DKF Instruktøruddannelser

DKF’s instruktørkurser og -prøver har til formål at træne og teste instruktører i alt fra instruktion af absolut nybegyndere til individuel og målrettet undervisning og coaching af erfarne kajakroere og instruktører, samt ledelse og organisering af grupper på vandet.

DKF instruktør

Uanset bådtype er der tre instruktør-nivauer: Instruktør 1-2-3. DKF instruktør 1 er en generel indføring i at undervise i kajak, og materialet er fælles for alle bådtyper. Den enkelte instruktørs egen bådtype farver fokus i uddannelsen. Klubbernes egne DKF instruktør 2’ere kan selv uddanne i dette niveau. Du kan læse materialet her: Instruktør 1 klubuddannelse.

I beskrivelserne af de enkelte bådtyper vil du finde en rammebeskrivelse for den overordnede udvikling som Instruktør 1-2-3, samt vejledninger & materialer til de enkelte niveauer. Desuden kan man blive DKF underviser (kaldet Instruktør 3+ i daglig tale). Du kan læse mere om at undervise for DKF længere nede på siden.

Sammenhængen med IPP

Instruktørniveauerne er tæt forbundet med roerniveauerne (IPP), idet roerniveauerne er en forudsætning for deltagelse på instruktøruddannelsen.
Man skal således have bestået det overliggende IPP-niveau (fx IPP 3) for at gå til prøve på det underliggende instruktørniveau (fx IPP Instruktør 2).

Instruktørniveauet refererer også til IPP-niveauet ved at angive, hvilket IPP-niveau instruktøren kan undervise på.
En IPP Instruktør 1 har således kompetence til at undervise på IPP 1, en IPP Instruktør 2 har kompetence til at undervise på IPP 2 osv.

Du kan læse om roeruddannelserne her.

Kurser og prøver på instruktøruddannelsen

Til hvert instruktørniveau hører, som i roeruddannelsen, et kursus og en prøve:

  • På kurserne trænes du i og præsenteres for de praktiske og teoretiske elementer, der ligger i niveauet.
  • Til prøver testes du i de praktiske færdigheder og den teoretiske indsigt, der kræves for at bestå niveauet.

På DKF Instruktør 1 afvikles kursus og prøve som ét samlet forløb, hvor deltagerne undervises og evalueres løbende. Deltagelse er i sig selv ikke nok til at bestå. Det er et krav, at man i løbet af kurset/prøven har demonstreret de færdigheder og den viden, der ligger i niveauet, for at opnå det. DKF instruktør 1 kan som nævnt afholdes internt i kajakklubber fra DKF.

På DKF Instruktør 2 & 3 er kursus og prøve adskilte forløb, og det er nødvendigt at træne/studere mellem kursus og prøve for at bestå prøven. For at deltage i en instruktørprøve 2 eller 3 er det et krav, at man har bestået det underliggende instruktørniveau samt deltaget i kursusdelen til det.

Hvilke kurser, der udbydes i indeværende år kan du se på kano-kajak.dk/kurser eller læse om i kalenderen på DKF’s hjemmeside.

Uddannelsesmateriale/teori

Søger du undervisningsmateriale, viden og inspiration til virke som instruktør?

På vores google site “Instruktør-teori”, er der indhold primært målrettet instruktørniveau 1 & 2.

Vil du være DKF underviser?

Der er efterhånden rigtigt mange DKF-uddannede instruktører rundt om i klubberne og hos vores samarbejdspartnere. Blandt disse er der nogen, der har involveret sig i forbundets uddannelsesarbejde og som optræder på forbundets liste over instruktører, som vi henvender os til, når vi skal holde kurser centralt eller stille med en censor. Kunne du godt tænke dig at blive tilknyttet staben af undervisere, kan du kontakte uddannelseskonsulenten for at høre nærmere og komme med som føl på en prøve eller et kursus. Vi vil ikke lægge skjul på, at der skal et vist engagement til. Der gives løn for undervisningsopgaver, men DKF er jo ikke lønførende og vi forventer, at underviseren involverer sig i udvikling af uddannelserne.

Hvordan bliver jeg DKF Instruktør 3A, 3B eller 3C?

De der ønsker at uddanne på øverste niveau og holde kurser & prøver på IPP 4 niveau & Instruktør 3 niveau, skal være DKF Instruktør 3, og have gennemført et følforløb. Uddannelsen er beskrevet i trin i dette dokument:

Klik her for at læse om uddannelsesstigen og din vej til at blive DKF Instruktør 3 A, B eller C

Spørgsmål og svar om Uddannelsesstruktur og kurser

Vi får mange spørgsmål – både til selve DKF’s uddannelsessystem og til vores kurser. Her er link til to gange FAQ, hvor du selv kan læse mange af svarene:

Uddannelsessystem FAQ.

Kursusafholdelse FAQ.

Interesseliste

Hvis du ikke umiddelbart finder et kursus, der passer dig, kan du skrive dig på en interesseliste via dette link. Vi kan ikke garantere, at et kursus eller prøve så vil blive afholdt i år, men chancen er større – og vores mulighed for at planlægge næste sæson bedre bliver også større.

Hvis du allerede er DKF underviser, så kan du finde aktuel information her.

Uddannelseskonsulent

Morten Juul Madsen

E-mail mjm@kano-kajak.dk

Tlf.: +45 2324 6340