
Kolde Nætter og Vildt Vand – Vejen til Kano IPP4

[ TEKST & FOTO: Bjørn Thomsen ]
25. marts 2025
I efteråret 2021 mødtes ni kanofolk, som alle er en del af undervisermiljøet inden for turkano i Danmark, med irske Patrick McCormack ved Helgeåen i Sverige. Opgaven var at gennemteste vores kommende IPP4 / Instruktør 3 standard, men også at *realkompetencevurdere deltagerne med henblik på en indplacering på niveauet. En opgave som Patrick har taget på sig med stor seriøsitet og ekspertise.
Patrick er en af de højest uddannede padlere / instruktører inden for EPP systemet og hermed også i Canoeing Ireland. Canoeing Ireland har været igennem samme proces som vi nu er i gang med i Danmark.
I en længere periode har DKF ikke arbejdet med turkano på de øverste niveauer. Dette har dog ikke hindret kanoelskere i at padle kano på mange forskellige niveauer og i forskellige miljøer verden over og på den måde dygtiggjort sig på det personlige plan.
Fire dage på vandet
Efter fire effektive dage på vandet med afklaring af både egenfærdighed, turledelse og instruktion, kan de ni kanofolk tage hjem med en Instruktør 3 uddannelse og en næsten fuldendt IPP4 uddannelse i porteføljen.
Den sidste del af den danske udgave af IPP4 uddannelse indeholder nemlig også et åbent vand modul med bølger, vind og sejl. Et modul som syv af os var igennem umiddelbart efter turen til Sverige og som de sidste to gennemførte siden hen.
Under de fire dage på åen, har Patrick udpeget forskellige steder som egner sig til undervisning og træning af de forskellige tekniske discipliner på vores kano IPP4.
Herefter følger en længere skriveproces, samt forskellige test af vandføring på Helgeåen, samt vindstyrker og bølgehøjder hjemme i DK. Dette frem mod den endelige godkendelsesprocedure af EPP 4 normen og sidenhen den danske IPP4 norm i marts 2024.


Alt godt kommer til den, som venter længe nok
I efteråret 2024 er det første ordinære IPP4-hold samlet til den første af to weekender. To fantastiske dage på Enø med fine forhold. Godt med strøm i kanalen og ok med vind og bølger på Storebælt siden. Flåde dannelse, forskellige sejl og en masse redninger. Selvfølgelig med meget lokalkendte Sanne Jensen som primær underviser.
Planændringer og vinterkulde
Planen er at holdet, to uger efter, skal fortsætte til Helgeåen, men turen bliver desværre aflyst pga. sygdom. Måske også til vores fordel, da der ikke er ret meget vand i åen. En ny dato bliver sat – og det bliver i marts 2025 i stedet. Lejrpladsen på Kornberga er booket og åen løber med omkring 30 kubik.
Torsdag eftermiddag
Af sted mod Helgeåen, vejrmeldingen siger lette snebyger og lige omkring frysepunktet. Da de sidste, omkring kl 19.00, ankommer til Kornberga vælter sneen ned. Snefnug i håndstørrelse – som Morten Engelsted udtrykker det.
Jan, som er vores vært på Kornberga, synes at det er synd at vi skal starte weekenden udendørs under de forhold. Han inviterede indenfor i “værkstedet”, som han er ved at sætte i stand. På overetagen er der også fire fine værelser, som gør at teltfolket kan få fast tag over hovedet.
Da vi næste morgen stikker hovedet ud af vinduet, skinner solen over et snedækket landskab og det fryser omkring 5 grader. Helt fantastisk, men også lidt en streg i regningen, som kræver lidt ændringer i den oprindelige plan. Men sådan er IPP4 jo også.
Første dag på åen
Første dag på åen giver mulighed for at arbejde med adgangsforhold, exitstrategi og ændring af lokationerne, når der nu ligger 15 cm sne på alle små vejene. Heldigvis kender vi/jeg området rigtig godt og vi kører op langs åen til en rigtig fin isætning nord for Pjätteryd.
Her får vi nogle muligheder for at arbejde med trimning, strainer, lave broer og lidt søpadling. Også en rigtig god snak om at sige STOP, hvis man er i tvivl. Hele dagen i tandem kano.
Retur ved lejrpladsen/Kornberga er Niels desværre nødt til at køre retur til DK pga. sygdom i den nærmeste familie – øv, da Niels har trænet rigtig meget op til forløbet.

Dag to på åen
Næste morgen vågner vi op til minus 10 grader og høj sol. Det blev en kold nat for dem, som sov i deres biler. YR siger omkring 5 plusgrader omkring middag, så vi bruger formiddagen på “landøvelser”. Blandt andet forskellige opsætninger til fritrækning af kanoer, hvilket vi faktisk får brug for dagen efter, i praktisk øvelse.
Lise og Morten tester nemlig på søndagens prøvedag, holdets evner, ved at placere en kano på en sten midt i et kraftigt strømstykke, efter først at have taget en god svømmetur.
Dagens stræk går fra Linnefaldet til Kornberga Kvarn, med en lidt sen frokost ved Kimmelsbygt – alle i solo kano. Aftenen går med forberedelse og gennemgang af pensum til næste dags prøve.

