Til Kano-Kajak.dk ↩

VinterCamp endte i det store kolde gys


Børn & Unge


[ TEKST: Niels Kliim  FOTO: Rasmus Berthelsen ]
6. februar 2024

Klik hvis du vil dele!

I weekenden d. 19-21. januar trodsede 31 børn og unge fra 11 klubber, 5 ledere og 4 hjælpere det danske vintervejr og drog mod Vejle for at tilbringe en herlig weekend sammen. Det blev et par dage med sjov og ballade, hvor de unge fik tanket ny energi, viden og en lang række nye kammeratskaber. Læs med og find ud af hvorfor børn med hang til pagajer og padler elsker at tage på VinterCamp.

VinterCamp’en 24

Den netop overståede VinterCamp bød vanen tro på et mix af sjove og spændende aktiviteter, krydret med noget puls- og styrketræning, i form af crossfit, tilsat de obligatoriske underholdende aften indslag, hvor de unge trænere blandt andet havde arrangeret et lagkageløb med præmier, inden den stod på banko med masser af DKF “merch” som præmier.

Noget af det kendetegnende ved DKF’s camps er, at ungerne skal komme hjem med nogle oplevelser, der er lidt ud over det sædvanlige, og denne camp var ikke en undtagelse. Sup-padling i svømmehallen og ergometerroning i Vejle Kajakklub var to højdepunkter, mens den fælles omgang vinterbadning, gennem et hul i isen, nok er den oplevelse mange af deltagerne vil huske VinterCamp 24 for. Her blev der i den grad brudt nogle grænser.

Fokus på årets vintercamp var at skabe bånd på kryds og tværs mellem de unge, og ramme et aktivitetsniveau, hvor alle kunne være med og alle blev udfordret – Og det synes jeg langt hen af vejen lykkedes.” udtaler Rasmus Birkkjær Bertelsen, der er børn- og ungekonsulent i DKF, og manden bag det nye camp-koncept, og fortsætter med et kæmpe smil “Måske var mine egne smagsløg dem der blev mest udfordrede af nogen de pizzaer deltagerne selv kreerede lørdag aften.

"Fokus på årets vintercamp var at skabe bånd på kryds og tværs mellem de unge, og ramme et aktivitetsniveau, hvor alle kunne være med og alle blev udfordret"

Hvorfor camps?

Camps for børn og unge er ikke et ukendt fænomen i Dansk Kano og Kajak Forbunds regi, det har bare ikke været så organiseret, så camps var en fast bestanddel af forbundets aktivitetskalender. Det arbejdes der nu på at det skal blive. Og da ambitionerne er høje på de unges vegne, er der lagt ud med to faste årlige camps, en sommer og en vinter, hvilket allerede nu kører på tredje år.

Forbundets camps er åbne for alle unge mellem 10 og 15 år, og ideen er at skabe et miljø og en kultur på tværs af de unge, hvor de kan knytte bånd og venskaber, som jo på mange måder er givende i sig selv, men som også gerne skal have den effekt at de unge roere i højere grad får lyst til at tage ud og ro til de mange stævner og arrangementer, der tilbydes hen over en sæson.

Selv om det nye camp-koncept er meget ungt er det tydeligvis allerede er ved at få tag i de unge. 31 deltagere til VinterCamp 24, lyder måske ikke som så meget, men det er mere end en fordobling af deltagerantallet fra sidste år, så det er tydeligvis en aktivitet i fremgang.

Mange af deltagerne er gengangere fra de tidligere års camps, som så slæber et par kammerater mere med til den næste camp. Det er som ringe i vandet” udtaler Rasmus Birkkjær Bertelsen og fortsætter “Netop det at få udbredt kendskabet til vores camps, er en stor opgave, som vi kommer til at arbejde meget mere med, frem mod årets sommercamp.

Målet er at få flere med

Der er ingen tvivl om, at det kræver en ekstra indsats at nå ud til målgruppen, som er de aktive børn og deres forældre. Traditionelt er den meste kommunikation gået gennem klubbernes kontakter, som så har stået for tilmelding af de unge. Den vej er stadig aktuel, men som noget nyt har der været et stort arbejde i gang med at komme i direkte kontakt med de unge og deres forældre, som nu også har mulighed for selv at tilmelde sig de enkelte camps, og det virker som en god ide, da mange af deltagerne netop har tilmeldt sig selv.

Men en ting er at få mange deltagere til at komme på camps, noget andet er at sørge for at oplevelsen bliver så god, tryg og tilpas udfordrende, også for forældrene, at alle har lyst til at komme igen, og måske også tager hjem og fortæller gode historier i klubben, så andre bliver nysgerrige på at komme med næste gang.”

Forbundets ambition med camp-konceptet er, at alle klubber, padlere og roere er klar over, at muligheden for at deltage findes. Hvis man ikke deltager, skal det være et valg og ikke fordi man ikke vidste at man kunne deltage.

Rasmus Bertelsen er meget bevidst om at det skal være sjovt for alle der har taget sig tid til at komme og deltage, og selvom det måske lyder meget nemt, så kan det være lidt af en opgave, da deltagerne godt kan komme med forskellige opfattelser af, hvad en sjov camp skal indeholde. Udfordringen er dog ikke større end at der blandt de mange aktiviteter en camp byder på, altid er lidt for enhver smag. I fremtiden er det dog planen at kigge på muligheden for at tilbyde et så alsidigt program, at deltagerne kan sætte lige den camp sammen, der passer til den enkeltes behov og udfordring.

Camps er et samarbejde mellem DKF og klubberne

At kunne tilbyde flere aktiviteter samtidigt, kræver naturligvis flere ledere, men det ser ikke ud til at blive et problem. På den netop overståede vintercamp var der således stor opbakning fra den lokale klub i Vejle, der stillede med hele deres ungdomsafdeling både en flok unge trænere og en gruppe voksne trænere og frivillige, valgte at yde det ekstra ved at hjælpe med det praktiske.

Rasmus konstaterer videre: “Det er dejligt, at klubberne tydeligvis er med på ideen om camps til de unge roere og padlere. Foreløbigt har det været meget let at finde klubber, der gerne vil være med til at arrangere og unge trænere, der gerne vil give en hånd med, og tjene lidt lommepenge. Det giver Campen en ånd af samhørighed

Der er noget der tyder på, at en fast camp-tradition er ved at bundfælde sig som en fast bestanddel af DKF’s aktivitetskalender. Og mens der brygges på nye idéer som forårs- og efterårscamps, så er arbejdet med planlægningen af SommerCamp 24 allerede i fuld gang.

Hvor vintercampen afholdes som en forlænget weekend, afholdes sommercamp’en over fem dage, fra mandag til fredag. Tidspunktet bliver den første uge af sommerferien, hvor forældrene typisk ikke har fri fra arbejde endnu, og det derfor er kærkomment at kunne sende ungerne på camp med overnatning – krydret med en lang række aktiviteter sammen med ro- og padlekammeraterne fra hele landet.

Klik hvis du vil dele!