Stand Up Paddling / SUP

Tid til at stå op

Det ligner en person, der går oprejst rundt midt ude på vandet. Men ved nærmere eftersyn ses omridset af et surfboard og en paddel, der rytmisk bryder vandoverfladen. Den nye sport hedder Stand Up Paddling – eller bare SUP og er en sport i rivende udvikling.

Stand Up Paddling bliver mere og mere almindeligt. Det findes overalt, hvor der er nem adgang til åbent vand – enten fladt vand, i havne, på floder eller på havet i bølger. Den slags betingelser har vi masser af i Danmark, og derfor breder sporten sig hastigt. Stand Up Paddling er nemt at lære, og alle kan give sig i kast med sporten, når bare man kan svømme.

SUP1c-KORSoR

I stående position kan man se langt omkring sig og det giver en helt særlig adgang til unikke hav- og naturoplevelser. Samtidig kan man kan også studere havet under sig, når vandet er klart. Faktisk bliver Stand Up Paddling som noget helt nyt benyttet i livredningssituationer, fordi det er en rigtig effektiv måde for livreddere at holde øje med badegæster på.

Stammer fra Stillehavet

Sporten er egentlig ældgammel og stammer oprindeligt fra Polynesien i Stillehavet og har siden spredt sig til Hawaii, hvor den kaldes Hoe he’e nalu. I 1960′erne blev Stand Up Paddling for første gang almindeligt – særligt i Californien og på Hawaii.

Mange surfinstruktører padlede ud på store boards med padler for bedre at kunne overskue og holde styr på deres elever og sådan opstod betegnelsen Beach Boy Surfing – et andet navn for Stand Up Paddling.

Med tiden gik Beach Boy Surfing lidt i glemmebogen, men i 2006 fik sporten sit nuværende gennembrud, da den professionelle surfer-legende Laird Hamilton padlede over den engelske kanal. Siden da har sporten bredt sig som lynild over hele verden og er nu også blevet almindeligt på de danske strande.

Teknologisk kvantespring

Med oppustelige boards til Stand Up Paddling er det nemt at transportere sit udstyr og komme på vandet. Et oppusteligt board kan ligge foldet sammen i bagagerummet, og så kan man smutte på vandet direkte efter arbejde, når man er på vej til kaffe hos svigermor eller bare når man får lyst. Og så slipper man for at skulle spænde en mindre flyvinge fast på taget af sin bil, hver gang man vil ud at surfe.