Til Kano-Kajak.dk ↩

Når bredde og elite ror hånd i hånd?


KOMMENTAR


[ TEKST &  FOTO: KARIN HELGA PEDERSEN ]

22. august 2023

Klik hvis du vil dele!

Karin Helga Pedersen, fra Aalborg Kajakklub, er motionsroer om en hals. Men meget snart skal hun deltage ved Maraton VM for Masters i Jels, og det har sat gang i nogen tanker omkring bredde- og eliteroning, som i kano og kajak, måske ikke er så langt fra hinanden. Teksten er et udtryk for for forfatterens holdning.

Det handler om at deltage….
Hvor har jeg hørt, og selv sagt det, mange gange:
Husk, det handler ikke om at vinde, det handler om at deltage og have det sjovt!

Jeg har skrevet denne artikel, i håb om, at flere vil få øjnene op for, at man godt kan deltage i diverse stævner, selvom man bare er en motionskajakroer. Jeg har taget udgangspunkt i min situation, og uanset hvor meget jeg træner, så er den hurtigste båd altid taget, men jeg deltager alligevel og det er for at have det sjovt.

Direkte ind i blodåren
I 2014 satte jeg for første gang pagajen i Limfjordens vande. Pagajåren ramte direkte ind i min blodåre, al mit blod blev inficeret med KAJAK, jeg var (og er stadig) helt solgt.

Hvorfor kajak
Orla startede i Aalborg Kajakklub i 2012, 51 år gammel. Efter en hjerteoperation med indsættelse af 4 stents skulle der findes en sport til genoptræning, og valget faldt på kajak. Friluftliv og mindfulness i en og samme sportsgren, NATURligvis.

Efter et par år hvor jeg havde hørt, set og været chauffør til diverse havneræs, så måtte jeg da også hellere prøve.

Standerhejsning 2014
Aalborg Kajakklub afholdt standerhejsning, hvor medlemmerne var samlet. Vandet var hele 10 grader KOLDT, kajakken bred, stabil og begyndervenlig, og jeg nåede da også at ro ca. 200 m, før jeg væltede. Pokkers, men bare op i kajakken, prøve en gang mere, og med samme våde resultat. Tredje forsøg, ja ja da, her roede jeg nok hele 300 m UDEN at vælte. Derfor skyndte jeg mig at ro tilbage, så jeg kunne slutte turen I kajakken, for jeg ville VINDE over kajakken. 47 år gammel og nu kommende kajakroer.

Mere vil have mere = flere muligheder
Udover IPP til tur-/kap, så har vi også taget IPP havkajak, da vi ikke vil gå glip af muligheder. Her kan skrives flere historier om gode oplevelser, men måske en anden gang?

Skavanker
Mit liv er ikke levet stillesiddende eller været pakket ind i vat, tværtimod. 5 % mén grad for kompliceret brud i venstre underben/fod, plus det også lykkes det mig, hele to gange, at lave kompliceret brud i venstre underarm med 5 % mén grad. 

Jeg er faldet ned af heste, blevet påkørt i bil, væltet på cykel og flere uhensigtsmæssige oplevelser. Jeg har diverse dibbedutter og dingenoter fra et mindre smedje værksted indsat i bruddene, og jeg er dybt taknemmelig for, at på trods af det, så kan jeg RO. Dog ikke uden udfordringer. Jeg er udfordret på manglende smidighed/bevægelser og min balance. Udfordringerne er forskellige fra gang til gang. Trods dibbedutterne, så synes jeg nu alligevel, at lægerne glemte at sætte et smart kugleleje ind i venstre fodled. Jeg mangler i allerhøjeste grad smidighed i foden, når jeg skal ud af kajakken.

Indimellem er det vildt frustrerende med de forskellige udfordringer som min krop ustandselig forråder mig med i kajakken. For at mindske udfordringer og smerter kræver det behandlinger ved osteopat og fysioterapeut, i alt tre gange hver måned. 

Skavankerne skal ikke vinde over mig, for det er min livskvalitet at ro kajak.

Deltage i konkurrencer
Da jeg startede med at ro kajak, var det for hyggens skyld, og med tanke på, at Orla og jeg kunne dele oplevelserne. Jeg havde slet ikke ønske om at deltage i konkurrencer. Aldrig! Ikke mig. Det kommer aldrig til at ske!

Men altså Orla, hvis vi nu ror K2, så kan vi da prøve at deltage i klubbens Vendelboløb?
Pokkers, det var jo slet ikke meningen at deltage i løb. Fandt dog ud af, at det var mega hyggeligt og sjovt at deltage. Så hvornår er næste løb? 