Søndagens prøve
Søndag morgen er de “fantastiske fire” klar til prøve.
Jacob, som skal være censor, er “landet” fra Danmark.
På vej til Linnefaldet – hvor vi skal møde ham, læsser vi to kajakker af ved Hallaryd, ca. midtvejs retur til Kornberga. På den måde kan vi skifte fra tandem til solo undervejs. Min største opgave på dagen bliver at “tie stille” – det bliver svært efter at have undervist og guidet de sidste to dage.
Under den obligatoriske morgenbriefing understreger Jacob, at det jo ikke kun er de fire kursister som skal til prøve, men jo også instruktørerne som har bragt dem så langt – uhadada..!
Sikkerhedsudstyr, både det personlige og i bådene, bliver gennemgået og alle løse dimser, især på vesten, bliver overvejet endnu en gang.
På vandet
Herefter får makkerparrene i de to tandem-kano mulighed for at vælge strategi til passagen ved Linnefaldet – inden vi alle går på vandet. Jacob og jeg er i solo-kano fra starten.
Som tidligere beskrevet går der ikke længe før den ene kano er kommet i nærkontakt med én af de store sten i en hurtigtstrømmende passage lidt før Kimmelsbygd. Kanoen glider, med bunden i vejret, ned mellem stenene og sætter sig på tværs. “Besætningen” svømmer, helt efter bogen, med næsen op og fødder nedstrøms, ind til nærmeste bred. Den anden kano samler hurtigt stumperne op og går i land nedstrøms den fastklemte kano.
Herfra starter en meget velorganiseret og sikker redning af kanoen – hvor censor og eksaminator bare er “sten i åen”, helt som dommeren på en fodboldbane.
Efter gode overvejelser bliver kanoen hjulpet fri, ved hjælp af en line opstrøms fra og en hjælpende hånd fra Morten, som er kravlet op på stenen hvorfra han redder kanoen. Censor udtrykte sin tilfredshed over løsningen.
Videre mod Hallaryd
Så er der frokost / overbæringen ved Kimmelsbygd og teknik opgaver i poolen nedenfor.
Forfærge og bagfærge m.m. Helt som anbefalet af Patrick under hans besøg.
Næste opgave er en linings øvelse i S-svinget ovenfor Hallaryd. Begge besætninger måtte ud af kanoerne og med liner i begge ender flytte kanoerne rundt om de store sten i svinget.
Efter tid til lidt “surf” er der endnu en lille overbæring på slisken lige før Hallaryd, heldigvis med så meget vand at kanoerne kan flyde ned over.
Så er vi ved stedet, hvor de to kanoer blev efterladt i morges, og alle er nu i solo.
Sidste strækning
På vejen mod “Mørkefossen”, som er det næste mulige forhindring, padler vi over et langt stryg med masser af små og store sten. Strækket gemmer på mange fine steder til en “lille surf” og alle benytter muligheden. Endnu en chance for at vise censor, at man har styr på sin kano.
Ved “Mørkefossen” bliver det besluttet, at opgaven er Kongens Efterfølger. Som vandstanden er, giver det masser af muligheder for eddy-in og eddy-out – selvfølgelig også et ønske fra Jacob.
Sidste forhindring inden den afsluttende kaste/svømmeøvelse, er Væggen ved Kornberga Kvarn. Et drop som kræver præcis placering og den rette fart, for at holde indersiden af kurven efter droppet. Uanset vandstand giver den altid et lille sug i maven.
På det sidste stykke ned under broen til lejrpladsen, kan man allerede mærke en lidt løssluppen stemning.
Afslutningen
Dagens sidste opgaver – er en svømmetur, hvorefter man bliver reddet i land af en “kaster” med kasteline og et sikkerheds setup.
“Første kaster” har en backup af “anden kaster”, som står lidt længere ned af åen. En obligatorisk procedure som alle skal mestre på strømmende vand. Fire kvinder/mænd i vandet og alle vel reddet…
Et stort tillykke med en velfortjent Kano IPP4 fra både censor og eksaminator.
Holdet
- På holdet: Lise Joern, Morten Engelsted, Morten Christensen og Michael Frederiksen.
- Censor: Jacob Flintholm.
- Instruktører og eksaminator: Sanne Jensen og Bjørn Thomsen.






INFOBOKS
* Dansk Kano og Kajak Forbund bruger begrebet “realkompetencevurdering”til at indplacerer dygtige instruktører eller udøvere på deres rette niveau,ved hjælp at eksterneeksperter, gerne fra udlandet. Andre EPP-lande etc.
Næste gang vi tager til Helgeåen for at afholde IPP4 kano-uddannelse bliver i efteråret 2025.
© indhold fra Magasinet må ikke gengives uden tilladelse. Du må dog meget gerne linke til indholdet.
Views: 466