Dansk Kano og Kajak Forbunds instruktøruddannelser

DKF’s instruktørkurser og -prøver har til formål at træne og teste instruktører i alt fra instruktion af absolut nybegyndere til individuel og målrettet undervisning og coaching af erfarne kajakroere og instruktører, samt ledelse og organisering af grupper på vandet. Der tilbydes instruktøruddannelse i 4 discipliner:

DKF instruktør

Uanset bådtype er der tre instruktør-nivauer: Instruktør 1-2-3. DKF instruktør 1 er en generel indføring i at undervise i kajak, og materialet er fælles for alle bådtyper. Den enkelte instruktørs egen bådtype farver fokus i uddannelsen. Klubbernes egne DKF instruktør 2’ere kan selv uddanne i dette niveau. Du kan læse materialet her: Instruktør 1 klubuddannelse.

I beskrivelserne af de enkelte bådtyper vil du finde en rammebeskrivelse for den overordnede udvikling som Instruktør 1-2-3, samt vejledninger & materialer til de enkelte niveauer. Desuden kan man blive DKF underviser (kaldet Instruktør 3+ i daglig tale). Du kan læse mere om at undervise for DKF længere nede på siden.

Sammenhængen med IPP

Instruktørniveauerne er tæt forbundet med roerniveauerne (IPP), idet roerniveauerne er en forudsætning for deltagelse på instruktøruddannelsen.
Man skal således have bestået det overliggende IPP-niveau (fx IPP 3) for at gå til prøve på det underliggende instruktørniveau (fx IPP Instruktør 2).

Instruktørniveauet refererer også til IPP-niveauet ved at angive, hvilket IPP-niveau instruktøren kan undervise på.
En IPP Instruktør 1 har således kompetence til at undervise på IPP 1, en IPP Instruktør 2 har kompetence til at undervise på IPP 2 osv.

Du kan læse om roeruddannelserne her.

Kurser og prøver på instruktøruddannelsen

Til hvert instruktørniveau hører, som i roeruddannelsen, et kursus og en prøve:

  • På kurserne trænes du i og præsenteres for de praktiske og teoretiske elementer, der ligger i niveauet.
  • Til prøver testes du i de praktiske færdigheder og den teoretiske indsigt, der kræves for at bestå niveauet.

På DKF Instruktør 1 afvikles kursus og prøve som ét samlet forløb, hvor deltagerne undervises og evalueres løbende. Deltagelse er i sig selv ikke nok til at bestå. Det er et krav, at man i løbet af kurset/prøven har demonstreret de færdigheder og den viden, der ligger i niveauet, for at opnå det. DKF instruktør 1 kan som nævnt afholdes internt i kajakklubber fra DKF.

På DKF Instruktør 2 & 3 er kursus og prøve adskilte forløb, og det er nødvendigt at træne/studere mellem kursus og prøve for at bestå prøven. For at deltage i en instruktørprøve 2 eller 3 er det et krav, at man har bestået det underliggende instruktørniveau samt deltaget i kursusdelen til det.

Hvilke kurser, der udbydes i indeværende år kan du se på https://www.kano-kajak.dk/kurser/ eller læse om i kalenderen på DKF’s hjemmeside.


Vil du være DKF underviser?

Der er efterhånden rigtigt mange DKF-uddannede instruktører rundt om i klubberne og hos vores samarbejdspartnere. Blandt disse er der nogen, der har involveret sig i forbundets uddannelsesarbejde og som optræder på forbundets liste over instruktører, som vi henvender os til, når vi skal holde kurser centralt eller stille med en censor. Kunne du godt tænke dig at blive tilknyttet staben af undervisere, kan du kontakte uddannelseskonsulenten for at høre nærmere og komme med som føl på en prøve eller et kursus. Vi vil ikke lægge skjul på, at der skal et vist engagement til. Der gives løn for undervisningsopgaver, men DKF er jo ikke lønførende og vi forventer, at underviseren involverer sig i udvikling af uddannelserne.