Udover Vendelboløb begyndte vi at deltage i havneræs, Thurø rundt, Fænø rundt, Paradisløb og TdG m.fl. Tjaaee, pludselig deltog vi også i et løb i Holland, og har været der to gange. I Holland havde vi grønne ro-veste på, så vi blev til de danske TURTELS. Så nej, vi vandt ikke, men vi deltog. Vi havde nogle fantastiske oplevelser, kajakløbet, roning i sluse og kanalerne, plus vi lærte nogle skønne kajakvenner at kende. Dem får vi besøg af i uge 34, herligt.

K2
For det første skulle vi jo slet ikke deltage i konkurrencer, men fihulan, hvorfor gå glip af at have det sjovt sammen med en masse skønne kajakvenner. Det er jo livskvalitet på højeste plan. Grunden til at Orla og jeg deltager i K2 er, at vi kan hjælpe hinanden og tage højde for hinandens skavanker. SAMMEN ER VI GODE!

Podieplads
Kommer vi på podiet? Ja da, når der kun er 3 både (eller færre) i vores klasse, så kan det blive en podieplads til os. Ellers er vi måske heldige med en lodtrækningspræmie. Under alle omstændigheder så har vi vundet endnu en minderig kajakoplevelse.

Udholdenhed/sprint
Desværre startede jeg alt for sent med at ro kajak, plus min krop byder på nye udfordringer fra gang til gang, grundet diverse skavanker, så derfor bliver jeg aldrig sprinter. Det gør overhovedet ikke noget, for jeg har i stedet fået udholdenhed. Jeg kan ro lange distancer, hvis det altså er langt at ro fx Vendelboløb på 21 km og TdG 42,5 km.

En sprinter kan virkelig give den gas, altså på korte distancer. Herefter bum, gassen er gået af ballonen. Er der flere runder fx til et havneræs, så har Orla og jeg udholdenheden og fortsætter runde efter runde, dette også selvom vi har set det hele på første runde.

Jeg har hørt en sprinter udbryde, efter første runde: Jeg gider ikke flere runder, jeg har set det hele på første runde. Så kan der være lang vej endnu, hvis der stadig er 3-4 runder tilbage.

Elite/vindere
Til enhver konkurrence er der stor fokus på eliten og vinderne, selvfølgelig og det er helt naturligt. En podieplads kommer man ikke sovende til, det kræver hårdt arbejde. Så det er SÅ velfortjent med fokus og hyldest til vindere. Der er store velfortjente klapsalver når podiepladserne betrædes. 

Der lyder: Stort tillykke til vinderen! Sjældent hører jeg: Stort tillykke til ALLE deltagere!

Bredde
Bredden, synes jeg, bliver overset og står oftest i skyggen af eliten/vinderen. Er det positivt at være bredde? Ja da…

Det positive ved at være en del af bredden er, at vi får fornøjelsen af:
– At se de forskellige ro-stile, da vi ligger bagerst i længst tid. Jeg har oplevet virkelig mange ro-stile.
– Længere tid hvor vi er i naturen, da ro-turen varer længere.
– Kolde brusebade, det varme vand oftest allerede brugt, men pyt kolde bade siges at være sunde.

Bredden slipper også for højt at flyve – dybt at falde. Det må være krævende altid at skulle præstere, både personligt, men også i omtale i klubben/til stævnerne, hvor vindere jo er vant til at vinde. En dag kan de måske ikke vinde længere. 

Som breddedeltager har jeg ingen præstationsangst, tværtimod. I stedet har Orla og jeg følgende mål, når vi deltager i konkurrencer:
Deltage og blive i kajakken under hele konkurrencen.
Gennemføre og mindske ”skaden”= at mindske tiden til de kajakker der ligger foran.
Samtidig med at vi hygger os, og det gør vi HVER gang.

Apropos ro-stile
Der er dømt træning med min ro-stil bare sådan ca. HVER gang jeg sætter mig i kajakken, og igen skyldes det mine skavanker, da skavankerne gang på gang forråder mig på højeste plan. Det er også her jeg har stor glæde af min udholdenhed, jeg giver ikke op. ØVE, ØVE og ØVE. Orla og jeg har roet et Vendelboløb, hvor jeg blev hjulpet op af kajakken efter 21 km, men skidt pyt, vi GENNEMFØRTE. Andre gange kan jeg næsten vupti komme op, og det er glædeligt.

