FOSKAJAK

Foskajak for alle

Foskajak er en forholdsvis lille gren af kajakfamilien, som primært finder sted i lande med bjerge og floder med brusende vand (fos/white water/wildwasser). Der er dog flere danskere der opsøger adrenalinsuset i foskajak enten i vores nabolande Norge og Sverige, eller i Alperne.

Fra nybegynder til ekspert

Sværhedsgraden bestemmes ikke af kajakken (som fx. i kapkajak) men af hvor højt, stejlt og snævert white water man padler ud i. Samt mængden af vand der strømmer gennem fossen. Derfor findes der også i foskajak muligheder og spændende oplevelser fra nybegynder til ekspert. Grad 1-2 kan gennemføres af alle, som har lyst til at prøve foskajak, mens grad 5 er forbeholdt eksperter, med mange års erfaring.

Kategorier

Foskajak kan meget groft deles op i 3 kategorier:

Creek/River running

  • – hvor man af strømmen bliver ført ned ad fossen, gennem forhindringer og vandfald. Varierer i sværhedsgrad fra “selv tante Olga kan klare det” på forholdsvist roligt vand, til “do not try this at home kids” drops igennem 30 meter høje vandfald.

Freestyle/Playboating

  • – man finder et playspot (stående bølge, valse eller lign.) hvor man ved hjælp af strømmen og kajakken laver tricks. Cartwheels, flips, blunts m.m.

Slalom

  • – OL disciplin hvor en række porte skal passeres i bestemt rækkefølge både nedstrøms og opstrøms. Kræver rigtig god teknik, og evne til at læse

Kunstige anlæg

I Danmark arbejdes der flere steder på at bygge kunstige anlæg til foskajak, men indtil disse står færdige, må man nøjes med vesterhavsbølger og fladt vand, hvis man vil ro foskajak i Danmark.

Det er dog muligt at øve og lære tricks på fladt vand, som senere kan overføres til stående bølger på fossen (playboating).

Udviklingskonsulent

Silas Kraul

E-mail sk@kano-kajak.dk

Tlf.: +45 2871 7572