillige trænere. Efter opstart af initiativet har klubben fået henvendelser fra andre skoler, som er interesseret i at blive en del af tilbuddet.
– Vi har været nødt til at sige nej, fordi vi ikke har kapaciteten til at tage så mange ind. Vi arbejder på at finde nogle løsninger, så vi kan få endnu flere med, for vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten og sikkerheden. Men interessen er der, siger Claus Alsøer.
Næste skridt til påske
Nu står den på evaluering med Halgaard Skole, men tanken er at undersøge, om projektet kan skaleres op, mens omkostningerne holdes nogenlunde nede.
– I fællesskab med Holstebro Kommune må vi undersøge, om der er nogle midler, vi kan søge. Det er i hvert fald noget, vi rigtig gerne vil fortsætte med. Nu tager vi næste skridt til påske, og så må vi se, hvad der skal ske, siger Claus Alsøer.

I vintermånederne holder eleverne kajak-pause, men fra påsken og tre måneder frem er det planen, at de atter skal på vandet. Foto: Kajakklubben Pagaj
Der er i hvert fald ingen tvivl om, at langt de fleste elever har haft positive oplevelser med kajakundervisningen.
– Vi oplever, at de synes, det er mega fedt. Eleverne i 5. klasse har en god alder, fordi de har lært at svømme, og selvom vi selvfølgelig forsøger at få så mange elever med som muligt, kan der være nogle, hvor det ikke er muligt. Men så har vi en dialog om det, og så finder vi en løsning, siger Claus Alsøer.
Meget mere børn og unge
Vil du gerne blive klogere på, hvordan I kan få et skolesamarbejde stablet på benene i din klub? Så deltag i vores online-oplæg med Claus Alsøer den 2. december kl. 19.30.
Du kan også læse vores råd til, hvordan skolesamarbejdet kan gribes an ved at klikke her (scroll ned på siden).
Husk, at du altid er velkommen til at kontakte vores børne- og ungekonsulenter, hvis du har spørgsmål.
Rasmus Birkkjær Bertelsen, rbb@kano-kajak.dk
Mette Marie Birch Breuning, mmbb@kano-kajak.dk
I en serie artikler sætter Dansk Kano og Kajak Forbund fokus på nogle af de mange tilbud til børn og unge, der findes rundt omkring i klubberne.
Dette er anden artikel i serien.
Læs den første artikel her: