2024 gav højere indtægter end budgetteret. Der er en glædelig vækst i sponsor- og partnerindtægter (kommercielle indtægter) på næsten 450t. kr. eller 83% fremgang. Samlet set kan det dog ikke opveje udgifterne fra 2024 og resultatet blev et underskud på knap 1,12 mio. kr. i alt 644 t. kr. dårligere end budgetteret (der var planlagt et underskud på 0,47 mio. kr.).
At underskuddet blev markant større end planlagt er utilfredsstillende. At der kommer så stort et underskud når omsætningen “kun” er 0,4% fra målet, samtidig med at omkostningerne “kun” bliver på 2,9% mere end budgetteret viser meget tydeligt at der styres på de små marginaler. Resultatet af 2024 påvirker ikke muligheden for fortsat drift i de kommende år, men det kalder på tilpasninger i den kommende tid.
Regnskabets store linjer
2024 regnskabet er markant anderledes end de seneste 3 års regnskaber. Omkostningerne (udgifter) endte på 19,8 mio. kr.. Omsætningen (indtægter) bliver den laveste i mange år: 18,7 mio. kr.. Dette skyldes at DKF ikke var vært for et stort mesterskab.
Omsætningen blev som på 18,7 mio. kr. svarende til 99,6% af det budgetterede og ca. 1,35 mio lavere end 2023 uden VM-værtskabet. Det er et fald for andet år i træk. I 2023 var omsætningen uden værtskab 20 mio. kr. og i 2022 uden EM-værtskab var 21,9 mio. kr. Den ordinære omsætning falder således med næsten 7%. Resultatet blev et underskud på knap 1,12 mio. kr. i alt 644 t. kr. dårligere end budgetteret (der var planlagt et underskud på 0,47 mio. kr.). Underskuddet dækkes af egenkapitalen, som pr 31/12 2024 udgør -457t kr. Dette dækkes midlertidigt af egenkapitalen i jubilæumsfond. Jf. bestemmelserne i jubilæumsfonden skal den frie egenkapital dog genoprettes så fondens midler ikke indgår i den ordinære drift. Den samlede egenkapital er på 1,15 mio. kr..
Fordeling af udgifter og indtægter
Vi har nu for tredje gang mulighed for at sammenligne regnskabsåret på de 3 parametre: “Bredde”, “Elite”, “Grund”. I kr. og øre fremgår det at omkostningerne til Elite og Bredde begge er faldet med godt 600t. kr. Når det gælder finansieringen, så anvendes der til Bredde ca 1. mio. kr der ikke findes som direkte indtægt på det område. På Elite anvendes der 2,1 mio. kr. I 2023 blev der anvendt knap 0,5 mio, kr. af denne type midler på Bredde og knap 2,3 mio. kr. på Elite. Der ses altså næsten en fordobling i forhold til Bredde og et fald på 200t. kr for Elite.
Aktiviteter
At skabe aktiviteter og udvikling er den primære hensigt med DKF’s organisation og noterne 3-8 rummer primært aktiviteter. Disse noter / poster udgør tilsammen 15 mio. kr. et fald på godt 1 mio kr ift. 2023. Andel af omkostningerne til aktiviteter er 76 % vs 78 % i 2023. Samlet set er det tilfredsstillende, at der fortsat er en stor andel af økonomien, som anvendes til aktiviteter. Gearingen af indtægterne blev 5,4. Det vil sige at for hver 3,5 mio. kr. kontingent blev der tilvejebragt 5,4 kr. på anden vis. I 2023 var gearingen 7,3 og i 2022 8,6. Faldet i gearing forklares i forbindelse med sammenligningen af 2023 vs 2024 i regnskabet.
Afvigelser mellem budget og realiseret
“Landshold og elite” skiller sig ud som det område med størst negativ afvigelse. Årsagerne er flere. I et OL år er der behov for mange tilpasninger. Der blev begået en fejl, der medførte at der ikke blev kompenseret tilstrækkeligt på ændrede forudsætninger i forhold til klubandel. Samtidig opnåede vi ikke helt den ventede medfinansiering af de sidste OL forberedelser. Området trækker årets resultat ned med 353t. kr der dog delvist er dækket af frasalg af materiel for 69t. kr.. “Uddannelse” påvirker negativt med 84t. kr.. Der blev i løbet af året fint kompenseret på udgiftssiden ift. svingende aktivitetsniveau for uddannelse. Den samlede indtægt på licenser har dog også udviklet sig negativt – det er et felt der er præget af skøn og effekten af dette skøn blev i sidste ende negativt. De øvrige primære forklaringer på resultatet er et fald i medlemstal, som betød en mindre indtægt på 105t. kr. samt 412t. kr. mindre indtægter end budgetteret fra fonde.
Forventninger til fremtiden
I 2025 vil DKF arbejde ud fra et budget der i lighed med 2024 er mindre end i de foregående år. Kontingentstigningen i 2025 bidrager til delvist at kompensere for dels de seneste års store påvirkning af inflation og dels den nye økonomiske situation hvor DKF ikke kan trækkes på opsparede midler til den daglige drift. Der er foretaget en række justeringer i budget 2025 for at håndtere stagneringen af medlemstal og færre eksternt finansierede projekter. Den nye 4 årige aftale med Team Danmark styrker elite indsatsen noget, mens den kommende aftale med DIF fra 2026-2029 alene bidrager til status quo. Samlet set er DKF’s økonomi under pres. Der er derfor fortsat et behov for at se på optimering af eksisterende indtægter og udvikling af nye indtægtskilder, såfremt aktivitetsniveauet skal opretholdes.
Behandling af regnskab på bestyrelsesmødet den 25. marts
Bestyrelsen havde en grundig drøftelse af årsregnskabet på det seneste møde. Der er enighed om at det er utilfredsstillende med så stor en afvigelse fra det planlagte resultat. Der er aftalt en række indsatser for at forebygge dette i fremtiden. Konkret skal en fejl i opsætningen af økonomisystemet rettes, der skal være kortere frister for afregninger af udlæg, oprettelse af “changelog” på større aktiviteter og en tættere opfølgning mellem økonomiafdeling, direktør, formand og 2. næstformand. Der er allerede iværksat en øget indsats på sponsor og fundraising. Der skal over de næste år budgetteres med overskud, således at en fri egenkapital kan genopbygges. Dette skal ske i en nøje afstemt balance mellem fortsat aktivitet, klub- og medlemsservice og opsparing, således at der udvises ansvarlighed uden at det går ud over medlemsklubberne.