I Holte Roklub er der fokus på kapkajak - også på ungdomsholdene
BØRN & UNGE
Der står træning og kapkajak på programmet for de unge i Holte Roklub. Her er formålet at blive bedre og hurtigere for måske at ende på kapholdet. Men det sociale sammenhold og miljøet i klubben er mindst lige så vigtigt.
Holte Roklub er smukt placeret i den nordøstlige ende af Furesø med vand til den ene side og skov til den anden. Her bliver der både roet inrigger, outrigger, turkajak, kapkajak og spillet kajakpolo.
Og ligesom mange andre klubber har også Holte Roklub et børne- og ungdomshold for de 12 til 18-årige, der gerne vil bruge fritiden på at ro kajak. Her er der ingen tvivl om, hvad målet med træningen er.
– Det gælder om at gøre sig umage og gøre det ordentligt, træne hårdt, blive bedre og forbedre sin teknik, lyder det fra ungdomstræner Torsten Tranum.
Men selvom træningen er i fokus, betyder det sociale fællesskab naturligvis meget på ungdomsholdet, og klubben gør en stor indsats for at skabe et inkluderende fællesskab. Noget de unge i høj grad også selv bidrager til.

Undervisningen for de unge i Holte Roklub er alders- og niveaudelt. De unge starter på begynderholdet, rykker op til træningsholdet, og nogle ender på kapholdet. Foto: Holte Roklub
– Træningen er meget centreret om at lære at ro kapkajak og at blive bedre og hurtigere. Så det er en balance. Det handler ikke om, at vi skal vinde en masse konkurrencer, men hvis man kommer her, så er det fordi, man godt kan lide at træne. Det er en motionsform, siger Christen Thing, ungdomstræner i Holte Roklub.
Trænernes engagement
Torsten Tranum og Christian Thing udgør to af fire ungdomstrænere i Holte Roklub. De har begge roet kapkajak på konkurrenceniveau, og det er derfor naturligt for dem at have fokus på netop det – også på ungdomsholdene.
– Det er det, vi brænder for og selv har haft en masse gode oplevelser med. Hvis vi skulle skrue et andet tilbud sammen, ville det nok gå lidt ud over vores engagement, siger Christen Thing.
"De skal ikke tænke, at de går til kajak. De skal tænke, at de er kajakroere. De skal selv tage ejerskab over det, og det er de rigtig gode til" - Torsten Tranum, ungdomstræner i Holte Roklub
Her arbejder man med niveaudelt undervisning, hvor man som nybegynder starter i såkaldt ‘kajakskole’ med henblik på at komme på træningsholdet. Bliver man rigtig dygtig, rykker man fra træningsholdet til kapholdet.
Begge hold stiller op til nationale stævner. Mens træningsholdet er for dem, der har trænet seriøst i et til to år, er kapholdet for dem, der har trænet i tre år eller mere.
– Det gælder om at få de unge på træningsholdet hurtigst muligt, for det er det, der er sjovt. Men omvendt gør vi os sindssygt umage med, at alle er velkomne, og at der skal være plads til alle, siger Torsten Tranum.
Vigtigt at fastholde
På nuværende tidspunkt er der omkring 22 børn og unge i Holte Roklub, og ungdomsholdene og den niveauopdelte træning opstod for bare fem år siden.
Klubben reklamerer med jævne mellemrum for tilbuddet på Facebook, men ellers sker rekrutteringen af sig selv.
– Fastholdelsesarbejdet er mindst lige så vigtigt, som det er at få nye medlemmer. Hvis klubben bliver et sted, hvor de unge er glade for at være, og som de føler ejerskab over, så kommer der automatisk nye roere til, siger Torsten Tranum.

Christen Thing (tv) og Torsten Tranum er to ud af fire ungdomstrænere i Holte Roklub. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Og netop ejerskab er ifølge ham en vigtig del af et godt og inkluderende klubfællesskab:
– De skal ikke tænke, at de går til kajak. De skal tænke, at de er kajakroere. De skal selv tage ejerskab over det, og det er de rigtig gode til.
Socialt fællesskab på vandet
Fællesskab er der også masser af på vandet. Foruden at ro i enerkajakker gør ungdomstrænerne meget ud af at sætte de unge sammen i mandskabsbåde. For det har både sociale og tekniske fordele at ro i en K2’er eller K4’er.
– Og så er der noget sportsligt i det. Skulle de en dag komme på landsholdet, er der som regel kun en, der får lov til at ro enerkajak, mens der er mere plads i mandskabsbådene. Så det er vigtigt, at man også kan det, siger Christen Thing.
En stor gruppe unge fra Holte Roklub deltog også ved dette års DM i sprint i Holstebro. For mange var det deres første oplevelse med at ro ved et stævne, og ifølge de to ungdomstrænere var det en god oplevelse.

På nuværende tidspunkt er der omkring 20-25 unge medlemmer i Holte Roklub – fordelt på de tre ungdomshold. Foto: Holte Roklub
– Konkurrencerne er vigtige for mange af dem, men det er ikke derfor, det er fedt at komme til træning. Det vigtigste for de unge er, at de har et fællesskab hernede og gerne vil blive bedre til at ro selv, siger Torsten Tranum og fortsætter:
– Alle på holdet har andel i de resultater, der bliver lavet til stævnerne. Hvis ikke de unge hver dag stod klar som hinandens træningsmakkere og venner, ville der formentlig ikke være nogen af dem, der blev i længden.
Meget mere børn og unge
I en serie artikler sætter Dansk Kano og Kajak Forbund fokus på nogle af de mange tilbud til børn og unge, der findes rundt omkring i klubberne.
Dette er femte artikel i serien.
Læs de andre artikler her: