Til Kano-Kajak.dk ↩

Verdens kedeligste disciplin?


ERGOMETERRONING


[ TEKST: Anders Krintel  FOTO: Anders Larsen & Brian Zwisler ]
29. november 2023

Klik hvis du vil dele!

Nu kommer vinteren og dermed også isen på rovandet flere steder. Rundt om i mange af landets klubber står kajak- eller kanoergometre, som man kan kaste sig over, når vand og vejr ikke arter sig. Imidlertid ror vi kano og kajak, fordi vi elsker at komme på vandet, se en sæl, en isfugl, en solopgang. Derfor er kano- og kajakergometerroning desværre i manges øjne helt ubeskriveligt kedeligt. Man rokker sig ikke ud af flækken, og der er vitterligt ikke meget at se på.

Derfor er spørgsmålet: Hvordan kan man gøre ergometerroning tåleligt eller ligefrem sjovt?

Det hele handler mest af alt om at få opmærksomheden væk fra, hvor kedeligt det egentlig er at ro uden at komme nogen vegne.

Tekniktræning

Om du er turbådsmotionist, langturshavkajakroer eller 200-metersprinter, så har alle EN ting til fælles, nemlig roteknik. Derfor skal du sørge for at jeres klub, eller du selv, har spejle sat op, så du kan se alt, hvad du foretager dig. Sørg for mindst et spejl foran dig og et ved siden af. Det er en helt uvurderlig hjælp til træning af teknik. Nogen vil måske foreslå, at man ellers kan optage sig selv på video, men så skal man sidde og se verdens kedeligste film efter træningen. Et par passende spejle burde kunne hentes i den lokale genbrugsforretning for et par hundrede kroner. Videooptagelser giver dog god mening i tilfælde, hvor der er behov for at betragte roeren fra oven eller bagfra.

Musik på anlægget

Musik er en glimrende måde at peppe atmosfæren lidt op på. Så hvis I ikke allerede har et musikanlæg i klubbens træningslokale, så hils fra mig, og sig, at det SKAL I have. Find noget musik der gør dig i godt humør.

Radio med en blanding af snak og musik er en god blanding, synes jeg personligt. Man kan også sagtens høre lydbøger eller podcast, men vær opmærksom på, at det kan være svært både at navigere i et træningsprogram og følge med i en lydbog på samme tid.

Ro programmer

En ting, der er endog meget god (måske den allerbedste) til adspredelse, er at ro nogle træningsprogrammer. Gerne sammen med andre. Gør man det, er en stor del af ens opmærksomhed rettet imod ergometrets computer, og man fokuserer hurtigt på sit tempo, kadence, tiden og distancen.

Nu da vi i skrivende stund nærmer os december, er der masser af inspiration at hente i facebookgruppen ”Kajakergometersiden”. Her er der hvert år inspiration i form af en julekalender, der i al sin enkelthed går ud på, at man får et lille træningsprogram hver dag. Man kan også lade sig inspirere af de tidligere års julekalendere, som ligger klar til at downloade derinde. Der er også masser af ideer på hjemmesiden www.ropro.dk Hvis I er så heldige at have en træner i jeres klub, kan I garanteret også nemt få nogle forslag til små intervaltræninger.

Se film

Der er flere muligheder for at bruge skærme til adspredelse. Selv har jeg lavet en lille anordning, så min telefon kan sidde på min fodstrop. Så kan jeg hygge mig med at se nyheder eller standupcomedy, imens jeg okser på maskinen. Har man en stor skærm i klubben, er en god koncertvideo heller ikke af vejen. De seneste år er fænomenet Kinomap kommet til i kajakverdenen. Ideen er, at man kobler sig på Kinomap via bluetooth, hvorefter man kan se en optaget rotur på sin skærm. Således kan man ro en tur på Maribosøerne, i Københavns Havn eller på Themsen. Men det kræver, at ens ergometercomputer har bluetooth. Jeg har til gode at prøve det, men sjovt ser det ud. På Kinomap kan man også ro sammen med eller imod andre. Ift. Kinomap er den danske afdeling af Kayakpro godt med fremme.

Og ja, så læste du måske tidligere her i magasinet, hvordan Dansprints maskiner kan kobles sammen i firmaets stævnesystem, så man kan ro imod hinanden i klubben. Ellers læs om det her.

Prøv et stævne

Silkeborg Kajakklub er nu for tredje gang klar med et ergometerstævne. I år er distancerne 150 meter og 500 meter. Stævnet i Silkeborg er ikke så stort, men super hyggeligt. Men skynd dig. Der er tilmeldingsfrist lige om lidt. 

Og vanen tro er der DM i ergometerroning i Rødovre 27. januar, hvor mestrene for 2024 skal kåres. Alle kan melde sig til, og der kæmpes i næsten alle aldersklasser. Om du er erklæret hyggeroer eller vild kaproer, så vil du opleve, at bare det at melde sig til et stævne, giver langt mere lyst til at træne på maskinen.

Man kan altså, vil jeg mene, med den rette tilrettelæggelse gøre det hyggeligt at ro maskine. Bare husk at finde DIN måde at gøre det på, så du kommer godt igennem vinteren.

Kommende Stævner

Danish Open Ergometer Grand Prix: 9. december 2023
👉 TILMELD DIG HER

DM i Rødovre Centrum: 27. januar 2024

Klik hvis du vil dele!