Så let kommer du og din klub i gang med miljø- og bæredygtighedsarbejdet
Vores klubber er meget forskellige, og det samme gælder miljø og bæredygtighedsaktiviteter. Vi vil gerne inspirere dig til at finde den aktivitet, du synes er den sjoveste eller mest relevant for dig. Herunder kan du se eksempler på aktiviteter, som du, din klub og ikke mindst naturen kan få glæde af.

 

Bestil et gratis bæredygtighedsforløb: ring til forbundet og bestil en konsulent, som kan hjælpe jer med at kickstarte jeres bæredygtighedsstrategi. Fokus er på energibesparelser i klubhuset, profilering af jeres grønne profil og kortlægning af jeres mulighed for at gøre jeres aktiviteter mere bæredygtige.

 

Deltag i forbundenes Årstræf med fokus på natur- og faciliteter: Arrangementet afholdes hvert år forskellige steder i landet. Dagen byder på relevante workshops om eksempelvis klubhusets byggeprojekter, forhandlingsteknikker for vores lokale repræsentanter, bæredygtighed i klubben, hvordan man bruger naturaktiviteter til fastholdelse og rekruttering af medlemmer og meget mere.
Deltagelse for forbundets medlemmer er gratis.

Programmet og tilmeldingsformularen sendes ud via nyhedsbrev, Facebook og andre kanaler.

 

Kontakt kommunens energikonsulenter: få dem til at kigge forbi jeres klubhus, hvor de kan måle jeres energiforbrug, vand, arrangementer m.m.
Konsulenten i forbundet kan også hjælpe jer med en handlingsplan for, hvordan klubhuset kan starte arbejdet med at mindske forbrugsudgifter, få et grønnere samarbejde med leverandører eller planlægge gode naturaktiviteter.
Forbundet har i 2023 fået en energikonsulent til at gennemgå fem forskellige klubber i samarbejde med Dansk Sejlunion og Dansk Forening for Rosport. Du kan læse konsulentens anbefalinger HER

 

Start jeres eget affaldsdag i klubben: Som en del af DKFs miljøarbejde, står forbundet for forplejning af roernes affaldsindsamlinger rundt omkring i landet (første til mølle princip, mindst 5 deltagere).
I skal bare sende et billede af kvittering, billeder af aktiviteten og gerne en beskrivelse, som vi vil bruge på vores Facebook for at fortælle om jeres indsats.
Send en email til il@kano-kajak.dk og lad os aftale en god dag på vandet!

I kan også gøre affaldsindsamlingen til en del af klubbens rengøringsdag, standerhejsning, børneaktivitet eller andre fælles arrangementer.

Klubben kan planlægge en affaldsindsamling i samarbejde med kommunen: Det vil gøre klubben synlig over for kommunen, som med glæde vil låne jer arbejdsredskaber. Vælg en dato, som passer i kommunens kalender med Byens Dag, Kulturdag osv.

Hold Danmark Rent har en aftale med flere kommuner, om at de klubber, som tager en af de faste “affaldsruter” og samler affald skal få 3.000kr. for aktiviteten. Tjek om din kommune er med i kampagnen på rennatur.org

 

Bestil en naturvejleder hos kommunen til et mini naturkursus: Kurset kan eksempelvis fokusere på, hvordan man planlægger en tur i naturen over flere dage, hvad man skal gøre med det producerede affald, hvad man skal huske at pakke eller information om beskyttede områder og lignende.

 

Bliv en Blå Ambassadør i klubben, eller bliv frivillig i forbundenes miljønetværk: Som Blå Ambassadør kan du bl.a. være forbundets repræsentant i nationalparker, Friluftsrådets kredse og andre lokale sammenslutninger, som arbejder for at sikre gode faciliteter og adgang til vandet for alle roere. Læs om netværket og tilmeld dig HER

 

5 grunde til at have naturaktiviteter og bæredygtighed i klubben

Der er mange gode grunde til at have bæredygtige aktiviteter i klubben, som giver synlige og konkrete fordele til klubben:

  • Mange danskere vil dyrke vandsport for at få naturoplevelser. At have et tilbud med fokus på naturen giver klubben en fordel, når de skal gøre sig attraktive over for nye medlemmer. Derfor er det relevant for klubben at få viden om naturens tilstand, hvor man må og ikke må ro, hvilke planter og vandfugle de kan møde på deres ture.
  • Bæredygtighed sparer klubben penge. Ved at gennemgå klubhusets varmekilder, isolering, vandforbrug og lignende, kan klubben finde store besparelser i budgettet.
  • At fremvise en grøn profil er efterhånden et krav i de fleste fonde, når klubben søger midler til diverse projekter. 
  • Alle har en personlig holdning til natur, biodiversitet og klimakampen, og det gør, at eksempelvis en affaldsindsamling bliver til en god undskyldning for at komme i klubben og deltage i aktiviteterne.
  • Fordi vi oplever en biodiversitet- og klimakrise, hvor alle foreninger skal bidrage i at løse problemerne, hvis vi ønsker at efterlade en god verden til næste generation af roere.

 

 

Vil du høre mere om miljø- og bæredygtighed i sporten, skriv til il@kano-kajak.dk