DM Ocean Race 2023 for surfski og havkajak
DM ocean blev afholdt i Nibe, og Orla og jeg tog hen for at se og bakke op om løbet. Her fik jeg bekræftet, at det er helt almindelige motionskajakroere der deltager. Det var et spændende og hyggeligt løb og samtidig kunne vi hilse på vores kajakvenner fra diverse klubber i DK. Der var 48 deltager, så der var rigelig plads til flere. Pokkers, hvorfor deltog vi ikke, så havde vi kunnet tilføje endnu en minderig oplevelse i vores bagage, og vi kunne ovenikøbet have fået en podieplads i K2 havkajak eller S2 surfski (pga. manglende deltagere).

Aalborg Kajakklub har desværre ingen K2 havkajak eller S2 surfski, og vi havde slet ikke tænkt på at låne. Så sidder der en sponsor, som gerne vil sponsorere/låne os en af ovennævnte, så er vi friske på at deltage i løb. Vi lover at give al den gas, som vi overhovedet kan, og samtidig er vi overbevidste om, at vi kun vinder, hvis der er tre både eller færre i vores klasse.
VM i Jels
En klubkammerat spurgte i december 2022, om ikke jeg ville deltage i ET kajakløb, sammen med hende i K2. Jeg svarede: Tjaae, det tror jeg altså ikke at jeg kan pga. mine skavanker, men der blev tygget lidt på forespørgsel. Orla tilføjede: Det synes jeg da, at da du skal. Så efter at have sagt ja tak, gik det op for mig, at jeg havde sagt ja til at deltage i VM. WHAT, VM – mig! Tankerne kørte rundt i hovedet, for VM er det også for os almindelige hygge motionskajakroere?

Der blev lavet en Kano og Kajak Masters gruppe på Facebook med forskellige opslag, og glædeligt var det da jeg læste opslaget/artiklen: Kan ALLE ro VM for Masters?

Her fik jeg stoppet mine rundtossede tanker, og fik jeg bekræftet: JA! ALLE kan ro VM for Masters. Disse tanker holdt lige indtil opslag om: Masters træning, sparring og coaching, samt træn teknik.

Uroen kom tilbage. Uha da jeg blev i tvivl, for kan jeg deltage? Vi talte frem og tilbage om artiklerne, formålet med at deltage i VM, og endte ud i, at JA DA, selvfølgelig skal og kan jeg deltage. Det er for ALLE. Nu kunne glæden begynde at bytte plads med tvivlen.

Jeg er super glad for, at hun spurgte. Ellers ville jeg aldrig have deltaget. Nu er udfordringen taget op, og det handler om at deltage og have det sjovt (plus mindske skaden mest muligt til de kajakker som er foran).

Tænk sig, jeg skal deltage i VM i Jels! Det bliver en fantastisk oplevelse, uanset placering. Det er NU i ÅR jeg skal deltage, mens jeg kan. Jeg ved jo ikke, hvordan livet og skavankerne vender til næste VM. Så derfor NU i ÅR 2023, skal jeg deltage i VM! WAUW!

Det har smittet så meget af, at Orla også vil deltage i K1 i VM i år, trods hjertepatient og 4 stents. Det er nu livet skal leves, og oplevelsen bliver et glædeligt minde for livet.

Den egentlige vinder
Det er MIG! Jeg er en VINDER. For jeg VINDER HVER GANG, jeg sætter mig i kajakken, fordi jeg har lyst og jeg KAN. Det er LIVSBEKRÆFTENDE OG MIN LIVSKVALITET.

Skavankerne skal ikke forhindre mig i at ro kajak, jeg tager kroppens udfordringer op, HVER GANG.

Hvorfor min historie
Det er grænseoverskridende at skrive denne historie, hvor jeg deler mine skavanker med jer. Men jeg har gjort det, da jeg gerne have fokus på alle kajakroere, og at bredden er mindst lige så vigtig som eliten. For uden bredden er der ingen elite og omvendt. 

Tøv ikke med at deltage i havneræs, konkurrencer, DM eller VM m.fl. Hver gang er det en oplevelse rigere, en berigelse af livskvalitet. Så deltag for DIN EGEN skyld! ALT at VINDE og intet at tabe!

Husk, det handler ikke om at vinde, men om at vinde DIG!

Stort tillykke til alle deltagere!

Pagajklap, Karin


Har du fået blod på tanden, oven på Karins beretning, så kan du stadig nå at tilmelde dig Maraton VM for Masters!

Klik hvis du vil dele!