De der ønsker at uddanne på øverste niveau og holde kurser & prøver på IPP 4 niveau & Instruktør 3 niveau, skal være DKF instruktør 3, og have gennemført et følforløb. Uddannelsen er beskrevet i trin i dette dokument:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [91.67 KB]

Uddannelsesstruktur og kurser

Vi får mange spørgsmål – både til selve DKF’s uddannelsessystem og til vores kurser. Her er link til to gange FAQ, hvor du selv kan læse mange af svarene:

Interesseliste

Hvis du ikke umiddelbart finder et kursus, der passer dig, kan du skrive dig på en interesseliste via dette link. Vi kan ikke garantere, at et kursus eller prøve så vil blive afholdt i år, men chancen er større – og vores mulighed for at planlægge næste sæson bedre bliver også større.

Hvis du allerede er DKF underviser, så kan du finde aktuel information her.

Du kan kontakte DKF-uddannelseskonsulent Morten Juul Madsen på email: mjm@kano-kajak.dk eller tlf. 2324 6340


Udvidelse af instruktørlicens mellem bådtyper

 

For at gøre det nemmere for klubberne at tilføje nye bådtyper, kan nuværende instruktører udvide deres instruktørlicens til nye bådtyper.

 

Udvidelse af DKF Instruktør 1

Det er muligt at udvide DKF Instruktør 1 licens mellem forskellige bådtyper.

Hvis en instruktør fx altid har roet og undervist havkajak, men har opdaget at surfski er en ny og interessant bådtype. Så er der nu mulighed for at bruge sin undervisningserfaring til, at udvide sin DKF instruktørlicens for DKF Instruktør 1, hvis instruktøren har et egenfærdighedsniveau (IPP) én over instruktørlicensen i den nye bådtype. I dette tilfælde vil det være krav, at instruktøren har IPP2 i surfski, for at få udvidet sin DKF Instruktør 1 til surfski.

For at få udvidet sin DKF instruktør 1 licens, skal man have været medunderviser på et IPP1 eller IPP2 kursus, i den nye bådtype. Der skal derfor kunne fremsendes dokumentation for dette, samt godkendelse af instruktøren, for at få udvidet sin instruktørlicens. 

 

Udvidelse af DKF Instruktør 2 ved prøve

Ved at aflægge prøve på DKF Instruktør 2, er det muligt at udvide sin instruktørlicens til en ny bådtype. Husk krav om egenfærdighedsniveau én over (IPP3).

Fx hvis instruktøren er DKF Instruktør 2 i havkajak og fx ønsker at undervise, som DKF Instruktør 2 i surfski, er kravet stadig egenfærdighedsniveau én over (IPP3), men der er også et krav om at gå til prøve i DKF Instruktør 2. Derved kan man springe kurset over, og vejen vil derfor være lidt lettere. 

 

Hvordan får jeg så udvidet min licens?

Ved at sende en mail til DKF uddannelseskonsulenten med følgende oplysninger: Navn, IPP-nr, email, tlf. nr. og hvilke bådtype du ønsker at få udvidet din instruktør licens til, samt dokumentation.

 

Husk at du skal have deltaget som medunderviser på et IPP1 eller IPP2 kursus, og instruktøren skal godkende dig, for at udvide DKF Instruktør 1 licens.

 

Husk at du skal have været til prøve på DKF Instruktør 2 i den nye bådtype, for at du kan få udvidet din DKF Instruktør 2 licens. 

 

Du kan kontakte DKF-uddannelseskonsulent Morten Juul Madsen på email: mjm@kano-kajak.dk eller tlf. 2324 6340

 

KTS = Kap-, turkajak, surfski

Surfski 2022

I 2022 vil det være muligt at udvide sin instruktørlicens til DKF Instruktør 3 i surfski, for at sikre at der er nok instruktører tilgængelige, til at undervise og uddanne i surfski.

Dog er der krav om at have været føl på ét IPP3 kursus, én IPP3 prøve, ét DKF Instruktør 2 kursus og én DKF Instruktør 2 prøve. 

Husk det selvfølgelig er et krav med IPP4 i surfski.