KAPKANO

Ved første øjekast kan kapkanoens form godt minde om den traditionelle kano, vi kender som turkanoen, men tag ikke fejl. Med dens smalle ydre er den bygget til fart og spænding. Moderne kapkanoer er faktisk så smalle, at man ikke kan sidde nede i dem som i en turkano, selvom man gerne ville.

FAKTABOKS

Til konkurrencer må en kapkano være max. 5,20 meter lang, og den skal veje mindst 14 kilo til sprintdisciplinerne og mindst 10 kilo til maraton.

Hvad er en kapkano?

Hvor turkanoen bruges til ture og rekreation, bruges kapkanoen udelukkende til træning og konkurrencer, og det kan kræve noget træning for begynderen at mestre roning i kapkano.

For at få et langt og kraftfuldt padeltag sidder man i en særlig riffelskydestilling, hvor man har placeret det ene knæ i en udskåret klods af hårdt skummateriale.

Moderne kapkanoer er faktisk så smalle, at man ikke kan sidde nede i dem som i en turkano, selvom man gerne ville.

Kapkano har en helt speciel rostil

En kapkanoroer padler kun i den ene side, og da en kapkano ikke har noget ror ligesom kajakkerne, skal al styringen foregå med padlen. Derfor skal roeren ikke kun holde balancen i den smalle båd men også mestre det særlige styretag for at kunne ro lige ud og for at kunne dreje båden til begge sider.

I disse år er kapkanoen mest udbredt i Furesøområdet og i Vallensbæk, men mange klubber rundt om i landet har kapkanoer liggende, som man kan prøve.

Danmark har stolte traditioner i denne bådtype, og der er blevet padlet flere VM- og OL-medaljer hjem.

Distancerne i konkurrencer er ligesom i kajak: 200 m, 500 m, 1000 m, 5000 m og maraton. Der padles i ener-, toer- og firekanoer.

Indtil år 2000 skulle en kapkano være mindst 75 cm bred, hvorfor man rundt omkring i klubberne også finder disse ældre brede og næsten rombeformede både. De er dog stadig svære at holde balancen i.

Tidligere troede man, at kvinders bækken ikke kunne tåle, at man roede i den særlige siddestilling, men det er ikke rigtigt. Faktisk er det helt modsat, og siden 2010’erne har damekanoroning vundet frem både i Danmark og internationalt.

Vigtigt at have styr på teknik og sikkerhed

Uanset hvilken bådtype, der bliver din foretrukne, er det vigtigt, at du har fokus på sikkerheden. Særligt de smalle racing bådtyper, som kapkanoen hører ind under, har lettere ved at smide dig af end eksempelvis de bredere havkajakker.

Find en klub, der tilbyder kapkano her.

Mange klubber under DKF har et grundigt kursusforløb, hvor man både lærer at ro og lærer om sikkerhed på vandet. Du kan læse om vores roeruddannelser her.

profilbillede af konsulent Silas Kraul

Udviklingskonsulent

Silas Kraul

E-mail sk@kano-kajak.dk

Tlf.: +45 2871 7572

 

Er du mere til at ro i kajak, som eksempelvis kapkajak, turkajak eller havkajak, så har vi masser af tilbud.