Kano velegnet til ture
Turkanoen kender de fleste fra udlejning på Gudenåen og i Furesøområdet, men for dem, der har deres egen turkano, er den til mere end en søndagsudflugt. Kanoen kan være udstyret med madrasser, hynder og oversejl, der gør det muligt at overnatte i kanoen på de tilladte pladser – det er afslapning og hygge. Man padler med en paddel i kanoer, hvorimod man ror med en pagaj i kajak.
Mange klubber har aluminiums-kanoer, som medlemmerne kan låne. Men der er mange, der har deres egen kano og passer den, ligesom andre passer på deres bil. Disse kanoer er som regel lavet af glasfiber eller træ og vejer imellem 30-50 kg – afhængig af hvor meget udstyr man har i dem.
De fleste klubber har ventelister til kanoplads. Indtil man har fået pladsen, er der mange steder mulighed for at benytte klubbens egne kanoer. Dette er dog noget man skal undersøge i den enkelte klub.
Kyllingetur og Nattergaletur
Der bliver arrangeret ture med og uden overnatning både sommer og vinter. Her kan nævnes Kyllingetur for nye medlemmer, Nattergaletur – hør nattergalen synge – Midsommertur, ture til udlandet, hvor diverse floder og kanaler udforskes, Havnetur, Vintertur osv. Nogle deltager også i motionsløb, mens nogle foretrækker at ligge ude på søen og slappe af i solen eller skyggen.
Kapkano til konkurrence
Kapkanoen bruges udelukkende til konkurrencer – og er ret svær at ro i for begyndere. For det første står man op og hviler på det ene knæ, for det andet padler man kun i den ene side. Denne kombination gør det svært at holde balancen, men har man først lært det, er det ligeså nemt som at cykle.
Kapkanoen er mest udbredt i Furesøområdet og i Silkeborg.
Danmark har stolte traditioner i denne bådtype. Flere VM- og OL-medaljer er padlet hjem.
Til konkurrencer må en kapkano være max. 5.20 m lang og veje mindst 16 kg. Distancerne i konkurrencer er ligesom i kajak: 200 m, 500 m, 1000 m, 10000 m og maraton. Der padles i 1′er, 2′er og 4′er-kanoer. Herudover har enkelte klubber 8′er-kanoer.
Der er i de seneste år sket en stor udvikling af kapkanoen, idet der ikke længere er regler for breddemålet. Hvis man ser én, der padler rundt i en lang smal ting, kan man næsten være sikker på, at det er en kapkano.