FOSKANO
Fosskano er mere end hyggeture på roligt vand – det er actionfyldt, teknisk krævende og en adrenalinfyldt disciplin, der fører dig ud på brusende floder og gennem udfordrende forhindringer.
FAKTABOKS
Størrelsen på en foskano variere meget efter brugs område. Til playboating bruge helt korte både på ca 2meter, men de i creek og slalom noget længere (min 3,5 meter) og er man afsted på lang tur og flere personer i den kan de blive helt op til 5+ meter
Kanoen er optimeret til hver disciplin ud fra hvilke egenskaber man ønsker fra den.
Når man hører ordet “kano,” tænker de fleste på stille ture på rolige søer.
Men foskano er en helt anden disciplin. Denne mindre kendte gren af kanosporten udspiller sig primært i bjergrige områder med vilde floder og fossende vand.
I foskano kan man padle enten som to’er eller solo, hvor solo-kanoer ofte er kortere og lettere at manøvrere.
Kanoerne er designet til de krævende forhold med stærke materialer og en kraftig “rocker,” der gør dem ekstremt manøvredygtige, men også mindre retningsstabile.
Samtidig sidder padleren på knæ med en enkel paddel, hvilket kræver teknisk kunnen og en stærk balanceevne. For at holde vandet ude under turen bruges flydesække i kanoen, og på mere udfordrende vand (grad 3 eller højere) monteres ofte et kapel (overtræk) på tandemkanoen.
Flere danskere søger adrenalinsuset i foskanoen i nabolande som Norge og Sverige eller i Alperne.
Sværhedsgraden varierer fra begyndervenlige strækninger (grad 1-2) til ekstreme udfordringer på grad 4-5, som kun er for de mest erfarne padlere.
Fosskano kan opdeles i tre hovedkategorier:
- Creek/River running: Padling gennem fosser og vandfald, der kan variere fra familievenlige ture til ekstreme udfordringer.
- Freestyle/Playboating: Laver tricks på stående bølger og strømvalse i specifikke playspots.
- Slalom: En teknisk OL-disciplin, hvor man padler gennem porte i både med- og modstrøm.
Selvom Danmark endnu ikke har dedikerede anlæg til foskano, arbejdes der på sagen. Indtil da kan du træne teknikker som rul på fladt vand. Flere danske uddannelsesforløb tilbyder kurser på begynderniveau (grad 1-2), mens videregående træning kræver kontakt til klubber, der specialiserer sig i fospadling.
Vigtigt at have styr på teknik og sikkerhed
Uanset hvilken bådtype, der bliver din foretrukne, er det vigtigt, at du har fokus på sikkerheden. Særligt i foskanoen som ofte bruges i ret ekstreme miljøer er det vigtigt at man lære sig både de tekniske færdigheder men også de sikkerthedsmæssige færdigheder der kræves for tryg at kunne navigere ned igennem en strømmende flod. Foskano dyrkes ofte sammen foskajak på floder rundt omkring i verden.
Find en klub, der tilbyder foskano her.
Mange klubber under DKF har et grundigt kursusforløb, hvor man både lærer at ro og lærer om sikkerhed på vandet. Du kan læse om vores roeruddannelser her.
UdviklingschefNina Øverberg E-mail nio@kano-kajak.dk Tlf.: +45 4297 2609 |
Er du mere til at ro i kajak, som eksempelvis kapkajak, turkajak eller havkajak, så har vi masser af tilbud.